echoesofgataha | Unsorted

Telegram-канал echoesofgataha - پژواک گاهان، آیین زرتشتی

1331

🔥پیروز باد خَروِه اَویژِه وَه دینِ مازدیَسنان🔥 (پیروز باد دین نیک و ویژه و فرّه‌مند مزدیسنا) کتابخانه : t.me/Library92ZO گروه گفتگو : t.me/Zoroastrianschat یوتیوب: https://youtube.com/@echoesofgataha?feature=shared

Subscribe to a channel

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🔶 دینکرد، درباره متن‌های اوستا و دیگر متون دینی

اَشموغی پرسید: از آنجایی گه بخش‌هایی از مانتره‌ها از گفتار زردشت، بخش‌هایی از گفتار فرشوشتر و جاماسپ و بخش‌هایی از گفتار وهومن و دیگر ستودگان‌اند، و دیگر بخش‌ها از گفتار کسانی هستند که آن کسان پیش و یا پس از زردشت مقدس بوده‌اند، آشکار است که نشاید همه بخش‌های دین را گفت اورمزدی به زردشت دانست؛ از این رو، ما تنها سروده‌های گاهانی را گفت اورمزدی به زردشت می‌دانیم و دیگر بخش ها را زردشت و شاگردانش از ژرف‌اندیشی در گیهان استنباط کرده‌اند؛ و آن سخنان جدا از گاهان، بسا که از راه انگاردن به دست آمده‌اند که شاید تحریف نیز به آنان راه یافته باشد. در این باره چه می‌گویید؟

✔️ پاسخ : همانا دیگر مانتره‌های جدا از گاهان، اگر از خود گاهان و گفت اورمزدی دریافته شده باشند، حکم این مانتره‌های جدا از گاهان، برابر آن گواهان‌برترین، آن سخنان همه گواه، که در سرشت برترین گواهان اند را اورمزد با نیروی هرویسپ آگاهی استنباط کرده است؛ نمی‌تواند که دریافته‌ی دانش اندک مردمان باشد و مردمان هم نتوانند به آن رسند. در میان بسیاری سرودهای مانتره، نشاید همه سرودها را از اورمزد به زرتشت دانست، بلکه بسیاری را از راه آهنگ سخن درمی‌یابیم که گفت اورمزدی اند. درباره این مانتره‌ها همچون گفته‌های فرازین زرتشت و دیگر نیکان و یا گفته‌های بَدان و یا حتی گفته‌های دیوان تا برسد به گفته‌های زدارمینو، همگی پیداست که از گفت اورمزدی جدا گوهری دارند.

○ پانوشت:
دینکرد سوم، کرده هفتم، پرسش اَشموغی از هیربد

🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🆎 آموزش خط و الفبای اوستایی

● به همراه فایل PDF آموزشی و تمارین و تکالیف مفید برای نوآموزان و پیشروی در دوره آموزشی، با نمونه‌های اصلی در متون اوستا. یک دوره کوتاه و مفید برای آموزش خط و الفبای دین دبیره.

برای هماهنگی به آیدی زیر پیغام بفرستید:
@Behdin_parsa


🌐 @EchoesofGARAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🏹 تیرگان، فرخنده و شاد باد؛

تیر روز از ماه تیر (10 تیر) ، جشن تیرگان است. جشن تیرگان از سویی به یاد استوره‌ سرزمین ایران، آرش شیواتیر برگزار می‌گردد و از سوی دیگر به یاد و احترام ایزد تِشتر در باورهای دینی زرتشتی.

6 - تشتر، ستاره رایومند فَرّه‌مند را می‌ستاییم که شتابان به سوی دریای فراخکرت بتازد، چون آن تیرِ در هوا پرّان که آرش تیرانداز، بهترین تیرانداز ایرانی، از کوه اَئیروخشوثَ به سوی کوه خوانوَنت بیَنداخت؛
7 - آنگاه آفریدگار اهورامزدا بدان دمید، پس آنگاه ایزدانِ آب و گیاه و مهرِ فراخ چراگاه، آن تیر را راهی پدید آوردند.

اوستا؛ تیریَشت


آرش کمانگیر در استوره‌های ما، جان خود را در راه گشایش مرزهای میهن فدا کرد و تا به امروز نامش در میان ما زنده است و خواهد بود. جشن تیرگان نیز به نشانه همراهی با ایزد تشتر در مبارزه با دیو خشکسالی (اَپوش) با آیین آبریزان یا آب‌پاشی همراه است. مردمان در این روز به یکدیگر آب می‌پاشند تا خشکسالی را از خود دور کنند. زرتشتیان همچنین در این روز، دستبندهای تیروباد خود را بر بلندی‌های طبیعت به یاد استوره جانسپار میهن، به باد می‌سپارند.

🔥 #تیرگان شاد باد...

🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

فلسفه‌‌ نخِ هفت رنگِ تیروباد و آموزش بافت آن توسط بانو فریبا مهرخداوندی به مناسبت فرا رسیدن جشن تیرگان!

تیر و باد بندی است که از هفت نخ رنگی بافته میشود و به نماد تیر آرش از روز تیر تا روز باد یعنی از روز جشن تیرگان تا ده روز بعد از آن به مچ دست بسته میشود و پس از ده روز به نماد تیر آرش در باد رها میشود همراه با آرزوی سربلندی ایران.

https://telegram.me/joinchat/BnFfsTvH5MHmHLKsl_Qc4Q

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🎙 برساد


🆔 @Library92ZO

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

درود بر همگی همراهان ارجمند

● با توجه به اتفاقات اخیر، انجمن طی چندین روز از فعالیت بازماند و به یاری خداوند و به یاری شرایط پایدار و نرمالی که آرزومند آنیم، به فعالیت ادامه خواهیم داد.

🔥 پیروز و پاینده باشید.

✍ انجمن پژواک گاهان

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

✅همچنین بنگرید به : #تمدن_به_اصطلاح_اسلامی مدیون دانش دیگران است.
〰️〰️〰️

✔️تاثیر شدید فرهنگ و دانش ایرانیان قبل از اسلام بر رشد فکری جامعه اسلامی
🔹بنگرید👇
/channel/Institute_vohman/29

✔️اعتراف ابن خلدون مورخ مشهور به ایرانی بودن اکثریت دانشمندان
🔹بنگرید👇
/channel/Institute_vohman/122

✔️تأثیرپذیری عمیقِ خلافت اسلامی از شاهنشاهی ساسانی
🔹بنگرید👇
/channel/Institute_vohman/344

✔️تمدن اسلامی با کپی برداری از دانش های ایران باستان شکل گرفت، اعتراف احمد امین مورخ شهیر مصری
🔹بنگرید👇
/channel/Institute_vohman/378

✔️بیسوادی اعراب مسلمان و دزدی علمی آنها از سازمان دیوانی حکومت ساسانیان
🔹بنگرید👇
/channel/Institute_vohman/435

✔️تاثیر پذیری عمیق تمدن اسلامی از تمدن های پیشین و به ویژه ایران ساسانی
🔹بنگرید👇
/channel/Institute_vohman/888

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🆔 @Institute_vohman |پژوهشکده تاریخی وهومن ✅

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🔹 سالاری و سرپرستی دختران بر آتش‌ها (آتشکده‌ها)

● در متن دینی-حقوقی مادَیان هزار دادستان، و در بخش مربوط به قوانین سرپرستی و سالاری، ذکر شده است که امکان انتقال مالکیت (یا تولیت) آتشکده به دختر وجود دارد؛

✔️ ud abāg ān ī gyāg-ē nibišt kū: ka ātaxš pad sālārīh ō duxt ī xvēš dahēd ud duxt šūy kunēd andar ō šūy barēd ud ka-š šūy az zanīh bē hilēd ayāb bē mīrēd, ēn ku sālārīh ānōh bē mānēd ayāb ō bun šavēd, saxvan ud pahikār padiš nigerīdan.

🔝 برگردان: در جایی نوشته شده که: چنانچه شخصی سالاری آتشکده را به دختر خود بدهد، سپس دختر شوهر کند، (آنگاه دختر می‌تواند مالکیت آتشکده را) به شوهر منتقل کند؛ چنانچه شوهر او را طلاق دهد، یا بمیرد، اینکه مالکیت همانگونه (بر شوهر) بماند یا به ریشه اولیه برگردد، پرسش و پاسخش در دادگاه باید نگریستن.


🔻به گفته متوهمانه ایرانستیزان، آیا مقام زن در فرهنگ ایرانی اگر دون‌پایه باشد، حق مالکیت و آنهم در اینجا مالکیت چنین جای ورجاوندی را به او می‌سپارند؟

#زن #زنان #جایگاه_زن

✍ بهدین پارسا

● پانوشت:

مادیان هزار دادستان؛ فرخ مرد بهرامان، برگردان سعید عریان



🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

پاسخ رسمی و منطقی به ادعای هم‌ردیفی زن با حیوانات در متون زرتشتی

🔍 یکی از شبهاتی که گاه از سوی نا‌آشنایان با ادبیات متون پارسیگ (پهلوی) و سنت تفسیری آیین مزدیسنا مطرح می‌شود، این است که در بخش هایی از متون مزدیسنی مانند اشاره‌ی پیام بالا به دینکرد، جلد هشتم، بند ۵۵، زن در کنار حیوانات ذکر شده:

abar stōrān anumayān w nārīgān kē-šān tangīh ī sūrāg rāy abzār kār abar kerdan nē *ādūg


و از این امر نتیجه گرفته می‌شود که گویا زن در آیین زرتشت هم‌ردیف با حیوانات و ابزاری برای استفاده جنسی تلقی شده است. برای نمونه نظر شما را جلب می‌کنم به نقد زیر که بریده‌ای از پیامی است که در آینده پاسخ داده و رد خواهیم کرد:
عدم‌تطابق_با_ارزش‌های‌اخلاقی: در کتاب دینکرد که بعد از اوستا مهم ترین کتاب زرتشتیان است زنان را در کنارحیوانات قرار داده...نقد:این دیدگاه، زنان را هم‌سطح حیوانات قرار داده و آنها را به ابزاری برای استفاده جنسی تقلیل می‌دهد، که در تضاد با اصول کرامت انسانی و حقوق بشر است.


این برداشت، نخست از حیث منطق صوری و سپس از حیث شناخت زبان‌شناسی و ساختار متون دینی، مغالطه‌ای آشکار است و فاقد ارزش علمی و تفسیرگرایانه می‌باشد.

✍🏼 بیایید نخست این ادعا را با ابزار عقل و منطق بررسی کنیم:
در منطق صوری، یکی از مغالطات مشهور، مغالطه‌ی هم‌نشینی یا تداعی (association fallacy) است. در این مغالطه، اگر چند چیز در یک جمله یا فهرست یا حکم کنار یکدیگر بیایند، گفته می‌شود که از یک سنخ و دارای ارزش و مرتبه‌ی واحد هستند. این مغالطه در جمله‌هایی مثل «در این خانه، پزشک، پرستار و بیماران حضور دارند» نیز دیده می‌شود. آیا از هم‌نشینی این سه می‌توان نتیجه گرفت که پزشک و بیمار در یک مرتبه‌اند یا کارکرد مشابه دارند؟ بی‌تردید خیر.

برای روشن‌تر شدن موضوع، بیایید به فرگرد سیزدهم وندیداد، بند ۴۴ تا ۴۸ بنگریم، جایی که سگ با ویژگی‌هایی از مردان مختلف قیاس می‌شود:
«سگ دارای خاصیت مرد جنگی است... خاصیت مرد خنیاگر، مرد راهزن، کودک، حتی آتربان و... را داراست.»

آیا از این توصیف می‌توان نتیجه گرفت که مرد جنگی یا آتربان (پیشوای دینی) یا کودک هر سه با سگ هم‌رتبه‌اند یا ارزش آن‌ها برابر است؟ بی‌تردید نه. این‌ها تنها قیاس‌های تمثیلی برای فهم کارکردها و ویژگی‌ها هستند، نه داوری ارزشی درباره انسان یا حیوان. این دقیقاً همان ساختار زبانی و ادبی است که در دینکرد نیز دیده می‌شود.

در متون دینی و حقوقی، به‌ویژه متونی چون دینکرد که رنگ و بوی فقهی و احکامی دارند، آوردن اشیاء، جانوران، انسان‌ها یا نهادها در یک بند به معنای هم‌ارزی یا هم‌پایگی نیست، بلکه تنها به این معناست که احکامی در یک موقعیت مشترک درباره‌ی آن‌ها صادر شده است. در آن بند از دینکرد نیز مسئله بر سر احکام طهارت و کارکرد فقهی تن در شرایط خاص است، نه شأن انسانی یا فلسفی زن.

در متون دینی، همانند وندیداد، دینکرد و دیگر متون، همانند بسیاری از زبان‌های کهن، ساختار متن بر اساس موضوعات فقهی، نه تمایز هستی‌شناختی یا ارزشی، سامان می‌یابد. بدین معنا که اگر احکامی درباره‌ی «عدم توانایی بر مباشرت جنسی» مطرح است، ممکن است از نظر احکام تطهیری و اجتماعی، هم درباره‌ی «زنانی که به دلایلی خاص...» و هم «حیواناتی که...»، دستوراتی بیاید. نه زن با حیوان هم‌ارز است و نه انسان با گیاه، تنها احکام درباره‌ی چیزهایی با کاربرد مشترک (برای نمونه نگاهبانی از آفریدگان، تولید مثل یا تماس جنسی) در یک بند مطرح شده‌اند.

در هیچ‌یک از تفسیرهای دینی، چه تفاسیر کهن و چه تفاسیر متأخر، چنین برداشتی که زن در مرتبه‌ای فروتر یا هم‌ردیف با حیوانات باشد، دیده نمی‌شود. بلکه زن در مزدیسنا، پیکری از آفرینش اهورایی دانسته شده و زَن هم‌چون مرد، برگزیده‌ی دین به‌شمار می‌آید و در گاهان مردان و زنان در کنار هم ستایش می‌شوند. (یسنا ۲۷.۱۵، یسنا ۳۰.۲، یسنا ۳۵.۶، یسنا ۳۷.۳، یسنا ۲۶.۷ و...)
اگر زن در گاهان، که مستقیماً به اشوزرتشت منسوب است، در کنار مردان، مخاطب دین‌داری، قهرمانی و پارسایی است، آیا عاقلانه است که به صرف هم‌نشینی لغوی در یک متن فقهی، چنین حکمی صادر کنیم که او هم‌رتبه با حیوانات است؟


نتیجه‌گیری
برداشت مطرح‌شده از متون دینی، نمونه‌ی روشن از سوءفهم متن در اثر، بی‌اطلاعی از ساختار ادبی و فقهی متون دینی و نیز گرفتار شدن در مغالطه‌ی منطقی «هم‌نشینی» است. مزدیسنا در بنیاد خود، نه‌تنها زن را موجودی فروتر نمی‌داند، بلکه در آموزه‌های اصلی آن، زن و مرد را در دین، داوری، پاداش و وظیفه، برابر می‌شمارد.
شایسته است پژوهش دینی، بر پایه‌ی قواعد دقیق متن‌خوانی، دانش زبان‌شناسی تاریخی و شناخت دقیق از نظام تفسیر دینی باشد؛ نه بر اساس برداشت‌های گزینشی، سوءفهم مغرضانه یا مغالطات بی‌پایه.


✍🏼 آراد رادمان

🔥 @Hanzaman_i_Aduran 🔥
🏆 @Hanzaman_i_Aduran 🏆

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

جرم آسیب و تخریب ملک دشمن توسط سپاه ایرانیان و غرامت و تنبیه آن در دینکرد هشتم، فصل ارتشتارستان.

ud abar vināh ī vīs ud mān ī artēštārān andar rasišn ī kārēzār, ud cē hān ī rēš ud zyān tōzišn, cē hān ī pediš a-peyrāyag, ud cē hān ī pediš margarzān.
-Dk vi 26.5 (M 729-30)
«دربارۀ تباهی ده و خانه توسط جنگاوران در هنگام رسیدن کارزار [بدانجا]، کدام آسیب و زیان موجب غرامت، کدام موجب خلع درجه و کدام موجب اعدام [مجرم] است.»

ud kird-spāsān mizd dādan, vināhgārān pazdēnīdan, ud xastagān vistagān darmān burdan, ud zēn-abzār abāz ō ganz abespārdan, grav abāz ō xvēšān rasēnīdan, bahr baxtan ud anīz vas ī andar ham-dar.
-Dk vi 26.27 (M 732)
«پاداش دادن خدمتگزاران، کیفر دادن مجرمان، درمان کردن زخمیان و افتادگان، باز سپردن اسلحه به خزانه، پس دادن قرض به مالکان، تقسیم عواید و نیز بسیار دیگر موارد.»


D. M. Madan, The Complete Text of the Pahlavi Dinkard (1911), vol. II, p. 729, 732.
م. نظری فارسانی، کتاب هشتم دینکرد (1399)، ص. 117،121

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

👩‍🎓 زنان در ایران باستان؟ زنان در غرب؟ پر از دانش یا بی‌خرد؟

✍🏼 نخستین اندیشمندانی که آشکارا به تحقیر توانایی‌های عقلانی زنان پرداختند، از دوران یونان باستان بودند. اندیشه‌های منفی درباره خرد زنان، ریشه در استوره‌های کهن (مانند داستان پاندورا) و فلسفه‌های نهادینه‌شده‌ای داشت که بعدها در فرهنگ غرب گسترش یافتند. این دیدگاه‌ها تأثیر عمیقی بر نقش اجتماعی زنان در تاریخ غرب و حتی جهان گذاشت:

📜 هزیود (قرن ۸ پ.م.) زن رو سرچشمه‌ی بلا می‌دونست و پاندورا رو عامل ورود شرارت به جهان معرفی کرد.
📜 سولون (قرن ۶ پ.م.) می‌گفت زنان بی‌خردن و باید همیشه تحت نظارت مردان باشن.
📜 فیثاغورس (قرن ۶ پ.م.) زن‌ها رو نماد تاریکی و آشفتگی می‌دونست.
📜 ارسطو (قرن ۴ پ.م.) زنان رو «ناقص‌الخلقه» می‌دونست که توان استدلال کامل ندارن.
📜 توماس آکویناس (قرن ۱۳ م.) می‌گفت زنان فقط برای تولید مثل و خدمت به مردان خلق شدن.
📜 ژان ژاک روسو (قرن ۱۸ م.) می‌گفت زنان احساسی و ناآگاهن و باید برای حمایت از مردان تربیت بشن.
📜 شوپنهاور (قرن ۱۹ م.) زنان رو موجوداتی سطحی و ضعیف می‌دونست.
📜 نیچه (قرن ۱۹ م.) می‌گفت زنان فریبنده و خطرناک‌اند و توان درک فلسفه‌ی والا رو ندارن.


❗️ اما در ایران باستان نگاه متفاوتی حاکم بود...
🌟 اشو زرتشت (حدود ۱۲۰۰ پ.م.) در گاهان، زنان رو خردمند، بزرگوار و شایسته‌ی دانش می‌دونست. اون‌ها هم‌تراز مردان در رسیدن به حقیقت و خوشبختی معرفی می‌شن.
🌟 در کتیبه‌های هخامنشی (حدود ۵۰۰ پ.م.) زنان نه‌تنها دستمزد می‌گرفتن، بلکه در مدیریت کارگاه‌های دولتی هم فعال بودن.
🌟 در الواح باروی تخت جمشید (حدود ۵۰۰ پ.م.) زنان باردار در دوره بارداری و پس از زایمان دستمزد بیشتری دریافت می‌کردن.
🌟 آذرفرنبغ فرخزادان (قرن ۸ م.) در کتاب «دینکرد» از نقش مهم زنان در حفظ و انتقال آموزه‌های دینی یاد می‌کنه.
🌟 در استوره‌های ایرانی زنانی مانند فرانک (مادر فریدون)، گردآفرید (جنگاور شاهنامه) و کتایون (همسر گشتاسپ) به‌عنوان شخصیت‌های خردمند، شجاع و مدیر شناخته می‌شن.


✍🏼 دیدگاه های زن‌ستیز در ایران؟
خاستگاهی ایرانی یا غیر ایرانی؟
🤔
▪️کاملاً امکان‌پذیر است که دیدگاه‌های منفی درباره زنان در برخی دوره‌های تاریخی ایران، تحت تأثیر اندیشه‌های وارداتی، به‌ویژه از جهان غرب، میانرودان و شبه جزیره عربستان شکل گرفته باشد.

▪️در دوران باستان، ایران دارای فرهنگی بود که زنان را شایسته دانش، خرد و مدیریت می‌دانست. اما با گسترش ارتباطات فرهنگی و سیاسی، به‌ویژه در دوران هلنیستی (پس از فتوحات اسکندر گجستک) و بعدها با نفوذ فلسفه‌های یونانی و رومی، برخی از آن دیدگاه‌های منفی به ایران نیز راه یافت.

🤔 برای نمونه: فلسفه ارسطو (قرن ۴ پ.م.) که زنان را ذاتاً «ناقص‌تر» از مردان دانسته. این نگاه در دوران سلوکیان بر برخی طبقات اجتماعی ایران تأثیر گذاشت.

☀️ بااین‌حال، این تغییرات هرگز نتوانست و نمی‌تواند به‌طور کامل نگاه والای ایران را نسبت به زنان محو کند و نشانه‌های این اندیشه در ادبیات، استوره‌ها و حتی آیین‌های مردمی باقی ماند.

✨ پس ایران باستان نشون داد که جایگاه والای زنان در دانش و خرد، چیزی نبود که با موج‌های فکری (یا بهتره بگیم بی‌فکری) وارداتی از بین بره.


همیشه در قلب فرهنگ ایرانی، زنان شایسته‌ی احترام، دانش و بزرگی بودن.
• • •
#⃣ #جامعه_شناسی #فلسفه #ادبیات #دین
🔗 @daneshvar402

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🔥 به خشنودی اهورامزدا 🔥

𐬵𐬌𐬌𐬀𐬝. 𐬙𐬁. 𐬎𐬭𐬎𐬎𐬁𐬙𐬁. 𐬯𐬀𐬴𐬀𐬚𐬁. 𐬫𐬁. 𐬨𐬀𐬰𐬛𐬃. 𐬛𐬀𐬛𐬁𐬝. 𐬨𐬀𐬴𐬌𐬌𐬃𐬢𐬵𐬋. 𐬉𐬍𐬙𐬌𐬗𐬁. 𐬇𐬥𐬆𐬌𐬙𐬍. 𐬵𐬌𐬌𐬀𐬝𐬗𐬁. 𐬛𐬀𐬭𐬆𐬔𐬇𐬨. 𐬛𐬭𐬆𐬔𐬎𐬎𐬋𐬛𐬆𐬠𐬌𐬌𐬋. 𐬭𐬀𐬴𐬋. 𐬯𐬀𐬎𐬎𐬀𐬗𐬁. 𐬀𐬴𐬀𐬎𐬎𐬀𐬠𐬌𐬌𐬋. 𐬀𐬝. 𐬀𐬌𐬞𐬍. 𐬙𐬁𐬌𐬱. 𐬀𐬢𐬵𐬀𐬌𐬙𐬍. 𐬎𐬱𐬙𐬁 𐬽

ای مردم! این است آن دو فرمان آموخته مزدا: خوشی و ناخوشی. رنج و زیان دیرپای فریفتگان دروج را و رستگاری رهروان را اَشَه راست. بی گمان در پرتو این آموزش به رستگاری و بهروزی خواهید رسید.


#گاتها_یسنا_هات_۳۰_بند_۱۱

(برگردان جلیل دوستخواه)


💠 دیده من :

در آموزه‌های اشو زرتشت همانگونه که گفته شده و آشکار است، جهان در بُعد فلسفی تحت تاثیر نیروهای نیکی و نیروهای شرّ است. اشو زرتشت در این بند، کلیات مربوط به اثرگذاری این دو نیرو در زیست فردی و جوامع گوشزد کرده است. جامعه و وضعیت آن، به افراد و وضعیت آنان وابسته است، و از آنجا که افراد در گزینش راه نیک و بد مختار هستند، در نتیجه گرایش جامعه‌ای به سوی خوشبختی و یا ناخوشی، رابطه مستقیمی با گرایش افراد خواهد داشت. در یک جامعه آرمانی که مد نظر ماست، دین زرتشتی به عنوان ایدئولوژی پاک و ناظر بر جامعه در چهارچوب منطق و علم خواهد بود، تا جایی که دروج و بدی به حد ناتوانی و سستی برسد. همانگونه که در یسنه هات ۸ اوستا، بندهای ۶ و ۷ نیز داریم :
• کامروا باد اَشَه، ناکام باد دروج؛ سپری شده، برانداخته، زدوده، برده و ناکام باد دروج در آفرینش سپندمینو.
• اینک من (زرتشت) سران خانمانها و روستاها و شهرها و کشورها را برانگیزم که به دین اهورایی زرتشتی بیندیشند و سخن گویند و رفتار کنند.
همانگونه که در دین هم داریم، اینهمه گروش‌ها و روش‌های بد و سست و بی‌پایه که باعث زوال فضائل در بین مردم جهان می‌شوند حاصل بی‌فکری خود مردم نسبت به دین اهورایی و نیز رسوخ بددینی و بدآموزی های اهریمنی است که سبب شده عده ای از مردم سبک زندگی ناخوش و با محتوای دروج داشته باشند.

✍ بهدین پارسا

🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

پرسش :
چرا اسطوره نقشی پر رنگ در ساختار دین بهی مزدیسنی زرتشتی دارد؟

پاسخ :
در دین زرتشتی، اسطوره‌ها نقش مهمی در تبیین جهان، جایگاه انسان و مبارزه بین خیر و شر ایفا می‌کنند. این اسطوره ها کارکردهای گوناگونی داشته و اهداف مهمی را دنبال می کنند که برخی از آنها عبارتند از :

1) تفسیر و تبیین امر قدسی :
اسطوره‌های زرتشتی به شیوه‌ای جامع و نظام‌مند به تفسیر و تبیین امر قدسی می‌پردازند و تلاش می‌کنند تا رابطه‌ی بین اورمزد، جهان و انسان را روشن سازند. این مهم با بیان ذات و صفات اورمزد، توضیح منشاء جهان و ارتباط آن با اورمزد، تبیین نبرد ازلی خیر و شر، معرفی امشاسپندان و ایزدان، تفسیر جایگاه و نقش انسان، ارائه دیدگاه درباره‌ی پایان و فرجام نبرد کیهانی و توجیه مناسک و باورها توسط اسطوره های دینی میسر می گردد.

2) انتقال آموزه‌ها و ارزش‌های دینی :
اسطوره‌ها، ارزش‌های بنیادین زرتشتی را در قالب شخصیت‌های اهورایی (امشاسپندان و ایزدان) و قهرمانان اسطوره‌ای تجسم می‌بخشند. داستان‌های مربوط به اسطوره ی زندگانی زرتشت پاک و قهرمانان اسطوره‌ای، الگوهای رفتاری برای بهدینان ارائه می‌دهند. زندگی اشو زرتشت، تحمل ایشان در برابر سختی‌ها و تلاش برای گسترش پیام اورمزد، سرمشقی برای پایداری در راه ایمان است. اسطوره‌ی نبرد خیر و شر و سرنوشت نهایی پیروان هر یک از این دو نیرو، پیامدهای انتخاب‌های اخلاقی را به تصویر می‌کشد. انتخاب راه اهورامزدا به رستگاری و سعادت می‌انجامد، در حالی که پیروی از اهریمن به نابودی و بدبختی ختم می‌شود. مفاهیم اخلاقی انتزاعی مانند نیک‌اندیشی، نیک‌گفتاری و نیک‌کرداری که ارکان اصلی دین زرتشتی هستند، در قالب داستان‌ها و اعمال شخصیت‌های اسطوره‌ای به صورت ملموس و قابل فهم منتقل می‌شوند. اسطوره‌ی اهریمن و تلاش‌های او برای نابودی آفرینش اورمزد، بر اهمیت هوشیاری در برابر نیروهای شر و لزوم مبارزه فعالانه با آن‌ها تأکید می‌کند. این اسطوره، مسئولیت اخلاقی هر فرد در این نبرد را یادآور می‌شود. اسطوره‌ی سوشیانت و پیروزی نهایی خیر، به بهدینان امید به آینده‌ای روشن و عادلانه می‌دهد و به زندگی آن‌ها هدف می‌بخشد. اعتقاد به اینکه تلاش‌های فردی در جهت خیر، در نهایت به پیروزی نهایی منجر خواهد شد، انگیزه‌ای قوی برای رعایت آموزه‌ها و ارزش‌های دینی فراهم می‌کند.

3) ایجاد حس هویت و تعلق دینی :
اسطوره‌های زرتشتی به طرق مختلف به ویژه با ارائه یک داستان مشترک، ایجاد پیوند با بنیان‌گذار و شخصیت‌های مقدس، تعریف جایگاه و نقش پیروان دین بهی در جهان، توضیح مناسک و سنت‌های دینی، ایجاد حس تمایز و هویت متمایز، انتقال ارزش‌های فرهنگی و اخلاقی مشترک و ایجاد پیوند با گذشته و آینده، به ایجاد حس هویت و تعلق دینی در میان پیروان مزدیسنا کمک می‌کنند.

4) مشروعیت‌بخشی به مناسک و سنت‌های دینی :
اسطوره‌های زرتشتی نقش مهمی در مشروعیت‌بخشی به مناسک و سنت‌های دینی مزدیسنا ایفا می‌کنند. آن‌ها این کار را از طریق مکانیسم‌هایی همچون بیان منشاء اهورایی مناسک، ارتباط دادن مناسک با رویدادهای اسطوره‌ای، نشان دادن اهمیت مناسک از طریق اعمال شخصیت‌های مقدس، توضیح نمادگرایی مناسک و تأکید بر نتایج مثبت انجام مناسک انجام می دهند.

5) ارائه الگوهای ایمانی و رفتاری :
اسطوره‌های زرتشتی شخصیت‌های اهورایی، پیامبران مزدیسنی و قهرمانان را به تصویر می‌کشند که اعمال، گفتار و منش آن‌ها به عنوان الگوهای ایمانی و رفتاری برای پیروان بهدینی عمل می‌کنند. این اسطوره‌ها از طرق مختلفی همچون تجسم بخشی به فضایل اخلاقی، ارائه سرمشق‌های ایمانی، نشان دادن پیامدهای انتخاب‌های اخلاقی و معرفی قهرمانان اسطوره‌ای این الگوها را ارائه می‌دهند.

6) تأمین معنا و هدف برای زندگی :
اسطوره‌های زرتشتی از طرق گوناگون همچون ارائه یک چارچوب کیهانی، تعیین نقش انسان در هستی، ارائه هدف غایی برای زندگی، تأکید بر ارزش اعمال نیک، ایجاد حس ارتباط با امر متعالی، توضیح منشاء رنج و شر و همچنین ارائه الگوهای معنادار، به زندگی پیروان دین بهی مزدیسنی زرتشتی معنا و هدف می‌بخشند.

7) حفظ و انتقال سنت‌های دینی :
اسطوره‌های زرتشتی نقش حیاتی در حفظ و انتقال سنت‌های بهدینی در طول تاریخ ایفا کرده‌ و می کنند. بسیاری از اسطوره‌های زرتشتی در متون مقدس اوستا و نوشته‌های پارسیگ ثبت شده‌اند. در جوامعی که دسترسی به متون مکتوب محدود بوده است، اسطوره‌ها از طریق نقل شفاهی از نسلی به نسل دیگر منتقل می شدند. این سنت شفاهی نقش مهمی در حفظ و تداوم باورها و آداب بهدینی ایفا کرده است.


✍️ فریدون راستی

🍃 @Rastih72 🍃

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🔥 گاهنبار چَهره مَیدیوزَرِم 🔥


🌀 گاهنبار چَهره مَیدیوزَرِم در باور های ترادادی (:سنتی) زرتشتی، گاه آفرینش آسمان نیک توسط اهورامزدا می‌باشد.
زرتشتیان هر گاه گاهنبار، با یکدیگر همازور شده، بر سر خوان (:سفره) گاهنبار نیایش ها و آداب بایسته را اجرا می‌کنند.
از این نیایش ها می‌توان به برساد ، آفرینگان گاهنبار، آفرینگان دهمان، همازور دهمان و کرده سروش اشاره کرد.


#گاهنبار
#چَهره_مَیدیوزرم



🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🏛📚 40 کانال برتر تاریخی و فرهنگی و ادبی!

🎓👌اگه دنبال محتوای مفید و خاص هستی، حتماً ببین!👇
📌 /channel/addlist/E9r6nDPW6JI1MTE0

🔻این پایین یه کانال نمونه رو بدون جوین هم می‌تونی ببینی!👀

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🌸جایگاه والای زنان در دین مزدیسنی زرتشتی🌸
بخش ۱
✨برای خواندن نوشته های هر بخش بر لینک مربوطه کلیک کنید🌷🌺

🌼🦋🌼🦋🌼🦋🌼🦋🌼🦋

1⃣ ستایش بانوان در خرده اوستای پاک

2⃣ برابری حقوقی زن و مرد در دین زرتشتی

3⃣ جایگاه بالای زنان در شاهنشاهی ساسانی

4⃣ثروتمندی زنان ایرانی(=زرتشتی) در دوران هخامنشی

5⃣برابری زن و مرد ، بنیاد آفرینش اهورا مزدا

6⃣جایگاه رو به رشد زنان در دوران شکوهمند ساسانی

7⃣برابری زن و مرد در استوره ی آفرینش ایرانی(=زرتشتی)

8⃣تاسیس مرکز زرتشتیان ساکرامنتو توسط ۵ بانوی زرتشتی


گردآورنده : بهدین پوروچیستا ✍
@shaapoor2

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

čē paydāg kū xvaršēd harv rōz sē bār ō mardōm framān dahēd. bāmdād ēn gōvēd kū: ohrmazd ō ašmāh ka mardōm hēd hamē gōvēd kū : pad kār ud kerbag tuxšāg bavēd tā-tān man zīyišn ī gētīg pad mayān kunam. nēmrōz ēn gōvēd kū: pad zan xvāstan ud frazend varzīdan ud abārīg xvēškārīh tuxšāg bavēd čē tā tan ī pasēn gannāg mēnōg ud višūdagān az ēn dām judāg nē bēd. čē paydāg kū ēdōn čiyōn rōšnīh ī xvaršēd ō zamīg rasēd, u-š gōvišn-iz ō zamīg āyēd.

پیداست که خورشید هر روز سه بار به مردم گیتی فرمان می‌دهد. بامداد این گوید که: «هرمزد به همه شما که مردمید می‌گوید که در کار و کرفه کردن کوشا باشید تا شما را من زیوش (عیش) گیتی فراهم کنم...». نیمروز این گوید که: «در زن خواستن و فرزند داشتن و دیگر خویشکاری‌ها کوشا باشید، چرا که تا تن‌پسین، گنامینو و زاده‌هایش از این آفرینش جدا نباشند...». چه پیدا است که وقتی روشنی خورشید به زمین برسد، سخن او نیز به زمین آید.

چیده اندرز پوریوتکیشان

#اندرز_پهلوی

🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

سه شنبه دهم تیرماه ۱۴۰۴ تقویم خورشیدی برابربا سیزدهمین روز گاهشمار مینوی ایرانیان روزتیر ازماه تیر جشن تیرگان برهمگان خجسته باد.
این جشن برای افزونی باران که ستاره ی افسونگر تیشتر آورنده آن است،ریخت گرفته است.
ایین این جشن خواندن آبزور و جَشن جشن تیرگان و پَس از آب بازی کردن مردمان و بیرون کردن تب و گرمای درون از تَن است.
در این روز جانسپار ایران، آرش کمانگیر با گذاشتن جان خویش در تیر و پرتاب آن برای نشان کردن مرز میان ایران و توران و پایان جنگ به کوه دماوند در البرز کوه می رود و با باز کردن همه ۷گره های وجودی تن خویش و با یاری تیشتر ایزد ‌و بادایزد، تیر پس از ده روز بر تنه درخت گردویی می نشیند و مرز همانند گذشته نشان می شود و ذره ای از خاک ایران به دست دشمن نمی افتد، به نشان ۷گره وجودی و برای تعادل گرفتن تن مردمان در این جشن دست بند تیر و باد که از ۷رنگ نخ بافته می شود را به دست خود می بندند و آن را در پنجشنبه ۱۹تیر ماه ۱۴۰۴خورشیدی برابر با روز باد ایزد تیرماه بر فرازی رفته و به باد می دهند.

#هومن_فروهری
#پویندگان_راه_اشا #اندیشکده_ایرانشهری #تیرگان

https://www.instagram.com/pouyandegan.rah.asha/

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🌊 گاهنبار چَهره مَیدیوشَهِم، گاه آفرینش آب‌ها


اینک آب‌ها را می‌ستاییم؛ آب‌های فروچکیده و گردآمده و روان شده و خوب کنش اهورایی را. ای آب‌ها، شما را که به خوبی روان و به خوبی درخور شناوری و به خوبی سزاوار شست و شو و بخشایش دو جهان‌اید، می‌ستاییم  𐬽

• اوستا، یسنا هات ۳۸ : ۳


🔸 در باور مزدیسنی در ۶ گاه گاهنبار هستی پدید آمده است. مَیدیوشهم گاه به پاس آفرینش آب‌های نیک مزدا آفریده نیایش و ستایش می‌کنیم.
گاهنبار چهره میدیوشهم فرخنده و شاد باد...


#گاهنبار
#چهره_میدیوشهم


🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

برساد

برساد و بپذیراد و بنیوشاد دادار اورمزد؛ پسند و پذیرفته یزدان باد، هَیاره وَهان رساد؛ بخشنودی دادار اورمزد رایومند خَروهمند؛ بخشنودی مینوی اورمزد اَواگاهِ سه دیِ ویسپی شام؛ بخشنودی مینوی وهمن و ماه و گِوش و رام؛ بخشنودی مینوی اردیبهشت بلند و آذر و سروش و ورهرام؛ بخشنودی مینوی شهریور و خور و مهر و آسمان و انارام؛ اَنَغرِ روشن گاه خدا، بخشنودی مینوی سپندارمذ و آبان و دین و اَرد و مانترسپند؛ بخشنودی مینوی خورداد و تشتر و باد و فروردین؛ بخشنودی مینوی امرداد و رشن و اشتاد و زامیاد؛ بخشنودی مینوی هاون و رپیتون و اوزیرن و ائیوی‌سروثرم و اوشیهن گاه باد؛ بخشنودی گاه گاتابیو، اهنود اشتود سپنتمد وهوخشتر وهیشتوایش باد؛ بخشنودی مینوی هوم ایزد، بُرز ایزد، نیریوسنگ ایزد، دهمان و وهان و آفرین ایزد باد؛ بخشنودی مینوی گاه گاهنبار، میدیوزرم‌گاه میدیوشهم‌گاه پیته‌شهم‌گاه ایاسرم‌گاه میدیاریم‌گاه همس‌پت‌میدیم‌گاه باد؛ بخشنودی امروز روز فیروز و فرخ روزِ ...... ماه خجسته ماهِ ....... گاه ....... ؛ برساد و پسند و پذیرفته دادار اورمزد باد، کامه‌باد، ایدون باد، ایدون‌ترج باد. (اشم وهو ۱)

🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

گلچینی از بهترین کانال های تلگرامی را در این ادلیست از دست ندهید، کانال های عمومی و سرگرمی و خبری همه و همه یکجا در این لیست برای شما جمع شده است.

با کلیک برروی لینک زیر مجموعه ای از بهترین ها را یکجا داشته باشید
👇
/channel/addlist/qkfqEcM0EfIyZTgx
/channel/addlist/qkfqEcM0EfIyZTgx
➖➖➖➖➖➖➖➖
کانال های محترم بالای یک کا بدون فیک برای عضویت در این لیست میتوانید درخواست دهید
👉 @Ir_tabb

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🔥 به خشنودی اهورامزدا 🔥

𐬙𐬁. 𐬬𐬇. 𐬎𐬭𐬎𐬎𐬁𐬙𐬁. 𐬨𐬀𐬭𐬆𐬧𐬙𐬋. 𐬀𐬔𐬎𐬱𐬙𐬁. 𐬬𐬀𐬗𐬃. 𐬯𐬆𐬧𐬔𐬵𐬁𐬨𐬀𐬵𐬍. 𐬀𐬉𐬌𐬠𐬌𐬌𐬋. 𐬫𐬋𐬌. 𐬎𐬭𐬎𐬎𐬁𐬙𐬁𐬌𐬱. 𐬛𐬭𐬏𐬘𐬋. 𐬀𐬴𐬀𐬵𐬌𐬌𐬁. 𐬔𐬀𐬉𐬚𐬃. 𐬬𐬍𐬨𐬆𐬭𐬆𐬧𐬗𐬀𐬌𐬙𐬈. 𐬀𐬝𐬗𐬍𐬙. 𐬀𐬉𐬌𐬠𐬌𐬌𐬋. 𐬬𐬀𐬵𐬌𐬱𐬙𐬁. 𐬫𐬋𐬌. 𐬰𐬀𐬭𐬀𐬰𐬛𐬃. 𐬀𐬢𐬵𐬆𐬥. 𐬨𐬀𐬰𐬛𐬁𐬌.

ای هوشمندان! شما را از آموزش‌های ناشنوده می‌آگاهانم. بی گمان این سخنان، پیروان آموزش‌های دروج را ناگوار، و دلدادگان مزدا را بسیار خوشایند است.


#گاتها_یسنا_هات_۳۱_بند_۱

(برگردان جلیل دوستخواه)


💠 دیده من :

آموزه‌هایی که اشو زرتشت از آنها سخن می‌گوید، به گفته خودش، بی‌سابقه و نوآورانه است؛ آموزش‌هایی که قرار است از دل آنها، یک دگرگونی و دگردیسی فرهنگی رخ بدهد؛ آموزش‌های او سبب افتادگی راه دروج و راه دیویسنان بود، و این پتانسیل که در هر زمان و مکان به عنوان یک تئوری و ایدئولوژی قدرتمند باشد در برابر ایده‌ها و تئوری‌های ساختگی بشری، را هنوز داراست. در باور ما، گفتارهای زرتشت، گفت اورمزدی هستند و گفت اورمزدی در خرد اهوراداده زرتشت، به شکل مجموعه گفتاری درآمد، و اکنون ما به عنوان ایر مزدیسن، این افتخار را داریم که با خودمان، گفتارهای اورمزدی پیغمبر پاک راه، اشو زرتشت سپیتمان را داریم و جامعه ای هستیم که این تئوری و ایدئولوژی اهورایی و قدرتمند را نماینده هستیم در میان انبوهی از مردمان جهان. آموزه های پیغمبر ایران، همواره برانداز دروج به جلوه مینوی و گیتی و نیز مایه خرسندی اورمزد و پیروان اوست. همه ما مزدیسنان بایستی به این راه و روش پاک و ارزشمند، پایبند باشیم و آن را رهنمود مسیر زندگی قرار بدهیم. به روایتی از مادیان ارداویراز: به این بهدینی پاک مزدیسنان بمانید و به هیچ روی از آن مگردید، در سختی و ناخوشی و در خوشی و آسانی.¹

✍ بهدین پارسا

1 • مادیان ارداویراف‌نامه، فصل ۱۰۱



🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

پاسخ رسمی و منطقی به ادعای هم‌ردیفی زن با حیوانات در متون زرتشتی

✍🏼 در روزگاری که ژرفای اندیشه‌های کهن با سنجه‌های سطحی و مغرضانه داوری می‌شود، برخی کانال‌ها و محافل مجازی، بی‌دانش زبان‌شناسی و بی‌درک از سنت‌های تفسیر دینی، دست به نشر یاوه‌هایی درباره‌ی دین بهی می‌زنند. یکی از این داوری‌های نادرست، هم‌ردیف دانستن زن با حیوان در متون دینی است.

~ آراد رادمان


📜 در پیام زیر، به روشنی و با تکیه بر منطق، زبان و متون دینی، پاسخی درخور به این ادعا داده شده است.
🔥 @Hanzaman_i_Aduran 🔥
🏆 @Hanzaman_i_Aduran 🏆

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

💧 فرخنده جشن خردادگان خجسته باد


اینک آب‌ها را می‌ستاییم؛ آب‌های فروچکیده و گردآمده و روان شده و خوب کنش اهورایی را. ای آب‌ها، شما را که به خوبی روان و به خوبی درخور شناوری و به خوبی سزاوار شست و شو و بخشایش دو جهان‌اید، می‌ستاییم 𐬽

• اوستا، یسنا هات ۳۸ : ۳


● اهمیّت آب در کیش مزدیسنا :

امشاسپند خرداد (در اوستا : هَه‌اوروَتات) موکل بر آب‌های اهورا داده است. زرتشتیان در روز خرداد از ماه خرداد (خردادگان) نیایش آبزور می‌خوانند به سپاسداری از خداوند جهان هستی که این آب‌های نیک را آفرید. آب سبب رسایی و شکوفایی زندگانی جانداران است و به همین دلیل نماد امشاسپند خرداد که رسایی و جاودانگی است، می‌باشد.
گفتنی است که در باور زرتشتی، ایزد آناهیتا نیز ایزد آب‌های پاک اهورایی است.
آب همچنین از گوهران است : آب ، خاک ، باد ، آتش.


#خردادگان

🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

خداشناسی (الهیات) زرتشتی، هماهنگ با دانش و خرد /ماهیت اهریمن

● [بخش هفتم]


✔️ پس شناخت نسبی که از ماهیت و کام خداوند اهورامزدا که بدست آوردیم، اکنون باید بنگریم که ماهیت و کامه ضد خدا (اهریمن) چیست و چگونه است. گاهان اوستا، چنین آورده است که هرکسی به انگره‌مینو (اهریمن) بگرود، سرانجام زندگی او را پریشانی و پلیدی فرا خواهد گرفت؛
آنگاه که دو مینو به هم رسیدند، نخست زندگی و نازندگی را بنیاد نهادند؛ چنین باشد تا به پایان هستی: بهترین منش پیروان اَشا را و بدترین زندگی هواداران دروج را خواهد بود.¹
اشو زرتشت اهریمن و دروج را برخلاف خداوند و مینوی او که پاک‌اند، در اینجا دامنه‌ای می‌داند که در آن بدترین زندگی و پلیدی‌ها وجود دارند، و او همگان را از قرار گرفتن در مسیر او نهی می‌کند. و در همینجا نیک است یادآور شویم، انگره‌مینو و دروج را نمی‌توان به وجود خداوند نسبت داد، همانگونه که در اوستای ورجاوند و سپس در متون دینی آشکار است، این دو از یکدیگر کاملا جدا هستند. در گاهان، زرتشت یادآوری می‌کند که قوای اهریمن (دیوان) مردمان را از زندگی درست و راه نیکی بازمی‌دارند؛
بدین سان شما (دیوان) اندیشه مردمان را چنان آشفته‌اید که بدترین کارها را می‌ورزند و از دوستان دیوان شناخته می‌شوند. آنان از منش نیک دوری می‌گزینند و از خرد مزدااهورا و اَشا روی برمی‌تابند.²
در تفسیر این بند از گاهان اوستا می‌توان رجوع کرد به نوشته‌ای ارزشمند از کتاب دینکرد که یکی از راه های تجلّی ذات زدارمینو را در گیتی بیان می‌کند؛
ذات پدیدار زدارمینو به میانجی‌گری اَکومن در اندیشه و منش و به میانجی‌گری دیو تَرومَد در قوّه یاد و به میانجی‌گری دیو خشم در اندیشگی سرریز می‌شود، پس آنگاه در زمین به بیدادگر و خشم‌گیر و فرمانده‌بد و ستم‌کامه و سیاست‌باز و تبه‌خو و بدکاره دوسیده می‌شود؛ به این شیوه است خلیدن زدارمینو، به اندام های تنانی و جانی مرد تبه‌خو.³
همچنین در کتاب دادستان مینوی‌خرد اندر شناخت اهریمن آورده‌اند:
پرسید دانا از مینوی‌خرد که اهرمن مردمان را به چه بیشتر می‌فریبد و به دوزخ می‌کشد؟ و شادی‌اش از چه بیشتر است؟ مکان در کجا دارد؟ همراه با دیوان حضورش در کجا بیشتر است؟ و خوراکش از چیست؟
- مینوی خرد پاسخ کرد، اهریمن مردمان را به افراط و تفریط و دروغ و بدعت و شک و حرص بیشتر می‌فریبد؛ خوشی‌اش از دشمنی مردمان با یکدیگر، بیشتر است؛ خوراکش از ناتوانی و ناپیدایی مردمان است. مکانش در میان کینه‌وران است، و رفت و آمدش با خشمگینان بیشتر است.⁴

پیرو این روایت از مینوی خرد، گفتنی است که در دینکرد ششم نیز یک بار گفته شده است که افراط و تفریط، دو کرده اهریمن در تقابل با دین اورمزدی هستند. در این روایت نیز به نکته بسیار دقیقی می‌توان پی برد، این مهم که خوراک اهریمن از ناتوانی و ناپیدایی مردم است؛ و این نیز نقش مهم مردمان در کم‌اثر ساختن نیرو و توان اهریمن را نمایان می‌کند. به طور خلاصه می‌توان گفت که اهریمن وجودی ازلی و بدخواه آفرینش نیکی است، او بسی دیو و نیز انواع روش‌ها و گروش‌های نادرست را در زمین، برای تقابل و مبارزه با دین اورمزد و داد نیکش ساخته است. بنابر آنچه که متون دینی نیز آورده اند، خواست و کام اهریمن، آنست که "مرا نشناسید" چرا که هرکس او را بشناسد و درونمایه او پی ببرد، از پی او نخواهد رفت.⁵

✍ بهدین پارسا

○ پانوشت:

1 - اوستا، گاهان ۳۰:۴
2 - همان، ۳۲:۴
3 - دینکرد سوم، کرده ۶۱
4 - مینوی‌خرد، پرسش ۴۴
5 - همان، پرسش ۳۹

🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

اینکه سنجش و تحلیل تاب آوری و همبستگی یک ملت یکپارچه چند هزارساله،برای پدیدار کردن پیروزی، مزدوران پروژه بگیر اندیشکده های غربی هر از چندگاهی آشوبی بپا کند برای همه آشکار است.
اینکه هر زمان جنایتی جنگی مثل رویدادهای چند هفته گذشته درون ایران با یک بیان دیدگاه در همه جا جمع شود هم به کنار…

تنها خشنودی من دیدن شکست پروژه بگیرهای جهان وطن وبرابری خواه های مزدکی در جهان است که یک ملت تنها در تاریخ را با همه تازش های فرهنگی ، جنگی و سرزمینی هنوز همبسته و یکپارچه می بیند…
ایران یک شبه از دل پول نفت بیرون نیامده که با چندتا پروژه جغرافیای سیاسی در ۲۰۰سال گذشته بتوانید آن را تجزیه کنید خودتان می دانید پروژه بگیرهای مزدور فکولی خارج نشین یا ریشوهای بنیادگرای داخل نشینتان هر روز و به درازای چند دهه دارند بر طبل پوچ ، قومیت سازی می کوبند ، پروژه بگیرهای دانشمندتان در غالب پاسداری از زبان های از دست رفته کوشش در زبان سازی در دل زبان پارسی دارند و آنچه را ما تا ۲۰سال پیش گویش زبان های ایرانی می دانستیم که بیش از ۸۰٪ همسانی با زبان فارسی دارند را امروز در اندیشکده های مثلا پژوهشی، زبان مینامند و قوم شناسی راه انداختند.
جناب ترامپ پروژه بگیرهای گلوبال و دموکراسی خواه های، سمینار برگزار کن هر چه پول برای تجزیه و پروژه های این چنینی از شما گرفتند به ویژه جاسوس های داخلی تان همه به فنا رفته است…
آزمایش کردید و دیدین که یک ملت با ریشه چند هزارساله باهوش را نمیشود با تاریخ سازی جدایشان کرد.
اگر رسانه های آزاد دست ما میهن پرستان ، نژاده بیافتد که از عرب سازی حاشیه جنوبی خلیج فارس هم خبری نیست… چه برسد به رویای تغییر نام خلیج فارس که اندیشکده های ساخت دمکرات‌ها و گلوبال ها، میلیاردها دلار از پول شما را خرج پروژه های شکست خورده کرده و میکنند، و باعث این ناترازی های عمیق مالی شده اند که شما را به جنگ تجاری کشاندند…
حال که نتیجه بیهوده بودن کارشان را دیدید بنیادشان را در هم بشکنید و یک دلار هم خرج این مزدوران بی همه چیز را ندهید…
اندیشکده های شما
چهارتا شیخ حاکم را بر سرزمین های بی آب و علف سلطان کردند و با پول نفت پروارشان کردند، گمان می کنند، فرهنگ فرزندان آن سرزمین یعنی بستک و هرمز و… از یاد می رود هنوز بیشتر آنها در درون خانه هایشان دری قدیم بستگی و هرمزی و… گپ می زنند و از عرب های ایران نگویم که چه دلیر مردانه جلو همه جدایی طلب ها را گرفته اند حتی آنهایی که در بحرین و قطر و کویت…ساکنند، یک روز جوشش آنها را هم خواهیددید.
ورهرام ایزد و اردیبهشت ماه
#هومن_فروهری #اندیشکده_ایرانشهری
#پویندگان_راه_اشا

https://www.instagram.com/pouyandegan.rah.asha/

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🔷آفرینش هستی؛ نگرش توحیدی سامی، یا دوبنی زرتشتی؟ کدام منطقی‌تر است؟

✍🏻نگارنده: جاماسپ بیدخش (B.P)

مردمان از روزگاران کهن تا به امروز، بسیاری پرسش های اساسی و بنیادین پیرامون چرایی پیدایش هستی مطرح کرده اند و نیز به روش های گوناگون به دنبال پاسخ آنها رفته اند و یا به آنها پاسخ هایی داده اند. از اصلی ترین و بنیادی ترین این مسائل، می توان به همان مسئله پیدایش هستی و چرایی وجود هرچه هست اشاره کرد؛ در پاسخ به مسائل بنیادین اینچنینی، بایستی به علوم فلسفی رجوع کرد؛ عده ای به اشتباه گمان می کنند که با پیشرفت روزافزون علوم تجربی، گاه فلسفه دانی و این دسته از گرایشات انسان تمام شده است. به تعبیر درست تر، اگر به گستره ی پرسش های اساسی انسانها بنگریم، در می یابیم که علوم تجربی روز، قادر به پاسخگویی پرسش های بنیادین و شناختی انسان در مسائلی چون چرایی پیدایش هستی، نبوده و نیستند. جان راسل هینلز در انتقاد به پیش فرض جنبه افسانه ای محض اساطیر که در اذهان عمومی رایج شده است، چنین رویکردی نسبت به اساطیر را کاملا گمراه کننده می داند و آن چیزی را مهم و درخور توجه می داند که در درون و هسته یک روایت اسطوره ای نهفته است. اسطوره بازتاب تفکرات انسان پیرامون ماهیت جهان هستی، انسان و خدا می تواند باشد. به طور کلی آنچه که برای باورمندان مهم است، نه حقیقت تاریخی داستان، بلکه مفاهیم ژرف اسطوره است. چنانچه از این دید بنگریم، اسطوره های آفرینش نه در رقابت با نظریه علمی تکامل داروین، بلکه توصیفات یا توضیحاتی پیرامون ماهیت این هستی می باشند. اما در این نوشتار به مقایسه دو نگرش و رویکرد می پردازیم که گویا به پرسش های بنیادین انسان راجع به پیدایش هستی، پاسخ داده اند. رویکرد توحیدی سامی اسلام، در برابر دو بن انگاری مزدیسنی.

⬇️ادامه‌ی این نوشتار را در برگه‌ی ۲ از شماره پانزدهم واج نامه بخوانید.
/channel/vajname/5821

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🔶 درمورد ستایش و نماز بردن به آفریدگان نیک

در دینکرد پنجم، مرد مسیحی از موبد پرسش می‌کند پیرامون انواع ستایش‌ها و نمازهایی که بهدینان زرتشتی به آفریدگان نیک خداوند می‌برند. و این مسئله در دوران امروزه هم قطعا پرسشی برای بسیاری از افراد است که چرا بایستی افزون بر خداوند اهورامزدا، دیگر آفریدگان نیک را هم ستایش کرد؛ در کتاب دینکرد پنجم اینگونه آورده‌اند:

● مرد مسیحی: چرا باید نه تنها به ایزد، بلکه به خورشید و دیگر روشنان (ایزدان و نیکان) نماز برند؟

✔️ موبد آذرفرنبغ فرخزاد: نماز به خورشید و دیگر آفریده‌های نوردهنده و همه آفریدگان خوب، کار درست و مطابق با آیین است. و این آیینی است به علت برادری و هم گوهری و از جهتی به سبب بزرگی، و از جهتی به سبب برتری و از جهتی به سبب همسانی، همانگونه که مردمان نیز به یکدیگر درود می‌فرستند و بخصوص به کسی که از آنان برتر است، بر ماست که برای او کلمات (احترامات) بیشتری بکار ببریم؛ و پرستش و توجه فقط و مخصوص برای ایزد برتر (اورمزد) نیست، چنان که بددینان در این مورد به ما تهمت می‌زنند. در حالی که خود در اصل آیین معتقدند که سزاوار است ایزدان به انسان نماز ببرند! ¹

در این بخش از دینکرد، موبد پاسخ می‌دهد به این چرایی که بهدینان برای آفریدگان نیک نماز و ستایش ویژه دارند، و همچنین در کلام خود طعنه می‌زنند به افراد بددین که اصل و جوهره هستی را وارونه جلوه می‌دهند و معتقد به این هستند که فرشتگان و ایزدان باید به انسان نماز و ستایش ببرند، و این نیز در مذهب و کیش آنها مشهود است. به طور کلی عقیده دین مزدیسنی آن است که این گیتی در واقع جزئی از وجود خداوند است و با اوست، به این معنا که از او جدا نیست؛ و همچنین بر این باور هستیم که فروغ آفریدگار در آفریدگان نیک نمایان است.² از این جهت است که آفرینش نیک را هم سزاوار ستایش و نیایش می‌دانیم.

✍ بهدین پارسا

○ پانوشت

1 - دینکرد پنجم؛ پاسخ به ۳۰ پرسش بُخت‌ماری
2 - اوستا؛ یسنه ۵۸:۶


🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

🏛 تور مجازی بازدید از مجموعه زیگورات چغازنبیل :

https://weblandy.com/vtour/vr28/

🔻 با کلیک بر روی نشانگر مشخص شده، به بخش های مختلف تخت جمشید بروید و آنها را ببینید.

🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…

پژواک گاهان، آیین زرتشتی

✔️ اصالت و سلامت گاهان پنج‌گانه از روزگار ساسانی تاکنون

گاهـان نـام یـک بخـش از مجموعـه سـتوت یسن اسـت. گاهـان پنج‌گانـه یـکی از نسـک‌های ۲۱ گانـه اوسـتای دوران ساسـانی اسـت کـه امـروزه در اوسـتای ورجاونـد موجـود است، از نسـک‌های گاهـانی اسـت. گاهی از گاهـان پنـج‌گانـه و سراینده آنهـا سـخن بـه میـان می‌آید؛ آیـا گوینـده و سراینده گاهـان، بـه راسـتی زرتشـت سـپیتمان اسـت؟ و اینکـه پنـج گاهـان مشـهور امـروزه مـا، در طـول تاریـــــخ تغیـیری نداشـته‌اند؟ در این نوشتار با استفاده از منابع دینی و تاریخی به این موضوع می‌پردازیم...

✍🏻 بهدین پارسا

● ادامه مقاله را در مجله شماره پانزدهم واج‌نامه مطالعه کنید:
🏷/channel/EchoesofGATAHA/928


🌐 @EchoesofGATAHA

Читать полностью…
Subscribe to a channel