بسط تئوری توانمندسازی حاکمیت و جامعه به منظور ایجاد شبکه ای اصلاحی در جهت بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی. آدرس سایت مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه: www.iran-bssc.ir
🔴در نشست تعارض منافع به مثابه چالش بنیادین توسعه رقابت مطرح شد:
📌رنجبر: مدیریت دولتی نوین و خصوصیسازی اصلیترین جریان ضدرقابتی تعارض منافع در ایران
📌مرتضوی فر: سهامداری و مالکیت، اشتغال بیرونی، اعطای هدیه و درب گردان در صدر موقعیتهای تعارض منافع ضدرقابت قرار دارند
📌انصاری: شکلگیری بنگاهها، فعالیت بنگاهها، توسعه بنگاه و حسابرسی و بازرسی چهار گلوگاه متأثر از تعارض منافع در بنگاهها
📌میدری: تعارض منافع همیشه موجب کاهش بازیگران نمیشود، گاهی موجب افزایش بازیگران بی کیفیت میشود
نشست تخصصی تعارض منافع به مثابه چالش بنیادین توسعه رقابت به موضوع تعارض منافع و رقابت پرداخته است. مشارکتکنندگان در این نشست مجموعهای از پژوهشگران اقتصادی، حقوقی و مدیریتی بودهاند و ابعاد مختلف ارتباط تعارض منافع و رقابت را مورد واکاوی قرار دادند.
برای مطالعه گزارش نشست اینجا کلیک کنید:
https://iran-bssc.ir/activities/confrances/24147/
◀️ مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه جهاد دانشگاهی با همکاری مرکز ملی رقابت چهارمین پیش نشست همایش تنظیم گری و سیاستگذاری رقابت در ایران را برگزار می کند:
🎬 عنوان نشست: «تعارض منافع به مثابه چالش بنیادین توسعه رقابت»
🕰 زمان: دوشنبه ۱۷ اردیبهشتماه ساعت ۱۵ الی ۱۷.
🏢مکان: خانه اندیشه ورزان
🔗 پیوند مشاهده بر خط نشست: www.aparat.com/NICC
🔴 هوش مصنوعی و آینده کار
گزاش صندوق بینالمللی پول با عنوان «هوش مصنوعی و آینده کار» روز دوشنبه بیستوپنج دیماه منتشر شد. این گزارش به بررسی تأثیرات مختلف گسترش هوش مصنوعی بهویژه در بازار کار پرداخته است. از مهمترین نکات موردبررسی در این گزارش میتوان به مواردی همچون عوامل مؤثر در مقبولیت اجتماعی هوش مصنوعی، تأثیر متفاوت گسترش آن بر شغلهایی با مهارتهای متفاوت و تعمیق نابرابری بین کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه اشاره کرد. این یادداشت به ارائه خلاصهای از مهمترین نکات این گزارش میپردازد.
برای مطالعه گزارش کامل لینک زیر را کلیک کنید:
https://iran-bssc.ir/plans-projects/research-fields/welfare-social-policy/labor-force/24034/
تجربه مدیریت تعارض منافع در ایران
گزارش پیشرو با استفاده از رویکرد انطباق تکرارشونده مسئلهمحور و ابزارهای تحلیلی آن شامل شکستهای موفقیتآمیز، بهترین سرمشق، ادای کارآمدی، انتشار موفقیت، مسئلهمحوری، انطباق تکرارشونده و غیره بهمرور تجربه تلاش برای استقرار مدیریت تعارض منافع در ایران در طول یک دهه گذشته میپردازد. موضوع مدیریت تعارض منافع 4 سال است که در دستورکار مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه قرار دارد.
برای مطالعه گزارش کامل آدرس زیر را کلیک کنید:
yun.ir/47hvvc
مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه و پژوهشکده مطالعات توسعه برگزار میکند
دوشنبهها با توسعه
نشستهای مباحث اساسی پیشرفت و توسعه کشور
این جلسه:
«نقد و بررسی اصلاحات صندوقهای بازنشستگی در برنامه هفتم توسعه»
«همراه با اکران مستند بمب ساعتی»
سخنرانان: علی حیدری (پژوهشگر حوزه بیمههای اجتماعی و نایب رئیس سابق هیات مدیره سازمان تأمین اجتماعی)
سجاد پادام (پژوهشگر مرکز پژوهشهای مجلس و مدیرکل سابق بیمه های تأمین اجتماعی وزارت کار)
حسین خداپرست (کارگردان مستند بمب ساعتی)
دبیر نشست: سعید هراسانی(پژوهشگر مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه جهاد دانشگاهی)
زمان: دوشنبه ۴ دی ۱۴۰۲ ساعت ۱۵ تا ۱۸
مکان: سالن جلسات پژوهشکده مطالعات توسعه جهاد دانشگاهی تهران
لینک مجازی جلسه:
https://www.skyroom.online/ch/icdsj/jt
✅ هفت مشکل شاخص ادراک فساد که باید در تحلیل وضعیت کشورها مدنظر قرار داد
🔹 شاخص ادراک فساد به عنوان مشهورترین شاخص مرتبط با فساد هرسال با اعلام رتبهبندیهای جدید باعث برجستهسازی موضوع فساد در کشورهای مختلف میشود. در ایران نگاه اکثر کارشناسان به این شاخص با سیر نزولی وضعیت کشور در مبارزه با فساد همراه شده است، اما این استنتاجها میتواند با خطاهایی همراه باشد.
🔹 شاخص ادراک فساد نه واقعیت فساد در یک کشور بلکه ذهنیت کارشناسان و صاحبان کسبوکار نسبت به فساد در کشورها را نشان میدهد. با اینحال حتی در سطح ذهینت هم این شاخص مشکلاتی دارد. ابتدا آنکه نبود یک تعریف واحد از فساد میتواند ذهنیت افراد به موضوعاتی متفاوت را نشان دهد نه پدیدهای واحد، دوم آنکه به دلیل تغییر در کشورهای حاضر در رتبهبندی و حتی شیوه رتبهبندی، امکان بررسی روند وضعیت ادراک فساد در کشورها بسیار پیچیده است.
https://iran-bssc.ir/activities/publications/study-reports/23858/
⭕️سلسله نشستهای تخصصی مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه
فقرزدایی و بازآفرينی نظام اقتصادی
سخنران: دکتر احمد میدری؛ معاون سابق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
✅ زمان: سه شنبه 21 تیر 1401، ساعت 14 الی 16:30
✅ مکان: خیابان 16 آذر، کوچه ادوارد براون، پژوهشکده مطالعات توسعه، سالن جلسات
لینک اسکایپ جلسه: https://join.skype.com/BbjcRLZmyj7M
@meidari
🔺شماره صدم خبرنامه هفتگی تعارض منافع
#خبرنامه_تعارض_منافع #مصادیق_تعارض_منافع
🆔عضویت در کانال : /channel/IranBSSC
✅ تورم، عامل یکی از بزرگترین فجایع تاریخ بشر
🔸گفتوگو با هاسمن دربارۀ ریشههای تورم در اقتصاد ونزوئلا
🔹ونزوئلا که زمانی یکی از ثروتمندترین کشورهای آمریکایلاتین با بزرگترین ذخایر نفتی جهان محسوب میشد، در سالهای اخیر دچار افول سیاسی، اقتصادی و انسانی شده است. بسیاری از ناظران مادورو و رئیسجمهور پیشین هوگو چاوز را مقصر میدانند که سیاستهایشان اقتصاد را به انحطاط کشاندند و طبق گزارشها موجب گسترش افسارگسیختۀ فساد سیاسی شدند.
🔹با فروپاشی اقتصادی، میلیونها ونزوئلایی از کشور فرار کردند و صندوق بینالمللی پول پیشبینی میکند که نرخ تورم امسال در این کشور به 10 میلیون درصد برسد. برای درک شرایط و علل این اتفاق، نشریۀ رسمی دانشگاه هاروارد با ریکاردو هاسمن، استاد توسعۀ اقتصادی دانشکدۀ کندی هاروارد و مدیر مرکز توسعۀ بینالمللی، درخصوص نگرانیهای فعلی و اقداماتی که ممکن است ثبات را به این کشور بازگرداند، گفتوگو کرده است.
🔹وضعیت کنونی را میتوان بزرگترین فروپاشی اقتصادی در تاریخ بشر دانست که بدون جنگ یا فروپاشی دولت رخ داده است. تولید ناخالص داخلی بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است. این میزان دو برابر رکود بزرگ ایالات متحده و دو برابر بحران یونان است. این مقدار، دو برابر فروپاشی اقتصادیای است که در خلال جنگ داخلی اسپانیا رخ داد.
🔹پیامد این فروپاشی را میتوان با اشاره به این واقعیت بیان کرد که امروز حداقل دستمزد ۶ دلار در ماه است. یعنی با حداقل دستمزد نمیتوان روزانه دو عدد تخم مرغ خریداری کرد. با این میزان دستمزد میتوان روزانه حدود ۷۰۰ کالری خریداری کرد. این بدان معناست که از آنجایی که شما کالری و پروتئین و دارو برای ۳۰ میلیون نفر را ندارید، مردم در حال کاهش وزن هستند.
🔹مردم نیز در حال فرار از کشور هستند. ما با استفاده از توییتر مطالعهای انجام دادیم و تخمین زدیم که سال گذشته چیزی حدود ۱۰ درصد از جمعیت، کشور را ترک کردند. ما تعداد افرادی که در خارج از کشور از فیسبوک استفاده میکردند را ردیابی کردیم و تخمین زدیم که حدود ۳/۵ میلیون نفر از کشور گریختهاند.
📗1688 کلمه
⏱زمان تخمینی مطالعه: 10 دقیقه
#مرکز_توانمندسازی_حاکمیت_و_جامعه
⭕️ متن کامل گزارش فوق را در Instant view بخوانید.
https://tinyurl.com/29bkwpl8
⬇️ یا از طریق لینک زیر، به سایت ما مراجعه نمایید.
https://iran-bssc.ir/?p=22100
✅ سیاستهایی که نتیجۀ معکوس میدهند
🔸تورم، سقوط ارزش لیر و چشمانداز اقتصادی ترکیه
🔹نرخ تورم رسمی ترکیه در ماه گذشته به بالاترین حد خود در 23 سال گذشته رسید، و همچنان استراتژی نامتعارف رئیس جمهور رجب طیب اردوغان برای مدیریت اقتصاد 790 میلیارد دلاری این کشور نتایج معکوسی به بار میآورد. بر اساس دادههای آژانس آماری این کشور، شاخص قیمت مصرفکننده در ماه مه نسبت به سال قبل 73.5 درصد افزایش یافت که این میزان، بالاترین میزان افزایش از اکتبر 1998 است.
🔹قیمت مواد غذایی که به منبع فزایندۀ نارضایتی مردم ترکیه تبدیل شده است، درمقایسه با مدت مشابه سال قبل 91.6 درصد افزایش یافته است. اردوغان، که از مخالفان سرسخت نرخهای بهرۀ بالا است، در ماههای پایانی سال گذشته به بانک مرکزی دستور داد که علیرغم افزایش تورم، به طور مداوم هزینههای استقراض را کاهش دهد.
🔹اردوغان، که از مخالفان سرسخت نرخهای بهرۀ بالا است، در ماههای پایانی سال گذشته به بانک مرکزی دستور داد که علیرغم افزایش تورم، به طور مداوم هزینههای استقراض را کاهش دهد. رئیسجمهور مدعی شد که در حال اتخاذ یک مدل اقتصادی جدید است که با استفاده از لیر ارزان و رونق صادرات، کسری تجاری طولانیمدت کشور را رفع میکند و تورم را کاهش میدهد.
🔹حتی قبل از جنگ در اوکراین، منتقدان این طرح را یک «آزمایش» اقتصادی پرخطر توصیف کرده بودند که خطر سقوط ارزش لیر ترکیه و ایجاد تورم بیسابقه را به همراه دارد. ارزش پول ترکیه پس از انتشار آمار تورم در روز جمعه، اندکی کاهش یافت و در برابر دلار آمریکا به میزان ۱۶٫۵ لیر تضعیف شد و سقوط آن برای سال ۲۰۲۲ به تقریباً ۲۰ درصد رسید. سقوط لیر در سال ۲۰۲۱، ۴۴ درصد بود.
📗724 کلمه
⏱زمان تخمینی مطالعه: 5 دقیقه
#مرکز_توانمندسازی_حاکمیت_و_جامعه
⭕️ متن کامل گزارش فوق را در Instant view بخوانید.
https://is.gd/rc3hiK
⬇️ یا از طریق لینک زیر، به سایت ما مراجعه نمایید.
https://iran-bssc.ir/?p=22086
🔺شماره نودونهم خبرنامه هفتگی تعارض منافع
#خبرنامه_تعارض_منافع #مصادیق_تعارض_منافع
🆔عضویت در کانال : /channel/IranBSSC
🔸 چند توصیه به وزیر بعدی رفاه 🔸
✍️ احمد میدری
⬅️ هشت سال معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بودم. تجربهای که تاکنون هیچ فردی در این سمت نداشته است. عمر وزیر رفاه و معاون رفاه در تاریخ قبل و بعد از انقلاب همواره کمتر از دو سال بوده است. تجربه اندوخته شده متعلق به جامعه است و برحسب وظیفه باید به دیگران انتقال داده شود. برخی از این تجارب را در جاهای دیگر نوشتهام و در اسفندماه هم در یک گزارش درونی مستند کردم تا در دوره بعد تداوم یابد. حضوری و مکتوب هم به آقای عبدالملکی انتقال دادم. حال که او استعفا داده است و فرد دیگری وزیر خواهد شد، مهمترین نکاتی را که وزیر رفاه بعدی باید به آن توجه کند، فهرست میکنم چرا که شکست این دولت را شکست خود دانسته و مردم ایران هزینهی شکستها را متحمل میشوند:
1⃣ فلسفه وجودی وزارت رفاه در همه کشورها هشدار به دولت ها از وضعیت فقرا قبل از حضور آنها در خیابان است. وزارت رفاه در ایران نیز مسئول سنجش فقر و آگاهی دادن به دولت از وضعیت محرومان است. دولت ها آموخته اند که قبل از شنیدن فریاد فقرا باید به داد آنها برسند. معاونت رفاه در ایران تنها دستگاهی است که مسئول انجام این وظیفه و توانا به انجام آن وظیفه است. تثبیت این وظیفه و هشدار مستمر به دولت و همه قوای نظام خدمت بزرگی است که با همه تلخیهایش نباید فراموش شود. معاونت رفاه برای هر فرد، خانوار، محله و شهری شناسنامه فقر و رفاه آنها را تهیه کرده است و بر پایه آن می توان گزارش های بهروز از وضعیت فقر در ایران ارائه داد.
2⃣ فقر اشکال و انواع مختلف دارد و مسئولیت سنجش همه اشکال فقر از جمله فقر درآمدی، فقر آموزشی، فقر سلامت، فقر حقوقی، فقر مالی و فقر دسترسی به زیرساختها وظیفه این وزارتخانه است. براساس آئین نامه های مصوب دولت (آئین نامه چتر ایمنی) این وزارتخانه مسئول است که در شش ماه نخست هر سال وضعیت همهی این اشکال فقر را با همکاری دستگاه ها اندازه گیری و گزارش کند. معاونت رفاه پس از تلاش فراوان در دو سال پایانی دولت قبل این توانائی را بدست آورد. ادامه این راه ضرورت تام دارد.
3⃣ در حوزه فقر آموزشی این وزارتخانه نه تنها مسئولیت سنجش بلکه مهمترین دستگاه برای مقابله با فقر آموزشی است. مقابله با فقر آموزشی از طریق بسط آموزش فنی و حرفه ای امکان پذیر است که زیر نظر این وزارتخانه اداره میشود و البته نیازمند همکاری با وزارت آموزش و پرورش است. کشورهایی موفق به امحا فقر آموزشی شده اند که بیش از ۷۰ درصد دانش آموزان خود را به نظام آموزش فنی و حرفه ای و مهارت آموزی سوق دادهاند این تحول به عهده سازمان آموزش فنی و حرفهای است.
4⃣ در حوزه فقر سلامت علاوه بر سنجش فقر سلامت این وزارتخانه مسئولیت اجرائی دارد دارد. درمان بیش از ۴۵ درصد مردم ایران به عهده سازمان تامین اجتماعی است و این سازمان نقشی تعیین کننده در اجرای طرح های مهمی مانند نظام ارجاع، پرونده الکترونیک سلامت و اصلاح نظام تعرفه ها به عهده دارد.
5⃣ اگر مقررات صندوق های بازنشستگی اصلاح نشود، نه تورم و نه بیکاری در کشور مهار نخواهد شد. ۹۵ درصد بازنشستگان این کشور قبل از ۶۰ سال بازنشست میشوند و ۵۰ درصد کسری بودجه دولت مربوط به کمک به این صندوق هاست. هر قدر دیرتر مقررات این صندوق ها اصلاح شود، هزینه های آن سنگین تر خواهد بود.
6⃣ پایگاه رفاه ایرانیان یک زیر ساخت بزرگ برای سیاست گذاری در همه عرصه هاست. این پایگاه باید به صورت برخط به سایر بانک های اطلاعاتی متصل شود. بر اساس تجارب جهانی و مستندات موجود پایگاه باید به بانک مرکزی یا یک بانک دولتی منتقل شود. وقت خود را صرف تامین زیرساخت نکنید و این پایگاه مهم را هر چه زودتر انتقال دهید.
7⃣ این وزارتخانه براساس سنت جهانی منادی یک شیوه حکمرانی است: گفتگویی اجتماعی و سه جانبه گرایی که تعیین حداقل دستمزدها یکی از مصادیق آن است. به نفع حکومت است شیوه حکمرانی را به سوی سه جانبه گرایی تغییر دهد. در این حالت دولت در مقابل گروه های اجتماعی قرار نمی گیرد بلکه پس از مذاکره دو گروه با منافع متفاوت به عنوان قاضی و طرف سوم وارد تصمیم گیری می شود. این شیوه حکمرانی نیاز بزرگ مردم و حکومت است که متاسفانه از تشکیل دولت مدرن تا امروز از آن غفلت شده است.
8⃣ آخرین و مهمترین توصیه. آنچه این وزارتخانه را از وظایف حاکمیتی و مهم فوق بازداشته است، «امر مهلک اداره شرکت های وابسته به صندوق های بازنشستگی» است. ریسمان اداره این شرکت ها را به دست ساختارهای رسمی آنها یعنی هیئت مدیره صندوق ها و شرکت واگذار کنید و هر قدر بیشتر به سمت شما آمدند، شما بیشتر از آنها فرار کنید. در غیر اینصورت نه صدای فقرا خواهید بود، نه شیوه حکمرانی در این کشور را اصلاح خواهید کرد و نه گامی برای حل بحران صندوق های بازنشستگی خواهید داشت.
https://bit.ly/3HGcibu
@meidari
✅ یارانههای نقدی و توانمندسازی زنان
🔸درسهایی مبتنی بر شواهد از آمریکای لاتین
🔹هدف از یارانههای نقدی، افزایش رفاه عمومی از طریق دسترسی بیشتر به کالاها و خدمات و توانمندسازی مردم برای اتخاذ تصمیمهایی است بیشترین منافع را برای آنها به ارمغان آورد. این روش همچنین در صورتی که طراحی برنامهاش به شیوهای باشد که کنترل زنان بر منابع دریافتیشان در آن تضمین شود و محدودیتهای مبتنی بر جنسیت را برطرف کند، میتواند با توانمندسازی زنان در تولید درآمد، مشارکت در بازار کار، کنترل منابع و تصمیمگیریهای اقتصادی به توانمندسازی اقتصادی آنها کمک کند.
🔹مروری بر ارزیابیهای انجام شده در بیست کشور با درآمدهای کم و متوسط نشان داد که تضمین کنترل زنان بر یارانهها درون خانوادهشان میتواند توانمندی اقتصادی زنان را بهبود بخشد. به عنوان مثال، انتقال کمکهزینههای خانوار از طریق واریز مستقیم وجه به حسابهای زنان یا پرداخت از طریق تلفن همراه، کنترل بیشتری به زنان در استفاده از منابع اقتصادی داد و توانمندی اقتصادی آنها را بهبود بخشید.
🔹با این حال، حتی در صورتی که برنامهای با هدف تقویت توانمندی زنان طراحی شود، ممکن است محدودیتها و نتایج غیرمنتظرهای به بار آورد. مرور ارزیابیهای پیشتر اشاره شده نشان میدهد که در دسترس بودن منابع، لزوما مشارکت زنان در تصمیمگیریهای اقتصادی را بهبود نمیبخشد.
🔹یک مطالعه نیمهتجربی بر برنامه Familias en Acción که هدف آن بهبود سلامت کودکان از طریق یارانههای هدفمند برای زنان در کلمبیا است نشان داد که در نتیجه این برنامه، استفاده از خدمات بهداشتی پیشگیرانه، مصرف غذا و تنوع رژیم غذایی افزایش یافته است. علیرغم امیدهایی که به این برنامه برای تقویت توانمندی زنان وجود داشت، اما این یارانههای نقدی به افزایش مشارکت زنان در فرآیندهای تصمیمگیری اقتصادی در مورد بردن کودکانشان نزد پزشک و خرید غذا منجر نشد.
📗1387 کلمه
⏱زمان تخمینی مطالعه: 8 دقیقه
#مرکز_توانمندسازی_حاکمیت_و_جامعه
⭕️ متن کامل گزارش فوق را در Instant view بخوانید.
https://tinyurl.com/2yqnsqrr
⬇️ یا از طریق لینک زیر، به سایت ما مراجعه نمایید.
https://iran-bssc.ir/?p=22029
✅ تعارض منافع مربوط به حقوق مدیران و هیئتمدیره
🔸سیستمهای پاداشدهی مبتنی بر سود اوضاع را خرابتر کردهاند
🔹اولین موضوعی که در حوزه تعارض منافع شرکتها بحث میشود تعیین حقوق هیئتمدیره یا مدیران است بخصوص زمانی که آنها خود پاداشهایشان را تنظیم کنند. هرچند برای مدیریت این موقعیت راهکارهایی همچون تعیین پاداش بر اساس نمودارهای عملکردی یا سود شرکت پیشنهادشده است اما این راهکارها نیز مشکل تعارض منافع را حل نمیکنند زیرا ممکن است اعضای هیئتمدیره برای کسب سود بیشتر داراییها را بیشازحد و بدهیها را کمتر از حد ارزیابی کنند.
🔹در غیاب حوزههای قضایی عموماً این مدیران هستند که برای خود پاداش تعیین میکنند اما عدم شرکت اعضای هیئتمدیره در رأیگیری مربوط به حقوقشان نیز مشکل را حل نخواهد کرد. موضوع ساده است. اعضای هیئتمدیره به نفع عضو دیگر برای افزایش حقوقش رأی میدهند و برعکس. برای مثال عضو الف با افزایش حقوق عضو ب که در اینجا حق رأیدهی ندارد موافقت میکند و عضو ب نیز برعکس برای عضو الف همین کار را انجام میدهد.
🔹یک ایده که برای حل این موضوع مطرح میشود و در بیشتر کشورها نیز استفاده میشود افشای مجموع کل مبالغ پاداشها یا افشای پاداش هر عضو با اعلام نام وی، اعلام مجموع کل و بالاترین پرداختی به هر فرد از انواع این ایدههاست. ایده شفافیت تنها در جوامعی با ساختار فرهنگی تساویگرایانه کارساز است اما در فرهنگهایی که پول درآوردن موردپذیرش است مؤثر و کارساز نیست. ضمن آنکه باید مطمئن باشیم شخص رسواشده از عملکرد خود شرمگین خواهد شد.
🔹یکی دیگر از راههای از بین بردن تعارض منافع به شکلی کارآمد در ژاپن اجراشده است واگذاری توان تصمیمگیری درباره چنین پاداشهایی از هیئتمدیره به مجموعه سهامداران یا از عامل به کارفرما است. نقطهضعف این سازوکار در ساختار مجمع کل سهامداران است چراکه این مجمع بر اساس قانون تنها یکبار در سال تشکیل میشود. ضمن آنکه این مجمع علنی بوده و صحبت در خصوص مبلغ پاداشها که جزو اسرار شرکت است سخت خواهد بود. بنابراین تنها در صورتی این راهکار مؤثر است که دو مشکل مذکور حل شود.
📗1945 کلمه
⏱زمان تخمینی مطالعه: 11 دقیقه
#تعارض_منافع
⭕️ متن کامل گزارش فوق را در Instant view بخوانید.
https://is.gd/ncGdWo
⬇️ یا از طریق لینک زیر، به سایت ما مراجعه نمایید.
https://iran-bssc.ir/?p=21886
✅ پیشبرد مسئله محور امور
🔸 یک راهنمای عالی نوین برای اصلاحگران و فعالان حکمرانی
🔹 یکی از انتقاداتی که در شبکههایی مانند «پیشبرد متفاوت توسعه» و «تفکر و کار سیاسی در امور توسعهای»، به بحث کلان حکمرانی وارد میشود، این است که تقریباً تمام کارها پا در هوا پیش میروند. فرد ناامیدانه میپرسد: «کدام کار را به شکل متفاوتی انجام دهم؟». اکنون برخی از پاسخهای واقعاً مفید (از جمله «انطباق تکرار شوندۀ مسئله محور») در حال ارائه هستند، و من تعدادی از آنها را مرور میکنم.
🔹اولین مورد مقالهای از مت اندروز، لنت پریچت و مایکل وولکاک با عنوان «انجام مسئله محور امور» است. این مقاله، رهیافت PDIA یا «انطباق تکرار شوندۀ مسئلهمحور» را به جعبه ابزاری بدل میکند که هدف آن در وهلۀ اول کسانی است که در کار اصلاح حکمرانی از داخل هستند (چه اصلاحگران حکومتی، چه اهداکنندگان بزرگ دوجانبه و بانک جهانی که به دالانهای قدرت دسترسی دارند). با این حال همانندیهای آشکار و آموزههایی، با و برای سازمانهای غیردولتی و فعالان «از بیرون» دارد.
🔹اولین قدم برای یک اصلاحگر بالقوه «ساخت مسئله» است، که «شامل گردآوری عواملِ تغییر کلیدی برای پاسخ به این چند پرسش است: «مسئله چیست؟»، «چرا مهم است؟»، «برای چه کسی مهم است؟»، «چه کسی باید بیشتر به آن توجه کند؟» و «چگونه آنها را وادار کنیم تا بیشتر به آن توجه کنند؟». تعریف مسئله اهمیت بسزایی دارد.
🔹هرگاه یک مسئله داشتید، آنگاه میتوانید با اصلاحگرانتان دست به کار شوید:
✔️مسئله چیست؟ (و چگونه آن را بسنجیم یا روایتش کنیم؟)
✔️چرا مهم است؟ (و چگونه آن را بسنجیم یا روایت کنیم؟) این سوال را بپرسید تا زمانی که به نقطهای برسید که بتوانید به بهترین نحو، با ذکر نامهایی بیش از خودتان، به پرسش زیر پاسخ دهید:
✔️این مسئله برای چه کسی مطرح است؟ (به عبارت دیگر، «غیر از من، چه کسی به آن اهمیت میدهد؟) چه کسی باید بیشتر به آن توجه کند؟ چگونه آنها را وادار کنیم که بیشتر به آن توجه کنند؟ وقتی مسئله حل شده باشد، چگونه خواهد بود؟ آیا میتوانیم به این فکر کنیم که پس از پیشرفتی یک ساله یا ۶ ماهه، وضعیت چگونه خواهد بود؟
📗1094 کلمه
⏱زمان تخمینی مطالعه: 6 دقیقه
#مرکز_توانمندسازی_حاکمیت_و_جامعه
⭕️ متن کامل گزارش فوق را در Instant view بخوانید.
https://is.gd/9a6hMs
⬇️ یا از طریق لینک زیر، به سایت ما مراجعه نمایید.
https://iran-bssc.ir/?p=21991
◀️ مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه با همکاری مرجع ملی حقوق کودک برگزار میکند:
⭕️ نشست تخصصی اولویتدهی به کودکان در حمایتهای اجتماعی؛ ایده، سیاستگذاری و اجرا
📝 این نشست با تمرکز بر کودکان به دنبال پاسخ به این سوال است که چگونه میتوان حمایتهای اجتماعی را برای کودکان بهینه نمود؟ گزارش ترویجی "اولویتدهی به کودکان در حمایت اجتماعی؛ تحلیل، شاهد، عمل" در این نشست معرفی خواهد شد.
👥️ سخنرانان:
فاطمه قاسمپور، نماینده مجلس شورای اسلامی
احمد میدری، مدیر اندیشکده فقر و نابرابری
حسین دهستانی، معاون دفتر امور سلامت و رفاه سازمان برنامه و بودجه
زهرا قیومی، سرپرست دفتر امور حمایتی و توانمندسازی
محسن کرمانی، سرپرست اورژانس اجتماعی کشور
زهرا کاویانی، عضو هیئت علمی مرکز پژوهشهای مجلس
🕰 زمان: یکشنبه ۲۳ اردیبهشت ساعت ۱۴ الی ۱۷
🏛 مکان: دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، سالن گفتگو
🔴اظهارنظر کارشناسی درباره
لایحه نحوه مدیریت تعارض منافع در انجام وظایف قانونی و ارائه خدمات عمومی
لایحه «نحوه مدیریت تعارض منافع در انجام وظایف قانونی و ارائه خدمات عمومی» پس از تجمیع طرح و لایحه مدیریت تعارض منافع برای صحن علنی مجلس آماده شده است. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، مجلس و دولت در اقدامی هماهنگ بر تلفیق طرح و لایحه مدیریت تعارض منافع برای دستیابی به توافقی قوی میان مجلس و دولت تأکید کردند. مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه در طول این مدت گزارشهای متعددی در ارزیابی و ارائه پیشنهادها در مورد طرح و لایحه منتشر کرده است. گزارش پیشرو به آخرین نسخه از لایحه مدیریت تعارض منافع پرداخته و در قالب دو بخش پیشنهادهای کلی و پیشنهادهای موردی تلاش میکند این لایحه را بهبود دهد.
برای مطالعه کامل گزارش بر لینک زیر کلیک کنید:
https://iran-bssc.ir/plans-projects/research-fields/conflict-of-interests/24028/
🔴 براندازی بر اضلاع اقتصادی و اجتماعی طرح ساماندهی کودکان کار خیابان
32 بار شکست در مراحل اجرای طرح ساماندهی کودکان کار به ویژه کودکان کار خیابان، شهرداری و نهادهای مسئول را به فکر واداشت. این بار با وعده تغییر رویه، آن هم از جمعآوری کودکان از سطح خیابان، تا وعده مشاوره، استعدادیابی و فرهنگسازی در دستور کار است. این مرحله از طرح چقدر موفق میشود؟ بررسی برخی ابعاد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی این طرح و مراحل قبلی آن به پاسخ سوال کمک میکند. برخی دلایل شکست هویدا می شود و بر اساس آن پیشنهاداتی به سیاستگذار داده خواهد شد.
برای مطالعه کامل لینک زیر را کلیک کنید:
https://iran-bssc.ir/activities/observatory-for-child-issues/24024/
🔸اطلاعیه مهم🔸
ضمن عرض پوزش از مخاطبان گرامی نشت «نقد و بررسی اصلاحات صندوقهای بازنشستگی در برنامه هفتم» برگزار نخواهد شد.
🆔عضویت در کانال:
/channel/IranBSSC
مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه و پژوهشکده مطالعات توسعه برگزار میکند
دوشنبهها با توسعه
نشستهای مباحث اساسی پیشرفت و توسعه کشور
این جلسه:
«نقد و بررسی اصلاحات صندوقهای بازنشستگی در برنامه هفتم توسعه»
«همراه با اکران مستند بمب ساعتی»
سخنرانان: علی حیدری (پژوهشگر حوزه بیمههای اجتماعی و نایب رئیس سابق هیات مدیره سازمان تأمین اجتماعی)
سجاد پادام (پژوهشگر مرکز پژوهشهای مجلس و مدیرکل سابق بیمه های تأمین اجتماعی وزارت کار)
حسین خداپرست (کارگردان مستند بمب ساعتی)
دبیر نشست: سعید هراسانی(پژوهشگر مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه جهاد دانشگاهی)
زمان: دوشنبه ۴ دی ۱۴۰۲ ساعت ۱۵ تا ۱۸
مکان: سالن جلسات پژوهشکده مطالعات توسعه جهاد دانشگاهی تهران
لینک مجازی جلسه:
https://www.skyroom.online/ch/icdsj/jt
با سلام.
با توجه به تغییر برخی از اعضای کادر مدیریتی مرکز توانمندسازی و آغاز دور تازهی فعالیتها، از اعضای محترم کانال مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه تقاضا میکنیم ما را در کانال جدید به آدرس زیر دنبال کنند.
@bssciran
/channel/BSSCIran
✅ لازم به ذکر است دسترسی به کانال فعلی محدود شده است.
دفتر مطالعات رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه جهاد دانشگاهی و خانه اندیشه ورزان برگزار میکند:
سلسله نشست های فقر چند بعدی
✅نشست ششم (نشست پایانی و جمع بندی): فقر انرژی و منابع آب در ایران
میزبان
سید هادی موسوی نیک (مدیرکل دفتر مطالعات رفاه اجتماعی)
ارائه دهنده
شهرزاد ملاح (کارشناس دفتر مطالعات رفاه اجتماعی) (ارائه دهنده فقر انرژی)
زهرا کاویانی (مدیر گروه پایش فقر درآمدی و چند بعدی / دفتر مطالعات رفاه) (ارائه دهنده پایگاه بهره مندی)
منتقدان
علی دینی ترکمانی (عضو هیات علمی مؤسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی)
سید محمد مهدی موسوی (فارغ التحصیل اقتصاد انرژی از دانشگاه ساوتهمپتون و عضو هیئت علمی دانشگاه خاتم )
🔴زمان: دوشنبه 20 تیر 1401، ساعت 10 صبح
🔴جلسات همزمان به صورت حضوری در خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ولیعصر (عج) و برادران مظفر، پلاک ۹۰۷، خانه اندیشه ورزان و به صورت مجازی از طریق اسکای روم به آدرس زیر برگزار میشود:
https://www.skyroom.online/ch/khanahouse/events
به منظور اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره 66977800 داخلی 313 تماس برقرار نمایید.
🔷 انتشار صدمین شماره از خبرنامه مدیریت تعارض منافع 🔷
🔴 صدمین شماره از خبرنامه هفتگی مدیریت تعارض منافع (و 150اُمین شماره در تداوم سلسله خبرنامه مقابله با فساد و تعارض منافع) توسط مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه جهاد دانشگاهی منتشر شد. در این خبرنامه که بازه زمانی 29 خرداد تا 4 تیر 1401 را پوشش میدهد، تحلیلی درباره تعارض منافع و نسبت آن با توانمندسازی حاکمیت و جامعه ارائه شده است.
🔻 گزیدهی اخبار، تحلیلها و گزارشهای اصلی هفته گذشته در حوزه تعارض منافع به این شرح است:🔻
✅ شهباز حسنپوربیگلری، نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، تجمیع تمام امور مربوط به ایجاد نیاز، تجارت و تنظیم بازار دارو در یک وزارتخانه یعنی بهداشت و سازمان غذا و دارو را عامل بروز تعارض منافع عنوان کرد.
✅ بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، از شناسایی حدود 70 تا 80 نقطه تعارض منافع ساختاری سازمانی شخصی و فرآیندی در جای جای نهاد دولت و سایر قوا توسط مرکز پژوهشها خبر داد.
✅ سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران در بیانیهای به امضای بیش از 100 کسب وکار خود، پلمپ برخی کسبوکارهای حوزه فناوری اطلاعات را ناشی از تعارض منافع اتحادیههای صنفی عمومی دانسته و بر نقش اتحادیه صنفی تخصصی در تعامل با نهادهای رسمی و سیاستگذار در امور فرابخشی تاکید کرد.
✅ کمیته مدیریت تعارض منافع در صندوق شاهد وابسته به بنیاد شهید و ایثارگران ایجاد شده و اعضای آن توسط مدیرعامل این صندوق منصوب شدند.
✅ گفتگوی اجتماعی برای معضل تعارض منافع
🔸 چرا «پذیرش» یک راهحل از سوی ذینفعان برای عملی شدن آن مهم است؟
🔹در هفته های اخیر بحث افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی بار دیگر به بروز مناقشه در این زمینه حول صنف پزشکان انجامید. از یک سو در برخی اندیشکدهها و به تبع آن در مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی، بحث تعارض منافع پزشکان به عنوان مانع افزایش ظرفیت پزشکان پیگیرانه دنبال شده است. از طرف دیگر نیز سازمان نظام پزشکی نسبت به این مسئله واکنش نشان داده است.
🔹موافقان افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی معتقدند که سازمان نظام پزشکی و پزشکان نماینده مجلس که عضو کمیسیون بهداشت و درمان هستند؛ پزشکانی که جزو مدیران اجرایی وزارت بهداشت و درمان هستند؛ پزشکانی که عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی هستند و …، نمیتوانند از منافع صنف خود مبنی بر محدود نگاه داشتن بازار کار پزشکی به طور کامل منفک شوند.
🔹در مقابل، پزشکان معتقدند مسئله جان انسانها با طرحهای شتابزده و غیرکارشناسی در معرض خطر قرار میگیرد و چون کیفیت آموزش پزشکی به طور مستقیم با تخصص فارغالتحصیلان پزشکی و در نتیجه جان مردم ارتباط دارد، نباید درا ین زمینه شتاب کرد. به علاوه، استفاده از نظر و مشارکت اصناف به سبب شناخت دقیق میدانی و آشنایی و توان اقناع صنف، اصل رایج در مورد تمام اصناف و گروههای حرفهای است و این امر اجتنابناپذیر است.
🔹مسئله اصلی ما چیست؟ پاسخ اولیه این است که تناسبی میان تعداد پزشکان و جمعیت کشور وجود ندارد و مثلا سرانۀ پزشکان در ایران از میانگین سرانۀ پزشکان در جهان پایینتر است. در این صورت، قبل از اینکه بلافاصله راهحل را پیدا کرد و بگوییم «پس راهحل در افزایش تعداد دانشجویان پزشکی است»، باید سوال را عمق بخشید و پرسید چرا سرانۀ پزشکان در ایران کم است؟
🔹برای پذیرش باید به راهبرد گفتگوی اجتماعی پایبند بود. مسائل را در عرصۀ عمومی به گفتگو نهاد و اجازه داد که راهکارهای کارشناسی متعدد در میان طیف وسیع ذینفعان (عموم مردم، خانوارهای درگیر بیماریهای صعبالعلاج و دشوار، دانشآموزان علاقمند به تحصیل در رشتۀ پزشکی، اساتید دانشگاه حوزۀ آموزش پزشکی و دهها گروه اجتماعی ذینفع دیگر) مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
📗1554 کلمه
⏱زمان تخمینی مطالعه: 10 دقیقه
#تعارض_منافع
⭕️ متن کامل گزارش فوق را در Instant view بخوانید.
https://is.gd/9UZWyS
⬇️ یا از طریق لینک زیر، به سایت ما مراجعه نمایید.
https://iran-bssc.ir/?p=22081
✅ تاریخ پایان فقر تازه آغاز شده است
🔸فاصله ما با جهانی بدون فقر چقدر است؟
🔹دو قرن پیش، اکثریت عظیم مردم در سوئد در فقر شدید زندگی میکردند. از هر چهار کودک، یک نفر جان خود را از دست میداد و نزدیک به ۹۰ درصد از جمعیت آنقدر فقیر بودند که نمیتوانستند هزینۀ فضای کوچکی برای زندگی، حداقل امکانات گرمایشی و غذایی که مانع از سوتغذیه بشود را بپردازند.
🔹از اواخر قرن نوزدهم به این سو، اقتصاد سوئد به طور فزایندهای از فناوری تولید مدرن استفاده کرد و به بهرهوریای دست یافت که رشد اقتصادی را ممکن کرد. یک قرن پیش سوئدیها هنوز فقیر بودند، اما اکثر آنها وخیمترین حالت فقر را پشت سر گذاشته بودند. امروز خط فقر در سوئد حدود ۳۰ دلار در روز تعیین شده است.
🔹تنها کشورهایی که در آنها قریب به اتفاق مردم در فقر زندگی نمیکنند، کشورهای پردرآمد هستند. تولید ناخالص داخلیِ سرانه معیاری از درآمد متوسط است که نه تنها درآمدهای شخصی افراد، بلکه مخارج دولت را نیز در نظر میگیرد. در همۀ کشورهایی که تولید ناخالص داخلی سرانۀ آنها کمتر از ۳۰۰۰۰ دلار است، اکثریت جمعیت در فقر زندگی میکند.
🔹برای کاهش قابل توجه فقر، اقتصاد جهان حداقل باید پنج برابر شود. این در حالتی است که در آن جهان به کاهش گستردۀ نابرابری نیز دست یابد: در چنین سناریویی نابرابری بین همه کشورهای جهان به طور کامل از بین خواهد رفت. بنابراین، این محاسبه باید به عنوان حداقل رشد مورد نیاز برای پایان دادن به فقر لحاظ شود.
🔹جهان پیشرفت خوبی داشته است (در دهۀ گذشته سهم افرادی که با کمتر از ۱۰ دلار در روز زندگی میکنند ۱۰ درصد کاهش یافته است) اما هنوز به پیشرفت زیادی نیاز است. ۶۲ درصد انسانها با کمتر از ۱۰ دلار، و ۸۵ درصد با کمتر از ۳۰ دلار در روز زندگی میکنند. حتی پس از گذشت دو قرن از مبارزۀ جهانی با فقر، ما هنوز در مراحل اولیۀ این مبارزه هستیم.
📗1325 کلمه
⏱زمان تخمینی مطالعه: 8 دقیقه
#مرکز_توانمندسازی_حاکمیت_و_جامعه
⭕️ متن کامل گزارش فوق را در Instant view بخوانید.
https://b2n.ir/t82924
⬇️ یا از طریق لینک زیر، به سایت ما مراجعه نمایید.
https://iran-bssc.ir/?p=22032
🔷 انتشار نود و نهمین شماره از خبرنامه مدیریت تعارض منافع 🔷
🔴 نود و نهمین شماره از خبرنامه هفتگی مدیریت تعارض منافع (و 149اُمین شماره در تداوم سلسله خبرنامه مقابله با فساد و تعارض منافع) توسط مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه جهاد دانشگاهی منتشر شد. در این خبرنامه که بازه زمانی 22 تا 28 خرداد 1401 را پوشش میدهد، تحلیلی درباره تعارض منافع اصناف و راهکار برونرفت از آن ارائه شده است.
🔻 گزیدهی اخبار، تحلیلها و گزارشهای اصلی هفته گذشته در حوزه تعارض منافع به این شرح است:🔻
✅ کارگروه ویژه بررسی مدیریت تعارض منافع با حضور محمد دهقان معاون حقوقی رئیسجمهور، حجتالاسلام و المسلمين درویشیان نماینده ویژه رئیس جمهور در امر مبارزه با فساد، سردار یزدی رئیس دبیرخانه ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی و برخی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی و کارشناسانی از سازمان اداری و استخدامی کشور، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و معاونت حقوقی کشور برگزار شد.
✅ در جلسه کمیسیون اجتماعی مجلس اولویتهای کاری کمیسیون برای سال سوم کاری مجلس مشخص شد که طرح مدیریت تعارض منافع از اولویتهاست.
✅ احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: سیاستگذاری اقتصادی در ذات خود دارای تناقض و تضاد منافع ذینفعان است، بااینوجود خروجی سیاستگذاریهای کلان کشور باید به نفع اقتصاد ملی باشد.
✅ مصطفی طاهری، نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس گفت: در مجلس به جد پیگیر موضوع هستیم که افزایش ظرفیت برای دندانپزشکی هم تا قبل از اعلام نتایج کنکور اتفاق بیافتد و دندان لق تعارض منافع برخی را خواهیم کشید و اجازه انحصار در این حوزه را نمیدهیم.
✅ محمد رییسزاده، رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور ضمن نقد طرح افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی گفت: دائما از بحث تعارض منافع صحبت میکنند، اما در همه صنوف، صنف و بدنه کارشناسی تصمیمگیر است؛ چارهای نداریم جز اینکه در هر حوزهای به متخصصین همان حوزه اعتماد کنیم.
✅ تعارض منافع: از ساخت اداری تا عرصۀ عمومی
🔸چرا لازم است خاستگاه هرگونه اصلاح اداری، گفتگوهای عرصۀ عمومی باشد؟
🔹در میان فیلسوفان و نظریهپردازان اجتماعی معاصر، یورگن هابرماس، نظریهپرداز بهجایمانده از مکتب انتقادی (فرانکفورت) از معدود کسانی است که پل زدن میان نظام هنجاری، اخلاق، واقعیت و قانون را در کانون نظریهپردازی خود قرار داده است. میان واقعیتها و هنجارها: مشارکتی در نظریهی گفتمان دموکراسی و قانون (۱۹۹۲) عنوان کتابی است از این نظریهپرداز شهیر که یک دهه پس از کتاب معظم نظریۀ کنش ارتباطی نگاشته شده است.
🔹فراهم آوردن بنیاد هنجاری برای قانون مشروع از ایدههای نسبتاً دیرپای هابرماس است که در این کتاب از زاویۀ جدیدی مورد بحث قرار گرفته است. اگر بخواهیم نظرات هابرماس در این کتاب (و به طور کلی در منظومۀ فکری وی) را با زبان ساده مطرح کنیم، سوال محوری این است که قانون و فرایندها و رویههای اداری برآمده از آن، چه زمانی مشروع است؟
🔹پاسخ اجمالی بر اساس نظریۀ هابرماس این است که مشروعیت لازم برای هر قانون و رویۀ اداری زمانی فراهم میشود که در عرصۀ عمومی گفتگوهای آزادانه و عاری از مداخلۀ قدرت صورت گرفته و به تکوین تدریجی مسائل بینجامد. اگر این مسائل که محصول گفتگوی جمعی و غیراجبارآمیز در عرصۀ عمومی است، مبنای قانونگذاری و اصلاح فرایندهای اداری قرار بگیرد، قانون و رویههای حاصل از آن، «مشروع» خواهد بود؛ چرا که محصول وفاق نسبی برآمده از گفتگوی جمعی است.
🔹در این منظومه، قانونِ برآمده از فرایند مذکور، خصلت «پل» را پیدا میکند. این پل از یک سو پیوند میان عرصۀ عمومی و ساخت اداری-سیاسی را فراهم میکند؛ چرا که سبب میشود محصول گفتگوهای عمومی در ساخت اداری بازتاب یافته و نمایان شود. از سوی دیگر، شکاف میان هنجارها و واقعیتها را پر میکند؛ چرا که در گفتگوی عمومی بر سر مسائل، گفتمانها و نظامهای هنجاری متفاوت و متمایز با یکدیگر تلاقی پیدا میکنند و افقها در هم آمیخته و نوعی درک مشترک ناشی از قرار دادن «خود» به جای «دیگری» حاصل میشود.
📗1761 کلمه
⏱زمان تخمینی مطالعه: 10 دقیقه
#تعارض_منافع
⭕️ متن کامل گزارش فوق را در Instant view بخوانید.
https://is.gd/98gzad
⬇️ یا از طریق لینک زیر، به سایت ما مراجعه نمایید.
https://iran-bssc.ir/?p=22040
✅ فقر و مدیریت کمکهای اجتماعی
🔸راهحلهای بوروکراتیک برای هدفمندسازی کمکهای اجتماعی
🔹کشورهای با درآمد متوسط به پایین، 4/1 درصد از تولید ناخالص داخلی را صرف کمکهای اجتماعی میکنند که این میزان موجب کاهش 7 درصدی فقر نسبی میگردد. با این حال، تنها 54 درصد از پنج چندک فقیر جامعه، تحت پوشش این یارانهها قرار میگیرند. دلایل متعددی وجود دارند که میتوانند این نقصان را توجیه کنند: بودجۀ ناکافی، اهداف متفاوتی که کمکهای اجتماعی در زمینۀ کاهش فقر دنبال میکنند، نگرانیها درخصوص انگیزههای کاری، و ناتوانی در هدفگذاری و کمکرسانی.
🔹با این حال، یک دلیل مهم اما نادیده گرفته شده، ترس یک بوروکرات از متهم شدن به فساد است. رفتارهای بوروکراتیک مربوطه در این حوزه، تمرکز تلاشهای اداری را بر اجتناب از خطاهای پوششدهی و در عین حال، تحمل نرخ بالای خطاهای حذف از پوشش یارانهای میگذارند. بسیاری از برنامههای رفاهی برای کاهش فقر متکی بر کمکهای هدفمند هستند. میزان موفقیت چنین برنامههایی به اندازۀ خطاهای پوششدهی و حذف از پوشش بستگی دارد.
🔹چرا تلاش اداری تا این حد بر حذف خطاهای پوششدهی متمرکز است؟ مشاهدۀ خطاهای زیاد در زمینۀ پوششدهی میتواند اعتماد به یک برنامۀ اجتماعی را از بین ببرد. وجود چند مورد از پرداختهای بهوضوح «نابهجا» میتواند اتهام فساد و برخورد تبعیضآمیز را به وجود آورد و شفافیت و پایداری برنامه را با تهدید مواجه کند. افسانۀ «ملکۀ رفاه» کلیشۀ قدرتمندی است که سیاستمداران در ایالات متحده برای استدلال در زمینۀ کاهش کمکهای اجتماعی از آن استفاده میکنند.
🔹این کلیشه حامل این پیام به مقامات است که باید نشتیهای موجود در حوزۀ کمکهای اجتماعی را، حتی به قیمت از دست رفتن یک چتر حمایتی فراگیر، از میان برداشت. در کشورهایی که حتی اتهام به فساد میتواند منجر به مجازات سنگین شود، مقامات دولتی تلاش میکنند با صرف هزینههای زیاد در امر حذف، خطاهای پوششدهی را به حداقل برسانند. چنین تلاشهایی میتوانند به احساس سرافکندگی ذینفعان، صرف هزینههای زیاد در استفاده از الزامات سنگین اداری، عدم فراگیری و سهمیهبندی اجرایی به واسطۀ معیارهای بسیار محدود احراز صلاحیت منجر شوند.
📗1450 کلمه
⏱زمان تخمینی مطالعه: 8 دقیقه
#مرکز_توانمندسازی_حاکمیت_و_جامعه
⭕️ متن کامل گزارش فوق را در Instant view بخوانید.
https://tinyurl.com/267ca93f
⬇️ یا از طریق لینک زیر، به سایت ما مراجعه نمایید.
https://iran-bssc.ir/?p=21998
✅حادثۀ ریزش ساختمان متروپل و تعارض منافع سازمانی
🔸آیا نسبت دادن ضعف نظارتی بر ساخت متروپل به ذینفع بودن شهرداری در این پروژه صحیح است؟
🔹در پی فاجعه ریزش ساختمان متروپل در آبادان، موضوع تعارض منافع دستگاههای مسئول در امر ساختوساز به ویژه شهرداری به مبحث داغی در فضای عمومی بدل شده است. عمدۀ اظهارنظرها نیز حول تاکید بر نقش تعارض منافع شهرداری آبادان در این زمینه است؛ موضوعی که به ویژه پس از مصاحبۀ رئیس کمیسیون عمران مجلس و تاکید بر اینکه پروژۀ متروپل آبادان به صورت مشارکتی بین سازنده و شهرداری بوده، مورد توجه قرار گرفت.
🔹استدلال کسانی که معتقدند شهرداری در این زمینه تعارض منافع داشته به طور اجمالی این است که از آنجا که شهرداری نقش نظارتی و حاکمیتی در امنیت و کیفیت ساختوساز دارد، ذینفع بودن آن در یک پروژۀ ساخت منجر به تحتالشعاع قرار گرفتن ایفای درست وظیفۀ حرفهای در نظارت بر پروژه و مالاً، بروز تعارض منافع میشود.
🔹در مقابل کسانی هستند که این استدلال را صائب ندانسته و ناشی از عدم آشنایی با مسئلۀ تعارض منافع میدانند. بر این اساس، تعارض منافع اصولاً در سطح فردی مطرح است و امری نیست که بتوان آن را به یک سازمان منتسب کرد. به علاوه، بسیاری از دستگاهها در پروژههای مربوط به حیطۀ فعالیت خود به صورت مشارکتی ورود کرده و نقش سرمایهگذاری و ذینفع را دارند.
🔹چنانکه وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت راه و شهرسازی و بسیاری از دیگر سازمانها و دستگاههای دولتی ممکن است در پروژههای ملی و کلان مرتبط با حوزۀ فعالیت خود نظیر سدسازی، ساخت نیروگاه، طرحهای کشاورزی کلان، مسکن ملی، مسکن مهر و … ذینفع و سرمایهگذار باشند.
🔹هر دو رکن استدلال اخیر از جهاتی قابل تامل است. واقعیت این است که در ادبیات جهانی رایج، تعارض منافع عمدتاً بر موقعیت دوراهی انتخاب افراد ناظر است، نه کنشگران جمعی و سازمانها. یعنی جایی که یک فرد (خواه کارمند دولت، بخش خصوصی یا فعال حوزۀ مدنی) در شرایطی قرار بگیرد که منافع مستقیم یا غیرمستقیم مادی و نمادین وی، ایفای وظیفۀ حرفهایاش را تحت تاثیر قرار دهد.
📗1785 کلمه
⏱زمان تخمینی مطالعه: 10 دقیقه
#تعارض_منافع
⭕️ متن کامل گزارش فوق را در Instant view بخوانید.
https://is.gd/DvRiWU
⬇️ یا از طریق لینک زیر، به سایت ما مراجعه نمایید.
https://iran-bssc.ir/?p=21988
✅ تحول فقر جهانی ۲۰۳۰-۱۹۹۰
🔸چقدر با ریشهکنی فقر مطلق فاصله داریم
🔹فقر جهانی در 30 سال گذشته، به دلیل رشد جبرانی وسیعی که در کشورهای در حال توسعه (به ویژه در آسیا) شاهد آن بودهایم، کاهش چشمگیری داشته است. تا سال 2015 حدود 729 میلیون نفر، یعنی 10 درصد از جمعیت جهان، زیر خط فقر (درآمد 1.90 دلار در روز) زندگی میکردند که این بسیار فراتر از «هدف توسعۀ هزاره» برای به نصف رساندن میزان فقر بود.
🔹از سال 2012 تا 2013، در دوران اوج کاهش فقر جهانی، 130 میلیون نفر از جمعیت فقیر جهان کاهش یافت. این اتفاق موفقیتآمیز متاثر از اقدامات چین و هند بود. در دسامبر 2020، چین اعلام کرد که فقر مطلق را بهطور کامل از بین برده است. هند از موفقیت تازهتری پرده برمیدارد؛ رشد اقتصادی سریع، نرخ فقر را به 77 میلیون نفر یا 6 درصد از جمعیت این کشور در سال 2019 کاهش داده است.
🔹با این حال، هند پیش از از سرگیری جدی روند کاهش فقر، یک جهش کوتاهمدت فقر را، به دلیل آسیبهای ناشی از شیوع کرونا تجربه خواهد کرد. احتمالاً تا سال ۲۰۳۰، هند با داشتن کمتر از ۵ میلیون نفر زیر خط (۱٫۹۰ دلار در روز)، به طور عمده فقر مطلق را از بین خواهد برد. تا سال ۲۰۳۰، تنها کشورهای آسیاییای که بعید است به هدف پایان دادن به فقر مطلق دست یابند، افغانستان، پاپوآ گینه نو و کرۀشمالی خواهند بود.
🔹در سایر نقاط جهان، روند کاهش فقر ناامید کننده است. در آمریکای لاتین، فقر در آغاز این قرن به سرعت کاهش یافت، اما از سال ۲۰۱۵ در حال افزایش است، بدون اینکه کاهش قابل توجهی در آن تا پایان این دهه پیشبینی شود. میزان فقر در آفریقا، که به دلیل همهگیری به میزان ۱۱ درصد افزایش یافته است، تا سال ۲۰۳۰ نشانههای کمی از کاهش را از خود نشان میدهد.
🔹تا سال ۲۰۳۰، فقر نه تنها با کشورها، بلکه با مکانهای خاصی درون کشورها سروکار خواهد داشت. کشورهای با درآمد متوسط تقریباً نیمی از فقرای جهانی را در خود جای خواهند داد که این امر تغییر چشمگیری نسبت به ۴۰ سال قبل محسوب میشود. نیجریه اکنون سیمای جهانی فقر است و از هند، به عنوان مرکز اصلی فقر در سال ۲۰۱۹، پیشی گرفته است.
📗830 کلمه
⏱زمان تخمینی مطالعه: 5 دقیقه
#مرکز_توانمندسازی_حاکمیت_و_جامعه
⭕️ متن کامل گزارش فوق را در Instant view بخوانید.
https://b2n.ir/n22621
⬇️ یا از طریق لینک زیر، به سایت ما مراجعه نمایید.
https://iran-bssc.ir/?p=21995