safavidstudies | Unsorted

Telegram-канал safavidstudies - مطالعات صفویه

-

🔰 کانال مطالعات تاریخ صفویه کتب و مقالات معرف آراء نویسندگان آن‌هاست و نقل هریک از مطالب تنها با ذکر مأخذ و نام کانال مجاز است.

Subscribe to a channel

مطالعات صفویه

ماهیت ارجاعات صفویان به اساطیر کهن ایران
• رودولف پی. مته (رودی متی)

اما در ارتباط با کم‌وکیف ارجاعات صفویان به گذشتۀ اساطیری ایران که قدمتی کهن‌تر از سنت ترکی داشته است، برای نمونه می‌توان به شاه اسماعیل اول اشاره کرد. او در اشعارش خود را با شاهان و قهرمانان پیشااسلامی همچون ضحاک و فریدون و جمشید مقایسه می‌کند و در نام‌گذاری فرزندان خود نیز از اسامی کلاسیک فارسی (شاهنامه‌ای) استفاده می‌کند. به همین سیاق، اشارات و ارجاعاتی از این دست را می‌توان تا پایان دورۀ صفویه نیز مشاهده کرد. اما باید دانست که صفویان با توسل به این نوع ارجاعات و اشارات، در واقع همچون سلسله‌های پیشین حاکم بر ایران عمل می‌کردند؛ سلسله‌هایی که علی‌رغم نداشتن تصویری واضح و روشن از تاریخ گذشته، به‌هرحال، به‌قدری از آن آگاهی داشتند که بخواهند خود را بدان منتسب کنند. بااین‌حال، این اصلاً بدان معنا نیست که صفویان با هدف «احیای» هویتی اصیل، درگیر کندوکاوی نظام‌مند و تمام‌عیار در تاریخ گذشته شده بودند.


Source:
Mathee, R. 2021. “The Idea of Iran in the Safavid Period.” The Idea of Iran, V. 10. London: I.B. Tauris. p. 85.

🔰 @SafavidStudies

Читать полностью…

مطالعات صفویه

😤 پژوهشکدهٔ تاریخ و فرهنگ بلوچستان 😝

🌼 کـانالی بـرای دوستداران فرهنگ بـلوچ

☕️ داستان‌های عاشقانه بلوچی

🤴 معرفی پادشاهان بلوچ

☀️ معرفی اسطوره‌های تاریخی بلوچ؛ بانو بانَلی، میرچاکر خان، میران، میر همل هوت و...

🌳 زیبایی‌های طبیعت منحصر به‌فرد بلوچستان

🔸 @balochs_history
🔸 @balochs_history

Читать полностью…

مطالعات صفویه

دانلود کتابهای نایاب تاریخی و ممنوعه

دیگه در این گرونی نیاز نیست کتاب بخرید بیا کانال ما هر کتابی ک خواستی رو رایگان دانلود کن 👇

🔸کتابهای تاریخی و سیاسی
🔹کتابهای فلسفه و منطق
🔸کتابهای ریاضیات وفیزیک
🔹کتاب های دانشگاهی و کنکوری
🔸کتابهای حدیثی چهارده معصوم
🔹نسخه های خطی کمیاب
🔸رمان های عاشقانه
🔹کتابهای تخیلی و روانشناسی
🔺صوتی و pdf

👇

@yortci_bosjin_pdf
@yortci_bosjin_pdf

کتاب رو نخوانید تا بخوابید
کتاب را بخوانید تا بیدار شوید
🌹

Читать полностью…

مطالعات صفویه

شراب‌وشاهدزدایی از زندگی شاه اسماعیل صفوی!
• بهزاد کریمی

تشیعی که علی‌اکبر ولایتی و اقران او در پی معرفی آن‌اند، باید تشیعی همخوان با آموزه‌هایی فقاهتی باشد که امروز ترویج و بر آن تأکید می‌شود. از همین رو، تصویری که تاریخ‌نگاری ایدئولوژیک رسمی از مؤسس حکومت شیعۀ صفوی ارائه می‌کند، می‌بایست عاری از هرگونه شرب خمر، شاهدبازی (لواط) و زن‌بارگی باشد. مثلاً عدم گزارش باده‌پیمایی و مجالس بزم در جنگ‌ها و پیروزی‌ها و همچنین ده سال پایانی عمر شاه اسماعیل، نمونه‌ای از این تلاش‌هاست. اسماعیل به‌شهادت منابع صفوی، به‌علت تبعات روحی و روانی شکست چالدران، در ده سال پایانی عمرش خود را تسلیم شراب و شاهد و شکار کرد. عدم اشاره به جزئیات مرگ او نیز نمونۀ بارز دیگر است. این فقره از آن رو اهمیت دارد که بدانیم زمینه یا علت اصلی مرگ او، افراط در روابط جنسی و شرب خمر بود.


مأخذ: کریمی، بهزاد. ۱۳۹۶. «دستورکارهای ایدئولوژیک در مطالعات تاریخ صدر صفویه: مطالعۀ تاریخ ایران در عصر صفوی». ایران‌نامگ ۲(۴): ۱۰۲-۶۳. ص ۱۰۰-۹۹.

همچنین بخوانید:
شاه اسماعیل اول از تکاپو تا انزوا
ضعف شخصیت شاه اسماعیل صفوی

🔰 @SafavidStudies

Читать полностью…

مطالعات صفویه

📣 ۳۴ کانال طلایی برای عاشقان تاریخ و فرهنگ و ادبیات!

📚دنبال محتوای خاص و مفید هستید؟
👇کلیک کنید: این لیست مخصوص شماست!
📌 /channel/addlist/POZ7IO6_lf5hZWZk

🔍 یه نمونه‌ کانال عالی هم این پایین هست، همین حالا ببینش!👇

Читать полностью…

مطالعات صفویه

سرآغاز حرکت تشیع برای تشکیل دولت کجاست؟
مصاحبۀ علی سالاری شادی با پایگاه فرهنگ سدید

چکیده: ماهیت نفوذ اسلام در ایران را نمی‌توان با دورۀ صفویه و حرکت قزلباش‌ها مقایسه کرد. پیش از صفویه، اقلیت شیعه در ایران پراکنده بود و تشیع منسجمی وجود نداشت. حدود ۹۵ درصد ایرانیان سنی‌مذهب بودند و شیعیان تنها در چند شهر محدود و مناطق معدود بودند و هیچ نقشی هم در قدرت‌گیری صفویان ایفا نکردند. همچنین، نظرات برخی که تصوف و تشیع را یکی می‌دانند، نادرست است، زیرا تصوف بیشتر در میان اهل‌سنت رایج بود و نباید با برساختن مفاهیمی چون «تسنن دوازده‌امامی» محبت اهل‌سنت نسبت به ائمه (ع) را مصادره کرد. قدرت صفویان فقط به‌واسطۀ قبایل قزلباش و رویکرد غالیانۀ آن‌ها بود و اگر این قبایل غالی را کنار بگذاریم، حکومتی به‌نام صفویه شکل نمی‌گرفت. شما هرچه از مرکز قلمرو صفویان دور می‌شوید به اهل‌سنت می‌رسید و جمعیت سنی‌ها بسیار زیاد بوده است. موفقیت نسبی صفویان در تغییر مذهب به‌قدری لرزان بود که نهایتاً به سقوط آن توسط افغانان انجامید. نقطۀ ثقل هویت صفویه تولی و تبری از نوع شدید مقابل اهل‌سنت در کانون تشیع بود.

🔰 @SafavidStudies | مطالعات صفویه

Читать полностью…

مطالعات صفویه

⚱️تابه‌حال در اطراف محیط زندگی خود با نمادهای ناشناخته و علائم و نشانه‌های حک‌شده روی سنگ‌ها مواجه شده‌اید؟!

🏺 آیا کنجکاوید بدانید که جوغن‌های دایره‌ای و مربعی و مثلثی یا نقوشی مثل رخ شیر، شتر، فیل، انسان و پرنده چه راز پنهانی دارند؟!

🎓 ما در کانال آموزشی خود، به بررسی تاریخی و معناشناسی این نمادها می‌پردازیم!
🔍 اینجا محفلی برای علاقه‌مندان به نمادشناسی است! 👇
🔻لینک عضویت در کانال:
🆔 @BestKarshenasi

🗣 همچنین با عضویت در گروه پرسش و پاسخ، می‌توانید عکس‌ها و ویدیوهای خود از نمادهای ناشناخته را با ما به اشتراک بگذارید!
👥 کارشناسان ما با دقت آن‌ها را بررسی کرده و برایتان تفسیر و تحلیل می‌کنند.
🔻لینک عضویت در گروه:
💢 @bestkarshenasi0024

Читать полностью…

مطالعات صفویه

تاریخ همچون قالیچه ای است که با رشته‌های زنده و پرفروغ بی‌شماری از زندگانی بشر تنیده شده است،هر پود آن نجواگر پیروزی‌ها و تراژدی‌هایی‌ست که در اعماق زمان طنین‌انداز می‌شود تا اکنون را با حکمت و عبرت‌های گذشته‌ روشنی بخشد.
✍ما در این انجمن بر آنیم تا سیر تکامل تاریخ جهان را از سپیده‌دم تمدن تا وضعیت‌کنونی آن در سده‌ی‌معاصر تفضیلاً مورد ارزیابی قرارداده ‌ودر این راستا به نظرات گرانبهای هریک‌از شما عزیزان نیازمندیم.از این رو هریک از شما عزیزان می توانید از طریق لینک مندرج در بیوی کانال با ما در ارتباط بوده و مطالب ارزشمند خود را با ما به اشتراک بگذارید🌹
پیشاپیش از حُسن همراهی شما گرامیان سپاسگزاریم🙏
✅Channel:CTGL | تاریخ جهان

Читать полностью…

مطالعات صفویه

تداوم صنایع و هنرهای تیموری در دوران صفویان
• علیرضا ملایی توانی

واقعیت این است که صفویان بنیان‌گذار یک تمدن خاص و نوین نبودند. آن‌ها همان راه تیموریان را به‌نحوِ ناقصی ادامه دادند. همۀ نقاشان و خوش‌نویسان دوره‌­های بعدی شاگردان و تربیت‌­شدگان مستقیم مکتب هرات بودند. همۀ صنایع و هنرهای دورۀ صفویه، از جمله معماری، کاشی­‌کاری، نقاشی، بافندگی، تذهیب، فلزکاری، خوش‌نویسی و مانند آن که از شهرت کافی برخوردار شدند، دنبالۀ مستقیم صنایع و هنر دورۀ تیموری بودند که راه رشد و کمال خود را در دورۀ صفویه پیمودند و در عهد شاه عباس اول به اوج خود رسیدند. خط تعلیق و شکسته که در دورۀ صفویه شکوفا شد در دورۀ تیموری پا به مرحلۀ کمال نهاده بود.


مأخذ: ملایی توانی، علیرضا. ۱۴۰۲. «آیا تشکیل حکومت صفویه مبدأ تاریخ جدید یا معاصر ایران است؟»؛ مجلۀ علمی و پژوهشی تاریخ ایران ۱۶(۱): ۲۲۷-۲۰۷. ص ۲۲۲.

همچنین بخوانید:
بررسی جایگاه هنر در دورۀ صفوی
صفویان و تداوم میراث مغولان

🔰 @SafavidStudies | مطالعات صفویه

Читать полностью…

مطالعات صفویه

💎فروشگاه مجازی کتاب‌های دست‌ِدو مطرح و درجه‌ یک

📌با پول یک کتاب نو، چند تا کتاب دست‌دو داشته باش!

💠ارائه‌ کتاب‌های دست‌ِدو:
👈ادبیات، فلسفه، عرفان، تاریخ، هنر و ...

📕 @ForsatBook 👈
📕 @ForsatBook 👈
📕 @ForsatBook 👈

Читать полностью…

مطالعات صفویه

تضاد شیعی‌گری صفویان با پروتستانتیسم اروپا
• علیرضا ملایی توانی

تشیع صفوی در تضاد با ظهور پروتستانتیسم در اروپا بود. پروتستانتیسم حرکتی ژرف و برخاسته از جنبش اصلاح دینی بود که تفسیری این‌­جهانی و عرفی از دین به دست داد و متولیان دین را واداشت تا سودای سامان‌دهی امور این‌­جهانی را از سر بیرون کنند و همۀ همت خود را مصروف سعادت اخروی نمایند. جنبش دین‌­پیرایی میان دین و معرفت دینی تمایز قائل شد و کوشید با دفاع از تکثر فهم دینی راه را برای پلورالیسم باز کند و انحصار کلیسا، به‌­عنوان تنها مفسر رسمی از دین، و سلسله‌­­مراتب قدرت آن را بشکند. تغییر مذهب در ایران برخلاف اروپا نوعی انحصار دینی پدید آورد، زیرا طبقۀ نیرومندی از مفسران، محدثان، مروجان و شارحان دینی ظهور یافت که با ایجاد سلسله‌مراتب قدرت، مشارکت در سیاست و توزیع وظایف با سلطنت به طبقه‌­ای قدرتمند در تحولات سیاسی و اجتماعی ایران تبدیل شد. بنابراین، هر نوع مقایسۀ پروتستانتیسم اروپایی با شیعه­‌گری صفویه خطایی معرفت­‌شناسانه و زمان‌­پریشانه است و اکنون باید مدعیان شیعه‌­گرایی به این پرسش بیندیشند که اگر بپذیریم تشیع صفویه همان تشیع اصیل مدینه، کوفه و جبل‌عامل بود، چگونه می‌­توانست حالت پروتستانت پیدا کند؟!


مأخذ: ملایی توانی، علیرضا. ۱۴۰۲. «آیا تشکیل حکومت صفویه مبدأ تاریخ جدید یا معاصر ایران است؟»؛ مجلۀ علمی و پژوهشی تاریخ ایران ۱۶(۱): ۲۲۷-۲۰۷. ص ۲۲۱.

🔰 @SafavidStudies | مطالعات صفویه

Читать полностью…

مطالعات صفویه

📜هخاپدیا: منابع تاریخ هخامنشیان

🔍 آیا به مطالعۀ تاریخ امپراتوری پارس علاقه دارید؟!

📚✍️ در کانال هخاپدیا به مرجعی جامع از منابع معتبر و مآخذ علمی در زمینۀ تاریخ شاهنشاهی هخامنشی دسترسی خواهید داشت! از معرفی کتاب‌ها و بازنشر مقالات دانشگاهی تا نشر مستندهای آموزشی و سخنرانی‌های تخصصی، همۀ آنچه که برای آشنایی بیشتر با این دورۀ تاریخی نیاز دارید را در اینجا خواهید یافت!

🎓 کانال هخاپدیا رویکردی آکادمیک دارد و بدون سوگیری‌های باستان‌گرایانه یا باستان‌ستیزانه به ارائۀ منابع و مآخذ معتبر می‌پردازد.

🧑‍🏫 اگر می‌خواهید دانش خودتان را در زمینۀ تاریخ ایران باستان و هخامنشی‌شناسی افزایش دهید، همین حالا به ما بپیوندید!

🏛 @Achapedia 👈
🏛 @Achapedia 👈

Читать полностью…

مطالعات صفویه

❤️‍🔥Vip chanel

Читать полностью…

مطالعات صفویه

صفویان می‌توانستند عقب نمانند؛ اما نخواستند!
• عبدالحسین نوایی

سلاطین صفوی اگر درک کافی از روزگار خود و توجه وافی به حال جامعه و ملت و کشور خویش داشتند، به‌خوبی می‌توانستند با استفاده از وضع سیاسی و اجتماعی کشور و علاقۀ اروپا به داشتن روابط سیاسی و اقتصادی و فرهنگی با ایران، جمعی از استادان مبرز را در رشته‌های طبابت و فلاحت و صناعت به ایران آورند یا جماعتی از استادکاران صنعت را از رشته‌های مختلف دعوت نمایند تا در محیط فرهنگی کشور ما، تحولی عظیم حاصل آید و صنعت ما نیز از حد گلیم و جاجیم و قالی فراتر رود. خاصه آنکه در آن روزگار اروپا تازه از خواب گران قرون‌وسطایی بیدار شده و تازه زنجیرهای تعبد و سنت را در زمینه‌های مختلف علمی از فیزیک و شیمی و پزشکی گرفته تا ریاضیات و هیئت و تجارت و سیاست از پای خویش برگرفته بودند و هنوز فاصلۀ آنان با ما در عرصۀ دانش و تکنیک چندان زیاد نشده بود. آری سلاطین صفوی به چنین اقدامی می‌توانستند دست بزنند، ولی چنان مست جام باده و چشم ساده بودند که بدین کارها هرگز نیندیشیدند.


مأخذ: اسناد و مکاتبات سیاسی ایران: ۱۱۰۵-۱۰۳۸ق (تهران: بنیاد فرهنگ ایران، ۱۳۶۰)، ص «سی».

🔰 @SafavidStudies

Читать полностью…

مطالعات صفویه

🔴🔵🔴🔵🔴🔵🔴🔵🔴🔵🔴

⚠️ فرصت رو از دست ندید ⚠️

همین حالا عضو این فولدر VIP بشید
تا بهترین کانال های پولی تلگرام رو یکجا داشته باشید 🔽🔽🔽

/channel/addlist/jevJniqUo4MzMDc0

🔴🔵🔴🔵🔴🔵🔴🔵🔴🔵🔴

❌فرصت استفاده رایگان از فولدر محدود است ❌

Читать полностью…

مطالعات صفویه

🔹بزرگترین کانال کتاب تاریخی تلگرام به زبان فارسی

📗تاریخ ایران باستان
📙تاریخ ایران دوره اسلامی
📘تاریخ معاصر ایران
📔تاریخ جهان
📓تاریخ ادیان
📒تاریخ اسلام


📚کانال کتاب های تاریخی 👇
@ketabtarikhim
@ketabtarikhim
@ketabtarikhim

📣
به ما بپیوندید🌷

Читать полностью…

مطالعات صفویه

نقش مربیان قزلباش در رهبری نهضت صفویه
• رضا ییلدریم

باید به این نکتۀ بسیار مهم توجه داشت که شیوخ نهضت قدرت‌طلبی طریقت صفوی که جنید آغازگرش بود، افرادی جوان و حتی خردسال بودند. ما از سن دقیق شیخ جنید در زمان جانشینی پدرش شیخ ابراهیم اطلاع نداریم، اما دلایل معقولی داریم که فرض کنیم او هنوز در سنین نوجوانی (اگر نگوییم کوچک‌تر) بود. حتی با قتل او پسرش حیدر نیز قبل از تولد به مقام «مرشد کامل» رسید. بعدها وقتی شیخ حیدر هم کشته شد، پسر بزرگش سلطان‌علی هنوز به سن بلوغ نرسیده بود و دیگر پسرش اسماعیل نیز تنها یک سال داشت. این بدان معناست که بعد از جنید، رهبری واقعی و بالفعل طریقت صفوی در عمل به دست مربیان این شیوخ کم‌سن‌وسال افتاد که هم‌زمان مسئول رشد و تربیت آن‌ها نیز بودند. در واقع، قدرت‌گیری صفویه محصول یک حرکت نظامی کاملاً برنامه‌ریزی‌شده بود که توسط همین مربیان یعنی سران قبایل قزلباش رهبری می‌شد؛ کسانی که نظارت کامل و مداومی بر اسماعیل نوجوان داشتند.


Yildirim, R. 2015. "In the Name of Hosayn’s Blood." Persianate Studies 8(2), p. 132


نیز بنگرید:
نقش پوشالی شاه اسماعیل اول در تأسیس صفویه

🔰 @SafavidStudies

Читать полностью…

مطالعات صفویه

رویکرد علمای شیعه به شعائر و آداب عامه‌پسند
• احمد کاظمی موسوی

«ما همه نوکر و خدمتگزار امام حسین (ع) هستیم. این حرف را که بارها از زبان اهل منبر و حتی فقها شنیده‌ایم، بهتر از هر سخن دیگر رابطۀ دوجانبۀ علما و عزاداری و زیارت را خلاصه می‌کند». نویسنده ضمن تأکید بر اهمیت نقش آداب و شعائر مشترک اسلامی نزد عموم مسلمانان، با تذکر اینکه شیعه اضافه بر آن‌ها مراسم متفاوت دیگری را نیز در ابتدا روایت کرده و سپس از دورۀ صفویه آن‌ها را نهادینه ساخته، به بحث دربارۀ ریشۀ پیدایش و تاریخچۀ برگزاری زیارت مزارات و عزاداری به‌عنوان شعائر اصلی تشیع در ادوار پیشاصفوی می‌پردازد. اما در ادامه، بحث اصلی مقاله به عصر صفویان اختصاص دارد که ضمن مروری مختصر بر مناسک متصوفه و عادات غالیان قزلباش، مفصلاً رویکرد عالمان شیعی به مناسک و مراسم عامه‌پسند در دورۀ صفویان و ازمنۀ بعد را شرح داده و تحلیل کرده است تا روشن سازد که «در حقیقت، بیشتر به‌خاطر شعائر زیارت و برگزاری عزای حسینی است که علمای شیعه به مرجعیت و رونق و اریکۀ قدرت رسیده‌اند.»

همچنین بخوانید:
مقالۀ «سابقۀ تاریخی القاب و عناوین علمای شیعه»

🔰 @SafavidStudies | مطالعات صفویه

Читать полностью…

مطالعات صفویه

جستاری تاریخی در اصالت مقبرۀ حربن یزید ریاحی
• ابراهیم صالحی حاجی‌آبادی

این مقاله به نقد و بررسی ادعای معروف دفن مجزای جنازۀ حربن یزید ریاحی در مقبرۀ فعلی منتسب به او در مکانی خارج از میدان نبرد کربلا اختصاص دارد. حتی جهت اثبات صحت انتساب مقبره، این شایعه در منابع متأخر شیعه وارد شده که متعاقب تصرف بغداد توسط صفویان، شاه اسماعیل اول صفوی قبل از رفتن به زیارت کربلا، با اطلاع از طعن برخی افراد به حر ریاحی، قبر منتسب به او را نبش کرد و با جنازۀ سالم و تازۀ حر مواجه شد. سپس وقتی پیشانی‌بند او را به‌قصد تبرک باز کرد، ناگهان خون از جبین جسد بیرون جهید و قبرش خونین شد و دریافتند که جز همان سربندی که روز عاشورا توسط امام حسین (ع) بر سر ضربت‌خوردۀ او بسته شده بوده، هیچ پارچه‌ای خونش را بند نمی‌آورد. اما این حکایت که اولین بار توسط نعمت‌الله جزایری (متوفای قرن دوازدهم هجری) نقل شده، فقط یک قصۀ جعلی بوده که حتی جزئیات آن خلاف روایات معتبر تاریخی دربارۀ نحوۀ قتل حر و محل دفن وی در معیت ابدان سایر یاران در کربلا بوده است. همچنین در مقاله اثبات می‌شود که قبر و مقبرۀ فعلی تعلقی به حر ریاحی نداشته است.

🔰 @SafavidStudies

Читать полностью…

مطالعات صفویه

نقش ابراهیم شیخ شاه شروانی در مناسبات ‌شاه اسماعیل صفوی و سلطان سلیم عثمانی (با تکیه بر مجموعۀ منشآت‌السلاطین)
• مقالۀ مشترک علی سالاری شادی و محسن مؤمنی و سینا حسین‌پور اصل

پس از جنگ چالدران، اسماعیل و قزلباشان که از یورش دوبارۀ عثمانیان در هراس بودند، به مکاتبۀ ناموفق برای صلح با سلیم پرداختند. در همین مقطع برخی حکام محلی از روابط نزدیک خود با سلطان عثمانی استفاده کردند. حاکم سنی‌مذهب و مستقل شروان یعنی ابراهیم شیخ شاه نیز برای حفظ منافع خویش و ایجاد تعادل در منطقه نقش واسطه را بین طرفین ایفا کرد. در حقیقت، ملاطفت ناگهانی صفویان با حکام محلی را باید ناشی از همین وضعیت و ترس از حملۀ مجدد سلیم دانست. آنچه منابع صفوی دربارۀ ارسال افرادی برای رفع شبهات شیخ‌شاه در باب تشیع نوشته‌اند، در واقع پیگیری راهی تازه برای جلوگیری از خطر قریب‌الوقوع حملۀ مجدد سلطان عثمانی بوده است. شروان‌شاه توانست در موقعیتی مناسب سلیم را برای مدتی از حمله منصرف سازد؛ امری که منجر به استقبال صفویان از شروان‌شاه و حتی عقد دو ازدواج سیاسی شد، ولی منابع صفوی دربارۀ زمینۀ گرمی این مناسبات ساکت هستند.

🔰 @SafavidStudies | مطالعات صفویه

Читать полностью…

مطالعات صفویه

🚩 دولت عثمانی و خلافت اسلامی
👤 خلیل اینالچیک

این مفهوم خلافت بی‌تردید جدای از مفهوم رایج آن در عهد عباسیان است، چراکه سلطان عثمانی از قبیلهٔ قریش نبود. در زمان سلطنت سلیمان بزرگ این سؤال مطرح شد که آیا استفادۀ سلاطین عثمانی از القابی همچون امام و خلیفه، آن هم در حالی که از تبار قریش نیستند، قانونی است؟ بر اساس نظر لطفی‌پاشا، «سلیمان به‌عنوان حاکم واقعی سرزمین‌های اسلامی از مرزهای هابسبورگ گرفته تا یمن، امام عصر است که خود صیانت از دین و سرزمین‌های مسلمین را بر عهده دارد... او بی‌تردید امام عصر و زمان است و مدافع حقیقی شریعت، اطاعت از او واجب است.» خلافت بزرگ و امامت عظمی همچنان که عثمانی‌ها مطرح می‌کردند، مفهومی جدید و برآمده از اوضاع تاریخی بود. سلاطین عثمانی موقعیت بالفعل خود را به‌عنوان مقتدرترین حکام و مدافع اسلام تلقی می‌کردند و آن را نتیجۀ مشیت الهی می‌دانستند. این تصور در واقع گسترش تفکر خلافت بود که در جهان اسلام قرن هشتم هجری / چهاردهم میلادی رواج داشت؛ پدیده‌ای که زاییدۀ تحولات جدید تاریخی بود. بدین‌ترتیب هر حاکم مسلمانی که حکومت بالفعل را در اختیار داشت و به اجرای شریعت می‌پرداخت، خودْ خلیفه به حساب می‌آمد.


📕مأخذ: اینالچیک، خلیل. ۱۳۸۳. «ظهور امپراتوری عثمانی.» در تاریخ اسلام کمبریج، ترجمۀ تیمور قادری، جلد اول، ۴۲۳-۳۸۹. چاپ نخست. تهران: شرکت چاپ و نشر بین‌الملل. ص ۴۲۱-۴۲۰.

📜 @HunkarName | تاریخ عثمانی

Читать полностью…

مطالعات صفویه

بحثی دربارۀ سابقۀ تاریخی القاب و عناوین علما در مذهب شیعه
جلال متینی (درگذشتۀ ۳۰ دی ۱۴۰۳)

مقالۀ حاضر ضمن بررسی سابقۀ تاریخی استعمال ترکیب عربی «آیت‌الله» در زبان فارسی، به تحلیل القاب و عناوینی می‌پردازد که مسلمانان و خصوصاً شیعیان، از صدر اسلام تا عصر حاضر برای پیشوایان دینی و رهبران و روحانیون خود به کار برده‌اند. فارغ از کاربرد این لقب برای مراجع تقلید شیعی در ایران، بررسی وضعیت چنین عنوانی در میان مسلمانان جهان، ضمن کسب اطلاع از دلیل استعمال و شرایط اطلاق یا اعطای آن نزد شیعیان، از مطالب و موضوعات مورد بررسی نویسنده، در همین مقالۀ برگرفته از شمارۀ چهارم سال نخست مجلۀ ایران‌نامه (چاپ تابستان ۱۳۶۲ هجری شمسی) می‌باشد: «در چند سال اخیر در اخبار ایران کلمۀ «آیت‌الله» زیاد به کار می‌رود، ولی معنی و مورد استعمال آن برای عموم اروپاییان و آمریکایی‌ها مبهم است. در ایران هم سابقه و سرگذشت این لفظ برای اکثر ایرانیان روشن نیست. در این مقاله ضمن توضیحاتی‌ دربارۀ «آیت‌الله»، به‌اختصار القاب و عناوین عام پیشوایان و رهبران و مجتهدان از صدر اسلام تا کنون مورد مطالعه قرار گرفته است.»

🔰 @SafavidStudies | مطالعات صفویه

Читать полностью…

مطالعات صفویه

📕کتاب‌های دست‌دوم مطرح را از کتاب‌‌فروشی فرصت با قیمت منصفانه تهیه کنید!👌

Читать полностью…

مطالعات صفویه

افسانۀ وحدت مذهبی ایران در دوران صفویان
• منوچهر پارسادوست

شاه اسماعیل اول با وجود بهای سنگینی که برای انجام رسالت مورد ادعایش پرداخت و البته، علی‌رغم زیان‌های گران‌باری که بر کشور و مردم ایران در زمان خود و تا قرن‌های بعدی وارد آورد، نه‌فقط موفق نشد که دنیای اسلام را از تسنن به تشیع بکشاند، بلکه حتی با وجود آن‌همه سنگ‌دلی‌ها و بی‌رحمی‌ها، قادر نگردید که در درون قلمرو خود نیز همۀ سنیان را ناگزیر به قبول مذهب شیعه کند. با وجود برقراری ترس و وحشت در میان سنیان ایران با دشمنی کینه‌توزانۀ قزلباشان و خشونت و تندروی‌های تبرائیان که هر جنایتی را مرتکب می‌شدند، او نتوانست تسنن را درون ایران ریشه‌کن کند و وحدت مذهبی را پدید آورَد. همۀ شواهد حاکی از آن است که وی نتوانست در تحمیل عقیدۀ مذهبی واحد بر مردم ایران توفیق یابد، و حکم تاریخ است که نمی‌توانست. سیاست مذهبی اسماعیل در زمان او و در دوران جانشینانش با شکست روبه‌رو گردید.


مأخذ: پارسادوست، منوچهر. ۱۳۷۵. شاه اسماعیل اول. چاپ نخست. تهران: شرکت سهامی انتشار. ص ۷۱۳ و ۷۱۶.

همچنین بخوانید:
ماهیت تهاجمی رسمیت تشیع توسط صفویان

🔰 @SafavidStudies | مطالعات صفویه

Читать полностью…

مطالعات صفویه

تفاوت عنوان «شاه» در صفویه با سایر حکومت‌ها
• ابوالفضل نبئی

در رأس این دولت شاه قرار داشت، اما شاه صفوی با شاهان دیگر سلسله‌ها فرق داشت. اگر توجه شود، در سلاطین صفوی عموماً عنوان شاه جلوتر از اسم او می‌آید، درصورتی‌که در سایر سلسله‌ها عنوان شاه بعد از اسم قرار می‌گیرد. این امر نشانگر مقام معنوی او بود که در اغلب طریقه‌های صوفی نیز چنین بوده است. شاه صفوی ریاست روحانی و ریاست سیاسی را مشترکاً در اختیار دارد. او مرید و مرشد کامل است. آن‌هائی که با او اعلان همبستگی و بیعت کردند، در راه او سر می‌دادند و قزلباش نامیده می‌شدند.


مأخذ: نبئی، ابوالفضل. ۱۳۷۰. «بررسی نظام‌های حکومتی در ایران بعد از اسلام.» فصلنامۀ مطالعات تاریخی ۳(۹ و ۱۰): ۸۱-۵۱. ص ۷۵.

🔰 @SafavidStudies | مطالعات صفویه

Читать полностью…

مطالعات صفویه

از تکاپوی آرمان شیعه‌گستری تا انزوای ناگزیر
• منوچهر پارسادوست

شاه اسماعیل اول خود را دارای رسالت برای برقراری مذهب شیعه و برانداختن مذهب تسنن در دنیای اسلام می‌دانست. او در این راه تا هنگام تحمل یک شکست سنگین از سلطان سلیم شاه عثمانی در دشت چالدران، آنچه در توان داشت به کار برد. اما سرانجام، با روانی آشفته و درهم‌شکسته، از بیم واکنش سخت‌تر یک قدرت برتر، رسالت خود را با آرزوهایش برای کشورگشایی، در زیر فشار سنگین غم‌های درونی برای همیشه به کنار گذاشت. بنابراین، در ده سال پایانی زندگی خویش، از کشتن سنیان و تلاش برای ترویج مذهب شیعه دست کشید و کار خود را در نیمۀ راه رها کرد.


مأخذ: پارسادوست، منوچهر. ۱۳۷۵. شاه اسماعیل اول. چاپ نخست. تهران: شرکت سهامی انتشار. ص ۷۱۳-۷۱۲.

همچنین بخوانید:
ضعف شخصیت شاه اسماعیل اول صفوی
ماهیت تهاجمی رسمیت تشیع توسط صفویان

🔰 @SafavidStudies | مطالعات صفویه

Читать полностью…

مطالعات صفویه

۱۸ نفر دیگه!!!!
‼️بعدش لینک باطل میشه....

/channel/addlist/uoF_7r0het5mMzU8


@tabevip    هماهنگی تبادلات و تبلیغ

Читать полностью…

مطالعات صفویه

🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴

⚠️ فرصت رو از دست ندید ⚠️

همین حالا عضو این فولدر VIP بشید
تا بهترین کانال های پولی تلگرام رو یکجا داشته باشید 🔽🔽🔽

/channel/addlist/uoF_7r0het5mMzU8

🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴

فرصت استفاده رایگان از فولدر محدود است

Читать полностью…

مطالعات صفویه

❤️‍🔥Vip chanel

Читать полностью…

مطالعات صفویه

عدم ضرورت تلازم تشیع صفویان با استقلال ایران
• منوچهر پارسادوست

این نظر که استقلال مذهبیْ استقلال سیاسی را تأمین می‌کرد یا استقلال سیاسیْ مستلزم داشتن استقلال مذهبی بود، از قدرت لازم برخوردار نیست؛ زیرا هریک از این دو، لازمۀ وجود یکدیگر نبوده‌اند. اگر شاه اسماعیل اول پس از پیروزی‌هایش مذهب شیعه را مذهب رسمی کشور اعلام نمی‌کرد و مانند هر فاتحی بر تخت پادشاهی ایران می‌نشست، کشور ایران همان استقلالی را دارا می‌شد که او ضمن اعلام استقلال مذهبی به دست آورد. در عصر شاه اسماعیل، دولت‌های سنی عثمانی، ممالیک، ذوالقدر و تیموریان، هیچ‌کدامشان استقلال مذهبی در دنیای اسلام نداشتند و همۀشان دارای مذهبی واحد یعنی اهل تسنن بودند، ولی همگی نیز استقلال سیاسی کامل داشتند.


مأخذ: پارسادوست، منوچهر. ۱۳۷۵. شاه اسماعیل اول. چاپ نخست. تهران: شرکت سهامی انتشار. ص ۷۱۱.

همچنین بخوانید:
ماهیت تهاجمی رسمیت تشیع توسط صفویان

🔰 @SafavidStudies | مطالعات صفویه

Читать полностью…
Subscribe to a channel