parsi_anjoman | Unsorted

Telegram-канал parsi_anjoman - پارسی‌انجمن

1766

@Parsi_anjoman‏ پارسی‌انجمن در پاسداری و پالایش زبان پارسی: https://t.me/parsi_anjoman/3109

Subscribe to a channel

پارسی‌انجمن

🌳به فرخندگیِ سوم اَمردادماه، جشنِ اَمردادگان: اَمردادگان، جشنِ پاسداشتِ گیاهان

🔻امرداد نمادِ جاودانگی و بی‌مرگی است و در باورشناسی ایرانیان، نگاهبانِ گیاهان و رستنیها بوده است. فرشته‌ای که گیاهان را می‌رویانده و رَمه را می‌افزوده است.

🔻از آنجا که اَمرداد فرشته‌ی نگهبان روئیدنیها بوده است، ایرانیان در این روز به باغها و بوستانهای خرم و دلنشینِ دور از شهر می‌رفتند و به جشن و شادی در دامنِ طبیعت می‌پرداختند.

🔻ابوریحان بیرونی در نبیگِ «آثارِ باقیه از مردمانِ گذشته» در بخشِ «گفتار درباره‌ی ماههای ایرانی»، بندِ ۳۳، درباره‌ی اَمردادگان می‌نویسد: «روزِ هفتمِ از اَمرداد «روزِ اَمرداد» جشن است، که هم از سازواریِ دو نام «اَمردادگان» نامیده شود، و اَمرداد به معنای «همارگی و همیشگیِ آفریدگان بی‌مُردگی و فنا» است؛ و اَمرداد همانا فرشته‌ی گماشته به نگه‌داشتِ گیتی و پایداشتِ خوراکها و داروها ـ که بُنِ آنها گیاهان است. زداینده‌ی گرسنگی و زیان و بیماریها است.»

👈 گزارشی درباره‌ی این جشن را در «این جای» بخوانید.

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjom

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔷 بگذار تا از این شب دشوار بگذریم
پاسخ به دوستی افغانستانی

📄 عباس سلیمی آنگیل (دبیر کارگروه آسیب‌شناسی پارسی‌انجمن)

🔻آنچه ما را به افغانستان نزدیک می‌کند و آنچه افغانستان را برای ما با دیگر کشورها دگرسان می‌کند زبان فارسی است. زبانی که دربردارنده‌ی فرهنگی درخشان و ارجمند است. افغانستان را نباید با دیگر همسایگانمان به یک چشم ببینیم. ما هم‌زبان و هم‌تباریم و دشمنی مشترک به نام «طالب» داریم. طالبی که در سایه‌ی چُرت‌های مرغوب و خمارزدگی بدیع دولت ایران، زبان فارسی را گستاخانه ممنوع کرده است و با گسیل کردن کوچی‌های پاکستانی به مناطق فارسی‌زبان در پی دگرگون کردن بافت قومی مردم افغانستان و نابودی هم‌زبانان ماست.

🔻نوشتار پیش رو پاسخی‌ست به دوستی افغانستانی در فیس‌بوک. آن دوستِ هم‌زبان مردم ایران را به داشتن خوی فاشیستی متهم کرده بود و چیزهایی در نکوهش نژادپرستی نوشته بود.

🔻از آنجا که مردم افغانستان، چه خود آگاه باشند و چه نباشند، پاره‌ای از فرهنگ و تمدن ایرانی‌اند و از ما، ناچار باید به این مسئله بیندیشیم و به دنبال گشودن گره به دست و نیز حل منطقی مسئله‌ی مهاجران غیرقانونی افغانستانی در ایران برآییم. باید سبب‌ها و انگیزه‌ها را شناخت و بر زمین واقعیت گام نهاد، وگرنه گمراه می‌شویم.

برای آن دوست نوشتم:

🔻«وضعیت مهاجران افغانستانی بسیار دردآور است. دو گونه می‌توان به موضوع نگاه کرد و دو واکنش داشت. یک: کمی به ایرانیان دشنام دهیم و خودمان را راحت کنیم و برویم سراغ زندگی‌مان تا دشنام بعدی. دو: راه دیگر هم این است که درد را بشناسیم و در پی درمان برآییم. بنده مدتی به کودکان افغانستانی در ایران درس داده‌ام و همیشه هم از هم‌زبانی و تاریخ مشترک دو کشور و حضور مهاجران افغانستانی دفاع کرده‌ام، با این حال، آنچه شما نوشتید (فاشیسم و هیتلر و…)، پیوندی با مشکل کنونی ندارد. شما را به اندیشیدن به چند موضوع دعوت می‌کنم:

🔻۱. شمار مهاجران غیرقانونی‌ای که ایران در سه سال اخیر پذیرا شده است، چندین برابر میزان مهاجران غیرقانونی‌ای است که اتحادیه اروپا و آمریکای شمالی و استرالیا و… پذیرفته‌اند. برای نمونه، شمار مهاجران غیرقانونی آمریکا را یک میلیون نفر تخمین می‌زنند که در سال‌های اخیر یا سال‌های دورتر به آمریکا مهاجرت کرده‌اند. با این مقایسه، نتیجه از پیش روشن است که چه خواهد شد.

🔻۲. بیشتر مهاجران افغانستانی در پیرامون شهرهای بزرگ زندگی می‌کنند، جایی که باشندگان ایرانی‌اش هم گرفتار فقرند. در این مناطق به علت افزایش چندین برابری جمعیت مهاجران در سه سال واپسین، مسکن و شغل، به‌ویژه اولی، برای خانواده‌های فقیر ایرانی نایاب شده است. هزاران خانوادهٔ ایرانی مجبورند کانکس یا پشت‌بام اجاره کنند و برخی هم خانواده‌هایشان را به شهرهای دور برده‌اند و خودشان ناگزیر در تهران و دیگر کلان‌شهرها مانده‌اند و روزها کار می‌کنند و شب‌ها در خودرو یا خیابان می‌خوابند.

🔻۳. از آنجا که حکومت ایران فقط مهاجر وارد می‌کند و به شغل و مسکنشان نمی‌اندیشد و به پیامدهای اجتماعی‌اش هم نمی‌اندیشد، شاید در بسیاری از مناطق افغانستانی‌نشین ایران کدورت و کینه‌ای بین مهاجران و شهروندان ایرانی پیدا شده باشد. این مشکل در شمال شهر تهران نیست و مردم آن مناطق از این وضع در حاشیه آگاه نیستند، چنان‌که شما مطلع نیستید و به هیتلر و فاشیسم بند کرده‌اید. طرف تا دیروز بیست دقیقه در صف نانوایی می‌ایستاد و اکنون چهار ساعت می‌ایستد و در پایان هم شاید نتواند نان بخرد، چون صدها مهاجر غیرقانونی در صف‌اند و دولت ایران این مشکلات را حل نمی‌کند. این می‌شود بحران. فاشیسم کاره‌ای نیست در این میانه.

درست آن است که ایران به اندازه‌ی توانش مهاجر بپذیرد و خدمات کافی و آموزش هم به آنان ارائه دهد؛ یعنی در این زمینه از سیاست کشورهای اروپایی پیروی کند. وقتی مرزها باز می‌شود و ده‌ها هزار مهاجر در روز وارد می‌شود، نتیجه‌اش می‌شود بحران.

🔻۴. بسیاری از مهاجران غیرقانونی رفتاری در شأن شهروندان ندارند. خودم شاهد بودم که شانزده‌هفده نفر جوان پشتون، با لباس محلی و کلاه قندهاری، با سروصدای بسیار وارد مترو شدند و از میله‌های مترو آویزان گشتند، مانند ژیمناست‌ها! شوخی‌های رکیکشان و صدای بلندشان به زبان پشتو و آن حرکات باعث شد که اندک مسافران ایرانی با ترس و لرز در ایستگاه بعدی پیاده شوند. وقتی به رفتار دور از تمدنشان اشاره کردم، بهم حمله‌ور شدند. شانس یار بود که در مترو باز شد و توانستم بیرون بیایم.

دنباله در فرسته‌ی پسین 👇

👈 «بگذار تا از این شب دشوار بگذریم» را در تارنمای پارسی‌انجمن از «این جا» هم می‌توانید بخوانید.

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔷 چامه‌ی پارسی (۴) از خیام

👈 برایِ دیدنِ چامه‌های پارسیِ پیشین به این نشانی در تارنمای «پارسی‌انجمن» بنگرید.

#چامه‌ی_پارسی

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻دشمنی با زبان پارسی زیرپوست شهرهای ایران به گونه‌ی آگاهانه و یا ناآگاهانه رواج دارد‌.

🔻یکی از راه‌های این دشمنی، نام و نوشته‌هایی به زبان بیگانه بر در و پیکر فروشگاه‌ها و کالاها است و هیچ نهادی هم ککش نمی‌گزد -آن هم در کشوری که برای بی‌ربط‌ترین چیزها سازمانهایی بزرگ و کوچک با بودجه‌های کلان است، ولی برای مهندترین داشته و برماند ایرانیان که زبان پارسی باشد، هیچ نهادی پیگیری رسیدگی بدین آشفته‌بازار نیست.

🔻نام و نوشته‌های بیگانه، به‌کارگیری نابه‌جای دبیره و واژ‌ه‌های انگلیسی و همچنین آوردن تاریخ ترسایی (میلادی) بر در و پیکر این فروشگاه در اصفهان یکی از هزاران نمونه‌ی این شیوه‌ی دشمنی است.

🔻امید است در هنگامه‌ای که نهادهای شهری در خواب به سر می‌برند، دست ‌کم شهروندان هوشیار باشند و به چنین کسانی برای چنین بی‌مهری‌هایی هشدار دهند.

🔻این آشفتگی و خودباختگی فرهنگی خردباختگی ملی در ایران را بسنجید با این ازد یا خبر از مونترال کانادا که نهاد زبان کبک آریشگاهی را تنها ازبهرِ انگلیسی بودن سردرش از هست و نیست انداخته‌ است -آن هم در کشوری که یکی از دو زبان رسمی‌اش انگلیسی است!

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔷 پارسیِ سره: نمونه‌هایی چند از سره‌نویسی و سره‌گوییِ بزرگانِ زبانِ پارسی

🔻شماره‌ی۲: از سعدی

👈 برایِ دیدنِ پارسیهای سره‌ی پیشین به این نشانی در تارنمای پارسی‌انجمن درنگرید.

#پارسی_سره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔷 سخنِ روز (۹۵) از دومنیکو اینجنتیو، استاد دانشگاه کالیفرنیا

👈 برگرفته از: «گفت‌وگوی ایلنا با اینجنتیو»

👈 برایِ دیدنِ سخنهای روزِ پیشین بدین نشانی در تارنمای «پارسی‌انجمن» درنگرید.

#سخن_روز

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻 زبان شیرین پارسی آکنده از واژگان کارآمدی است که سزاوار است دوباره زنده بشوند. بکوشیم از این واژه‌ها بهره بگیریم و بگسترانیمشان. برای نمونه، ژَکیدن: از خشم یا دلتنگی زیر لب سخن گفتن

🔻نمونه از شاهنامه:

هشیوار و از تخمه‌ی گیوگان
که بر درد و سختی نگردد ژکان

از آن شاه ایران فراوان ژکید
برآشفت و از روزبه لب مکید

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻استاد حسن انوری (استاد نامدار زبان و ادب پارسی و سرپرست فرهنگ بزرگ سخن):

من نگران ایران نیستم، برای این که زبان پارسی آن چنان بی ‌نیاز و نیرومند و فراگیر است که از میان‌ رفتنی نیست. و چون زبان از میان رفتنی نیست، نام‌ونشان ما هم از میان رفتنی نیست. نام‌ونشان ایرانی وابسته به شاهکارهای زبانی است. تا شاهنامه هست، تا دیوان حافظ هست، تا مولانا هست، این زبان پایدار است. و چون زبان پایدار است، ایران هم پایدار است.


🔻برگرفته از دهلیز تلگرامی پارسی سره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻 داریوش آشوری: در این سال‌ها برخی نویسندگان وسوسه شده‌اند که تنوین را در واژه‌هایِ عربی‌تبار به جایِ شکلِ نوشتنِ آن به شیوه‌یِ زبان‌نگاره‌یِ سنّتی، یعنی [-اً]، بر اساسِ واگویه‌ (یا تلفّظِ) آن به [-ن] در فارسی تبدیل کنند. برایِ مثال، «تقریباً» را «تقریبن» بنویسند. این گرایش نخست به صورتِ شوخی و بازی از وغ وغ ساهابِ صادق هدایت آغاز شد و سپس کسانی آن را در روزگارانِ بعدی جدّی گرفتند و تقلید کردند. هدایت در نوشته‌هایِ دیگر-اش هرگز این شیوه را دنبال نکرد.

🔻راهِ حلِ درستِ مسأله نه تغییرِ شکلِ نگارشیِ این تکواژِ وابسته‌یِ قیدساز از [-اً] عربی به [-ن]-ِ فارسی، بلکه بازگشت به ساختارِ درست و سالمِ ساختمانِ قید در زبانِ فارسی ست. یکی از راه‌هایِ آن یادآوریِ دو باره‌یِ واژه‌هایِ فارسی ست که واژهایِ عربی‌تبار با ساختارِ دستوریِ عربی جایِ آن‌ها را گرفته‌اند.

👈 داستانِ تنوین را در «اینجا» بخوانید.

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻پیرامون ۲۲۰ نبیگ ویژسته (کتاب تخصصی)، بیشتر در زمینه‌ی زبانهای باستانی و دین و فرهنگ ایران کهن، به فروش می‌رسد.

👈 برای دریافت فهرست می‌توانید به شناسه‌ی پارسی‌انجمن در تلگرام پیام دهید:
/channel/ParsiAnjoman

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻کورش جنتی: ما در زبان پارسی از پیش واژۀ «جانور/ حیوان خانگی» را داشته‌ایم، با همۀ این به نگر می‌رسد این واژه نتوانسته پَنامی (مانعی) برای کاربرد روزافزون واژۀ «پِت» شود. شاید بتوان گفت اگر زبان‌آگاهی، انگیزه و شور پارسی‌گویی در میان مردم بالاتر از اینی بود که هست واژۀ «پِت» هرگز به زبان پارسی اندر نمی‌شد و نمی‌توانست پادکام (به‌رغم) واژۀ «حیوان خانگی» راهی در زبان پارسی‌زبان پیدا کند.

👈 نگاهی به چند سنجیدار در واژه‌گزینی: پیشنهاد «رامه» به جای «پِت» در «اینجا» بخوانید.

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻پارسی‌انجمن: «فرهنگ گویشی خراسان بزرگ» گردآورده‌ی امیر شالچی است.

🔻نویسنده خود انگیزه‌اش را از فراهمش این فرهنگ چنین نوشته است:‌ «گویش خراسانی از گویشهای اصیل و مهم زبان فارسی است که به سبب گستردگی مردمانی که بدان سخن می‌گویند و نیز به سبب پایگاه استواری که زبان فارسی همیشه در بوم خراسان داشته است، شناخت آن بایسته و سودبخش است. بسیاری از واژه‌هایی که در گذشته بخشی از گنجینه‌ی زبان فارسی را می‌ساخته‌اند، امروز در زبان روزانه کاربرد خود را از دست داد‌اند، ولی در گویش خراسانی هنوز رواج دارند و زنده و کارساز مانده‌اند. در میان آنها واژه‌های رسا و زیبا و سودمندی به چشم می‌خورند که امروز هم می‌توانند به کار آیند بر پرباری زبان بیفزایند. «فرهنگ گویشی خراسان بزرگ» به همین انگیزه‌ها فراهم آمده است.»

👈 «فرهنگ گویشی خراسان بزرگ» را از «این جای» بارگیرید.

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🎥 «گریند بر آن دیده کاینجا نشود گریان» (بخشی از سوگ‌سرود خاقانی درباره‌ی تیسپون)

📄این تاقِ کسرا که بر جای مانده، تنها بخشی بسیار کوچک از شهری بزرگ به نامِ تیسپون است که پایتختِ ایرانشهر به روزگارِ اشکانیان و ساسانیان بوده.

📄ویرانه‌های کاخِ تیسپون در زمینی به درازای ۴۰۰ متر و پهنای ۳۰۰ متر است. این تاق در زمانِ شاهِ دادگر، خسرو انوشیروان، یا شاپورِ یکم بنیاد نهاده شده است.

📄تیسپون چون آمیزه‌ای شگفت از هفت شهر بود، تازیان آن را مداین (شهرها) خواندند.

📄 در «حدود العالم» آمده است: «مداین‌ مُستقرِ (جایگاهِ) خسروان بوده ‌است و اندر وی یکی ایوانی است که ایوانِ کسرا خوانند و گویند که هیچ ایوان از آن بلندتر نیست اندر جهان».

📄هنگامی که تازیان بر تیسپون دست یافتند، پس از آن که پرده‌ی گوهرنشان و قالیِ زربافِ بهارستان را پاره‌پاره و میانِ خود بخش کردند و دیگر چیزهای پربهایش را به تاراج بردند به سازه‌های ساختمانی‌اش نیز دست‌درازی کردند! در گردانشِ گزارشِ تبری آمده است: «سعد ابی وقاص به کوشکِ کسرا فرودآمد... سپاه ... برفتند و خزاینِ ملکانِ عجم بغارتیدند».

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻کلیله و دمنه، بیش از سه هزار سال است در میان مردمِ کشورهای گوناگون خوانده شده و می‌شود و در ایران، تا امروز، دست ‌کم، بیش از هزار و چهارسد و هشتاد بار، بازنویسی و بازگردان شده است و چنان‌که از گذشته برمی‌آید، در آینده نیز همچنان بازگردان و بازنویسی خواهد شد.

🔻کلیله و دمنه‌ی پاک (سره) که به کوشش حسن فرهبدنیا بازگردان شده است بر پایه ی کلیله و دمنه‌ی بهرامشاهی، و بی هیچ واژه‌ی بیگانه و به امید همه‌خوان شدن این گوهر گرانمایه ی کهن، با روشی بسیار روان، آسان و بشکوه، در دو دفتر نگاشته شده است.
دفتر یکم، در ۲۹۰ رویه و با کمترین زیرنویس برای همگان؛ و دفتر دوم، در ۴۹۰ رویه ویژه ی پژوهشگران و دانشگاهیان است.

🔻این نوشتار، فرجامِ نزدیک به بیست سال کوشش و پژوهش است و بازگرداننده‌ امید دارد کاری در خورِ فرهنگ و ادب ایران‌زمین و خوانندگان ژرف‌نگر و پژوهشگران ریزبین آفریده باشد.

👈 خواستاران می‌توانند دفتر یکم را از «این جا»، یا دفتر یکم و دومِ کلیله و دمنه‌ی پاک را از «این جا» دریافت کنند.

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔷 پارسیِ سره: نمونه‌هایی چند از سره‌نویسی و سره‌گوییِ بزرگانِ زبانِ پارسی

🔻شماره‌ی ۱: از خواجه عبدالله انصاری

👈 برایِ دیدنِ پارسیهای سره‌ی پیشین به این نشانی در تارنمای پارسی‌انجمن درنگرید.

#پارسی_سره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻۵. مردم ایران فقط به خاطر هم‌زبانی میزبان بزرگ‌ترین موج مهاجرت قرن بیست‌ویکم هستند. اما شوربختانه در بین مردم افغانستان گفتمان اسلام سیاسی و حتی نزد بسیاری گفتمان بنیادگرایی دینی رونق دارد و علی‌رغم مهاجرت به ایران، به هیچ روی با عناصر فرهنگی ایران، که در آن سهم‌دار و مشترک هم هستند، همدل نمی‌شوند. حتی در امور توده‌پسند هم مردم افغانستان با ایرانیان همدلی ندارند.

برای نمونه، در بازی‌های فوتبال بین تیم‌های باشگاهی ایرانی و عربستانی، بسیاری از مهاجران افغانستانی هوادار تیم‌های عربستانی‌اند، چراکه در گفتمان اسلام سیاسی عربستان را نزدیک‌تر به خود می‌بینند تا ایران. آن هم عربستانی که حاضر نیست به شمار انگشتان یک دست مهاجر غیرقانونی افغانستانی بپذیرد‌.

مردم ایران این رفتارها را می‌بینند و از خودشان می‌پرسند: چرا؟

🔻۶. نظام اقتصادی ایران یارانه‌ای است، به سوخت و نان و آب، به نظام بهداشتی و آموزشی و… کم‌وبیش یارانه تعلق می‌گیرد. فقط هزینه‌های ششصد هزار دانش‌آموز افغانستانی که هم‌اکنون در ایران درس می‌خوانند رقمی چشمگیر است و فراتر از توان آموزش‌وپرورش ناکارآمد ایران. در بخش زنان و زایمان، مراجعان بیشتر زایشگاه‌های حاشیه‌ی کلان‌شهرها و مراکز استان‌ها زنان افغانستانی‌اند و این خدمات (زایمان و تزریق انواع واکسن) کم‌‌وبیش رایگان یا ارزان انجام می‌شود و بخش بهداشت و درمان کشور در این زمینه مبالغ چشمگیری هزینه می‌کند.

برای حل مشکل باید واقعیت‌ها را دید و عوامل مشکل‌زا را از سر راه برداشت، وگرنه خطابهٔ روشنفکرانه هیچ مشکلی را حل نکرده و نمی‌کند. این انشاها فقط نفرت را بیشتر می‌کند.

🔻۷. شهروند افغانستانی در درجه‌ی نخست باید از دولت خود، گروه طالب، خواستار باشد. متأسفانه مهاجران غیرقانونی و مدافعانشان به وظیفه‌ی دولت افغانستان اشاره‌ای نمی‌کنند. طالب حتی در فضای مجازی هم زیر فشار نیست! عجیب است. گویی طالب حق دارد همه را از کشور بکوچاند و پاسخگو هم نباشد!

🔻۸‌. همان‌گونه که اشاره کردم، کوچ میلیونی فارسی‌زبانان افغانستان به ایران، خطر پشتون شدن افغانستان را هم در پی دارد. طالب فارسی‌ستیز در پی تغییر بافت قومی مناطق فارسی‌زبان است. تا طالب هست، انسان افغانستانی دچار رنج خواهد بود. به جای تاختن به مردم ایران، به طالب بتازید لطفاً.

🔻۹. در ایران دولتی پاسخگو وجود ندارد. در ایران مشکلات بر هم انباشته می‌شود. از آغاز هم معلوم بود که پذیرش این تعداد مهاجر، بدون فکر کردن به مسکن و شغل و نظام بهداشتی و نظام آموزشی و حمل و نقل و…. به فاجعه می‌انجامد.

🔻۱۰. در این میان، بیشترین ستم در حق مهاجران قانونی افغانستان رخ داده است و از قضا مهاجران قانونی افغانستانی در ایران از معترضان به وضع موجودند و بارها نگرانی‌شان را هم ابراز کرده‌اند.

🔻در پایان، باید خدمت مردم ایران بگویم: در هر کنش و واکنشی با مردم عزیز افغانستان باید اصل هم‌زبانی را در نظر بگیرید و نیز در نظر بگیرید که بیشتر مردم افغانستان، حتی جوانان و نسل تازه، از سواد خواندن و نوشتن محروم‌اند و ممکن است رفتاری ازشان سر زند که با سنجه‌های شما ناپسند جلوه کند، در چنین موقعیت‌هایی باید بر هم‌زبانی و هم‌تباری پای فشرد و آگاهشان کرد.»

👈 «بگذار تا از این شب دشوار بگذریم» را در تارنمای پارسی‌انجمن از «این جا» هم می‌توانید بخوانید.

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻بهرام بیضایی

#ازدانگاره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻بُنِشت: اصل

🔻بُنشت‌ها: اصول

🔻بُنشتی: اصولی

#ازدانگاره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻حسن انوشه

#ازدانگاره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻پَرَک: حاشیه

#ازدانگاره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻اَواکی: سکوت

🔻اَواک: ساکت

🔻اَواکیدن: ساکت شدن

🔻اَواکاندن: ساکت کردن

#ازدانگاره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻وام‌واژه‌پرانی

🔻دانش‌نمایی

#ازدانگاره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻ویرستن: حفظ کردن

🔻ویره: حافظه

🔻ویرایه: خاطره

🔻ویرایه‌نویسی: خاطره‌نویسی

#ازدانگاره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻کورش جنتی: «هام‌نیستی» را به جای واژه‌ی «انقراض» و «هام‌نیست» را به جای واژه‌ی «منقرض» به کار می‌برم. بر پایه‌ی این، «منقرض شدن» نیز می‌شود «هام‌نیست شدن».

🔻معنای «نیست» را که می‌دانیم. «هام» در زبان پهلوی در معنای «همه» کاربرد داشته است، چنانکه واژه‌ی «هام‌دبیره» معنای «خط همگانی» می‌داده است.

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻سوگ‌آرامی: تسلیت

#ازدانگاره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🎆 به فرخندگی دهم تیرماه، جشن تیرگان/ تیرگان روز پاسداری از مرزهای ایرانشهر و روز گرامیداشت دبیران

🔻در گاهشماری کهن ایرانی، روز سیزدهم هر ماه «تیر» نام دارد و از آن جا که هر گاه نام روز با نام ماه برابر شود آن روز را جشن می‌گیرند و شادمانی می‌کنند، از همین رو، سیزدهم تیر به گاهشماری کهن، دهم تیر به گاهشماری کنونی، «جشن تیرگان» است که ایرانیان در این روز جشنی باشکوه برپا می‌کردند.

🔻این جشن از آنِ فرشته‌ی «تیر» یا «تیشتر» است که به باریدن باران یاری می‌رساند. افزون بر این، حماسه‌ی آرش کمانگیر در این روز بوده است، روزی که می‌توان آن را روز پاسداری از مرزهای ایران‌زمین در برابر دشمنان دانست، و نیز این روز روز گرامیداشت دبیران و نیز بزرگداشت دهگانان در ایران باستان بوده است.

👈 درباره‌ی این جشن باستانی و نوشته‌ی خواندنی ابوریحان بیرونی درباره‌ی جشن تیرگان در «این جای» بخوانید یا این توژ را در «این جای» ببینید.


پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻کورش جنتی: «مانزه» را هم‌ارز «ایده» به کار می‌بریم. این واژه از دو بخش ساخته شده: «مان» به معنای اندیشه و پسوند نام‌ساز «زه»

🔻«مان/ من» را در واژه‌های «شادمان» (شاداندیش)، «دشمن» (بداندیش)، «هومن» (نیک‌اندیش) می‌بینیم. در متن‌های پهلوی، حتی از این واژه فعل «مِنیدن» را نیز داریم.

🔻«زه» نیز پسوند نام‌ساز است که با ریخت‌های گوناگون در زبان پارسی به کار می‌رود: نیزه، نایژه، مژه (موی‌ژه: موی کوچک)، باغچه، راکیزه (میتوکندری)

🔻«مانگان» به معنای «ایدئولوژی» هم از «مان» و پسوند نسبت «گان» ساخته شده است.

🔗 برای آگاهی بیشتر این یادداشت را بخوانید.


پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

#ایده #ایدئولوژی #مانزه #مانگان

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻واژه‌گزینی

#ازدانگاره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔷 چامه‌ی پارسی (۱۲) از مهدی اخوان‌ثالث

👈 برایِ دیدنِ چامه‌های پارسیِ پیشین به این نشانی در تارنمای «پارسی‌انجمن» بنگرید.

#چامه‌ی_پارسی

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…

پارسی‌انجمن

🔻ایران‌گرایی

🔻سَره‌گرایی

#ازدانگاره

پارسی‌انجمن 🔻
@Parsi_anjoman

Читать полностью…
Subscribe to a channel