saazandeginews | Unsorted

Telegram-канал saazandeginews - روزنامه‌ سازندگی

3366

روزنامه کارگزاران سازندگی ایران کانال تلگرام: @saazandeginews صفحه اینستاگرام: instagram.com/saazandeginews آدرس سایت: Saazandegi.ir

Subscribe to a channel

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ پیام غیرمستقیم به غرب
"سیدعباس عراقچی"، وزیر امور خارجه در مصاحبه با فاکس‌نیوز: فرآیند غنی‌سازی اورانیوم در حال حاضر به دلیل خسارت‌های بسیار شدید به تاسیسات هسته‌ای متوقف شده، اما نمی‌توانیم از غنی‌سازی صرف‌نظر کنیم. چون این دستاورد دانشمندان بوده و به غرور ملی تبدیل شده است

رئیس‌جمهور در دیدار با جمعی از اعضای جبهه اصلاحات خبر داد:
♦️آمادگی دولت برای گفت‌وگو با اپوزیسیون

♦️رنگ روایت به تاریخ

"فریدون مجلسی"

♦️بازگشت سووشون
برگشت پس از ۵۰ روز توقیف

♦️راه‌های نرفته
"محمد شریعتمداری"

♦️مرگ دریاچه
چه بر سر دریاچه ارومیه آمد؟

♦️یادداشت روز: خط قرمز به‌کارگیری سلاح
درباره حادثه رخ‌داده در خمین و جان‌باختن اعضای یک خانواده
به قلم؛ صالح نقره‌کار؛ حقوقدان

🔺در شماره ۲۰۲۳ روزنامه #سازندگی بخوانید

@Saazandeginews

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ فصل تغییرات ملموس

“علی‌اکبر ولایتی”، مشاور رهبری در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: حفظ انسجام ملی مورد تاکید مقام معظم رهبری می‌تواند شامل تغییر برخی رویکردهای اجتماعی حاکمیت و محور قرار دادن رضایت مردم شود، به‌گونه‌ای که برای آنها ملموس باشد. مردم خود را اثبات کردند و اکنون نوبت مسئولین است. شیوه‌های منقضی شده، دیگر پاسخگوی جامعه پس از جنگ نخواهد بود


♦️انتشار یک توئیت مهم از سوی علی‌اکبر ولایتی، مشاور رهبری در شبکه اجتماعی ایکس، بار دیگر توجه‌ها را به مساله تحول در حکمرانی و ضرورت انطباق حاکمیت با شرایط نوین جامعه جلب کرده است. ولایتی در این متن صراحتاً بر لزوم حفظ انسجام ملی تأکید کرده و گفته است: «شیوه‌های منقضی‌ شده، دیگر پاسخگوی جامعه پس از جنگ نخواهد بود.» سخنی که بدون تردید از درون حاکمیت صادر شده اما ناظر به مطالبات بر حق نسل جدید است. او نوشته است: «حفظ انسجام ملی مورد تاکید مقام معظم رهبری می‌تواند شامل تغییر برخی رویکردهای اجتماعی حاکمیت و محور قراردادن رضایت مردم شود به گونه‌ای که برای آنها ملموس باشد. مردم خود را اثبات کردند و اکنون نوبت مسئولین است. شیوه‌های منقضی شده دیگر پاسخگوی جامعه پس از جنگ نخواهد بود».

انسجام و عبور از ذهنیت‌های کهنه، شرط توسعه

موضوع انسجام ملی و اصلاح های اجتماعی و ساختاری پس از جنگ ۱۲ روزه جنبه مهم‌تری به خود گرفت و بسیاری از صاحب‌نظران و کارشناسان نیز بر این مهم تاکید کردند. مثلا فرشاد مومنی اقتصاددان معتقد است که فساد، اصلی‌ترین تهدید انسجام ملی است. به گفته او اگر می‌خواهید واقعا همبستگی ملی ایجاد شود، حکومت را از تسخیر مافیاها نجات دهید و یک قاعده بگذاریم و بگوییم اگر یک سیاستگذار حرف غلطی زد و بر اساس آن فاجعه ملی درست شد، آن سیاستگذار عزل شود و اگر شدت فاجعه بیشتر باشد، آن دولت کلا عزل شود.

تغییرات و جوانان

بیش از ۶۰ درصد جمعیت ایران زیر ۳۵ سال دارند. این نسل با انقلاب و جنگ خاطره‌ای ندارد اما از زیرساخت‌های به‌جا مانده از آن دوران ارتزاق می‌کند. این نسل با شبکه‌های اجتماعی بزرگ شده در جهانی متصل و دیجیتال می‌اندیشد و سبک زندگی‌اش با الگوهای دهه ۶۰ و حتی ۷۰ تفاوت بنیادین دارد. اما همچنان با مدیرانی کهنه‌کار و ذهنیت‌هایی منجمد مواجه است که نه‌تنها نمی‌توانند، پاسخی درخور به نیازهای نو بدهند بلکه گاه در برابر هرگونه تغییر، مقاومت سرسختانه نیز نشان می‌دهند.

پذیرش سبک زندگی مردم

برای نسل جوان، تغییر ملموس یعنی به رسمیت شناختن سبک زندگی مردم. پذیرش تنوع در پوشش، زبان، آداب‌ورسوم و نحوه زیستن بخش مهمی از خواسته‌های جوانان است. آنها خواهان آن هستند که فرهنگ غالب رسمی، دیگر با معیارهای خشک و تک‌بعدی به جامعه نگاه نکند بلکه واقعیت‌های متکثر فرهنگی و اجتماعی ایران را بپذیرد.

دسترسی آزاد به اینترنت

دسترسی آزاد به اینترنت بدون فیلترشکن از مطالبات اصلی جامعه است. آنها اینترنت را نه فقط برای سرگرمی بلکه برای آموزش، شغل، ارتباطات، و آگاهی ضروری می‌دانند. اما متاسفانه به خصوص بعد از جنگ ۱۲ روزه از اینترنت آزاد به اینترنت طبقاتی شده رسیده ایم. مساله‌ای که در تضاد مستقیم با اصول اساسی مندرج در قانون اساسی از جمله اصل ۱۹ (برابری حقوقی) و اصل ۲۰ (برخورداری برابر همه شهروندان از حقوق) است.

آزادی بیان در رسانه‌ها

رسانه‌ها باید آینه‌ واقعی جامعه باشند، نه تریبون‌های رسمی یک‌طرفه. در اصل «۱۹» قانون اساسی ما اعلام شده است که: «تفتیش عقاید ممنوع است و هیچ‌کس را نمی‌توان به صرف داشتن عقیده­‌ی مورد تعرض و مواخذه قرار داد». همچنین در منشور حقوق شهروندی نیز بخشی به آزادی بیان اختصاص یافته است.

تغییر در مدیریت و رویکرد صداوسیما

صداوسیما برای نسل جدید جذابیت خود را از دست داده‌ است چراکه محتوای آن با واقعیت‌های زندگی روزمره همخوانی ندارد.

رفع فیلترینگ پلتفرم‌های پرکاربرد

پلتفرم‌هایی مانند اینستاگرام، واتساپ و یوتیوب بخش جدانشدنی از زندگی دیجیتال مردم هستند. فیلترینگ گسترده آنها نه‌تنها دسترسی به اطلاعات را محدود می‌کند بلکه معیشت میلیون‌ها نفر را هم به خطر می‌اندازد. جوانان خواستار رفع کامل این محدودیت‌ها هستند.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/فصل-تغییرات-ملموس

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ سه روز پرالتهاب

شهادت یک خانواده در شهر خمین


♦️بر اساس گزارش‌های رسمی، شامگاه پنج‌شنبه ۲۶ تیرماه نیروهای حفاظت یکی از مراکز نظامی در شهرستان خمین به دو خودروی عبوری که به آنها مشکوک شده بودند، تیراندازی کردند. در نتیجه این تیراندازی چهار تن از سرنشینان دو خودرو که شامل دو زن، یک مرد و یک کودک خردسال بودند، جان خود را از دست دادند. چهار عضو یک خانواده به نام «شیخی» (محمدحسین، محبوبه و رها شیخی و فرزانه حیدری) در این حادثه جان باختند. به گفته فرماندار خمین، سه نفر در صحنه حادثه جان باختند و یک نفر دیگر پس از انتقال به بیمارستان فوت کرد که به این ترتیب شمار قربانیان به چهار نفر رسید. مقامات محلی بر لزوم حفظ آرامش و پرهیز از انتشار شایعات تأکید کرده و از مردم خواستند از بازنشر اخبار تأیید‌نشده، خودداری کنند.

❇️ این تیراندازی مطابق با اعلام رسانه‌ها از سوی نیروهای کشیک یک مرکز نظامی در خمین صورت گرفت که وظیفه تأمین امنیت آن منطقه را بر عهده داشتند. در آیین تشییع پیکر جان‌باختگان، سردار هادی رفیعی‌کیا، فرمانده انتظامی استان مرکزی نیز حضور یافت و با ابراز تأسف از این رخداد، خود را در غم خانواده داغدار شریک دانست. وی ضمن قدردانی از حضور مردم در مراسم و تسلیت به خانواده شیخی، روحیه انقلابی مردم خمین و این خانواده شهیدپرور را ستود. فرمانده انتظامی استان مرکزی تأکید کرد، نیروی انتظامی و سپاه پاسداران خود را خدمتگزار مردم و حافظ امنیت کشور و اسلام می‌دانند.

✳️ با این حال برخی چهره‌های داخلی خواستار پاسخگویی شفاف مسئولان در این زمینه شده‌اند. برای نمونه، آذر منصوری پرسید چه کسی پاسخگوی این «فاجعه تکان‌دهنده» خواهد بود و تأکید کرد، جامعه از نبود پاسخگویی شفاف از سوی نهادهای مسئول بیش از خود حادثه آزرده شده است؛ مطالبه‌ای که بازتاب خواست افکار عمومی برای روشن ‌شدن علل چنین حوادثی و جلوگیری از تکرار موارد مشابه محسوب می‌شود.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/سه-روز-پرالتهاب

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ خطیب در تیررس پایداری

زمزمه‌های استیضاح وزیر اطلاعات


♦️گروه سیاسی: در روز بیست‌وچهارم تیرماه، اسماعیل خطیب وزیر اطلاعات به همراه معاونان ارشد خود، در جلسه‌ای غیرعلنی در پارلمان حاضر شد. جلسه‌ای که به ‌ظاهر برای ارائه گزارشی درباره وقایع امنیتی مرتبط با جنگ ۱۲ روزه بود اما به ‌سرعت رنگ و بوی انتقاد تند، پرسش‌گری علنی و در نهایت، کلید خوردن طرح استیضاح وزیر اطلاعات به خود گرفت. اکنون و با گذشت چند روز از آن جلسه، افکار عمومی و ناظران سیاسی کشور با پرسشی اساسی مواجه شده‌اند: آیا خطیب به ‌عنوان نخستین وزیر اطلاعات، راهی مسیر استیضاح خواهد شد؟

روایت‌های متضاد، واکنش‌های اجتماعی

بنابر گزارش سایت «ایران ۲۴» نزدیک به برخی چهره‌های اصولگرا، طرح استیضاح وزیر اطلاعات توسط محمدتقی نقدعلی در همان روز ۲۴ تیر کلید خورده و تاکنون ۱۳ امضا نیز جمع‌آوری شده است. هرچند این رقم در مقیاس مجلس، عددی بحرانی محسوب نمی‌شود اما گواهی است بر آغاز یک روند جدی. همچنین کامران غضنفری، نماینده تهران، روز ۲۸ تیر در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره این موضوع با لحنی دیپلماتیک اعلام کرد که «برخی از نمایندگان در حال پیگیری موضوع هستند و باید دید ماجرا به کجا ختم می‌شود». هرچند این پاسخ خنثی به ‌نظر می‌رسد اما نشانه‌ای از آن است که فشارها بر وزارت اطلاعات تنها به یک گروه کوچک از نمایندگان محدود نیست.

آیا مجلس در آستانه عبور از یک تابو است؟

از ابتدای تأسیس وزارت اطلاعات در دهه ۱۳۶۰ این نهاد همواره یکی از ارکان راهبردی نظام جمهوری اسلامی تلقی شده است. نهادی که به ندرت در معرض انتقاد علنی یا بازخواست جدی قرار گرفته است. تاکنون وزرای اطلاعات، بارها برای ارائه توضیحات در کمیسیون امنیت ملی یا جلسات غیرعلنی مجلس حاضر شده‌اند اما هیچ‌گاه کار به استیضاح نرسیده است. علت این امر را می‌توان در ماهیت امنیتی و اطلاعاتی وزارت اطلاعات جست‌وجو کرد. جایی که غالباً نمایندگان مجلس ترجیح داده‌اند از طریق تعاملات پشت‌پرده، خواسته‌های خود را پیگیری کنند. اما ظاهراً جنگ ۱۲ روزه و پیامدهای آن، یک نقطه عطف جدید در این رویه تاریخی ایجاد کرده است. طرح رسمی استیضاح، حتی با تعداد امضای پایین، خود یک اتفاق تاریخی محسوب می‌شود.

◀️ صرف‌نظر از اینکه طرح استیضاح وزیر اطلاعات به سرانجام برسد یا نه، روشن است که وقایع اخیر، به‌ویژه جنگ ۱۲ روزه، نقطه عطفی در رابطه مجلس و وزارت اطلاعات به وجود آورده است. سکوت و هماهنگی گذشته، جای خود را به انتقاد علنی داده است. اگرچه در فرهنگ سیاسی جمهوری اسلامی، نهادهای اطلاعاتی همواره در سایه‌ای از حمایت عمل کرده‌اند اما اکنون نشانه‌هایی از تغییر در این معادله دیده می‌شود. آینده سیاسی وزیر اطلاعات در گروی آن است که در روزها و هفته‌های پیش‌رو تا چه اندازه بتواند افکار عمومی و بدنه نمایندگی را قانع کند. در غیر این صورت، خطیب ممکن است اولین وزیر اطلاعاتی باشد که پایش به صحن علنی برای استیضاح باز می‌شود.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/خطیب-در-تیررس-پایداری

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ در ستایش ترمیم روان جمعی

از جنگ ۱۲روزه چگونه عبور کنیم؟

🖌 الهام فخاری؛ روان‌شناس

♦️جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، که در خردادماه و تیرماه امسال تجربه شد، حادثه‌ای کوتاه اما سهمگین بود. برای بسیاری،‌ صدای ممتد پدافند، سکوت‌های سنگین خانه‌ها، اخبار شبانه از انفجارهای موشکی و جدایی اجباری از عزیزان، چیزی فراتر از یک بحران گذرا بود: این رویداد در حافظه روانی جمعی ما حک شد. جامعه‌ای که پس از سال‌ها فشار اقتصادی، نااطمینانی سیاسی و آسیب‌های زیست‌محیطی هنوز فرصت ترمیم نداشت این بار با زخمی به ‌شدت روانی روبه‌رو شد: ترومای جمعی.

✳️ از منظر روان‌شناسی و جامعه‌شناسی، این جنگ تنها یک بحران نظامی نبود بلکه نظم اجتماعی را نیز مختل کرد. همبستگی‌های اجتماعی، پیوندهای عاطفی، اعتماد عمومی و نظام حمایت اجتماعی همه آسیب دیدند. ما در معرض «واگیری اضطراب» قرار گرفتیم؛ ترسی که چون موج از فرد به فرد، از خانواده به محله، از شهر به کشور سرایت و عملکرد طبیعی جامعه را مختل کرد. در این شرایط، مفهوم «حمایت اجتماعی» اهمیت مضاعف پیدا می‌کند. حمایت اجتماعی فقط حضور یک روان‌پزشک نیست بلکه شبکه‌ای از اطمینان، همراهی، اطلاعات و همبستگی است. ما باید در بحران‌ها بدانیم که چه کسی کنارمان می‌ماند. پرسش این نیست که چند دوست در فهرست تماس‌هایمان داریم؛ پرسش این است که در بحران، روی چند نفر می‌توانیم حساب کنیم؟

❇️ تقابل‌های کاذب، جامعه را شکننده‌تر می‌کنند. تجربه زلزله بم و فقدان بازیابی روانی بلندمدت آن به ما آموخته که اگر اکنون اقدام نکنیم، ممکن است دهه‌ها بعد هم در سوگ این ۱۲ روز باشیم. جامعه ما از این بحران نیز خواهد گذشت، اگر فرصت بازسازی روانی را از خود دریغ نکند. ما نیازمند سیاست‌های توانمندسازی گروه‌های آسیب‌پذیر، آموزش مهارت‌های زندگی در مدارس، برنامه‌های مداخله‌ سریع روانی در مراکز محلی و مشارکت فعال نهادهای مدنی هستیم. ترمیم روان جمعی فقط وظیفه دولت نیست؛ مسئولیتی ملی است. ما باید خود را بازیابی کنیم تا کشورمان بتواند با قامتی بلندتر از گذشته به آینده نگاه کند.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/در-ستایش-ترمیم-روان-جمعی

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

دور تند دیپلماسی
"علی لاریجانی" به دیدار "ولادیمیر پوتین" رئیس‌جمهور روسیه رفت. اگرچه از محتوای این جلسه، خبری مخابره نشد، اما تلاش‌های دیپلماتیک برای دورکردن سایه جنگ از ایران افزایش یافته است. خبرها حاکی است؛ دیپلمات‌های ایران و سه کشور اروپایی نیز هفته آینده دیدار خواهند کرد

♦️چشم‌انداز مبهم تولید
آینده بنگاه‌های تولیدی پس از جنگ ۱۲روزه چیست و چه بر سر آن‌ها می‌آید؟

♦️خطیب در تیررس پایداری
زمزمه‌های استیضاح وزیر اطلاعات

♦️نزاع بر سر زنگزور
تصمیم "علی‌اف" برای بازگشایی "کریدور زنگزور"

♦️سه روز پرالتهاب
شهادت یک خانواده در شهر خمین

♦️یادداشت روز: در ستایش ترمیم روان جمعی
از جنگ ۱۲روزه چگونه عبور کنیم؟
به قلم؛ الهام فخاری؛ روان‌شناس

🔺در شماره ۲۰۲۱ روزنامه #سازندگی بخوانید

@Saazandeginews

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ بن‌بست بریکس

مشکل “ترامپ” با اعضای بریکس


♦️دونالد ترامپ یک بار دیگر علیه کشورهای عضو سازمان بریکس موضع گرفت و گفت:«وقتی درباره گروه ۶ کشوری بریکس شنیدم اساسا به شکلی بسیار سخت به آن ضربه زدم. چنانچه این بلوک شکل معناداری به خود پیدا کند، سریعا به پایان می‌رسد. ما هرگز اجازه نخواهیم داد که کسی ما را به بازی بگیرد».

❇️ این شدیدترین و صریح‌ترین تهدید دونالد ترامپ علیه کشورهای عضو بریکس است و زمانی دوباره مطرح می‌شود که کشورهای این سازمان خواستار استفاده از یک ارز جدید به جای دلار شدند. اخیرا لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا گفت: پیدا کردن یک ارز تجاری جدید بی‌نهایت ضروری است، اگرنه قرن بیست‌ویکم را به همان صورتی به پایان خواهیم رساند که قرن بیستم را آغاز کردیم و این برای بشریت خوب نخواهد بود. رئیس جمهور برزیل موانع پیش روی حذف دلار را اقتصادی ندانست و گفت: همه چیز سیاسی است و باید آن را رفع کنیم.

🔰دونالد ترامپ تأکید کرده که هیچ شانسی برای جایگزینی دلار آمریکا در تجارت بین‌المللی توسط بریکس وجود ندارد و کشورها باید با آمریکا خداحافظی کنند اگر چنین تلاشی کنند. این تهدیدها می‌تواند به عنوان نشانه‌ای از فشار سیاسی و اقتصادی دیده شود که احتمالاً بریکس را نگران می‌کند. چندی پیش پس از تهدید دونالد ترامپ مبنی بر اعمال ۱۰۰ درصد تعرفه بر کشورهایی که دلار را کنار بگذارند، روسیه بلافاصله از سیاست رسمی خود در زمینه جایگزینی پول بریکس به‌ جای دلار عقب نشست. تهدیدهای دونالد ترامپ علیه کشورهای عضو بریکس، به‌ویژه در زمینه دلارزدایی، بخشی از استراتژی گسترده‌تر او برای حفظ سلطه اقتصادی و سیاسی آمریکا در جهان است. او دلار را نه تنها به‌عنوان یک ابزار اقتصادی بلکه به‌عنوان نمادی از قدرت ژئوپلیتیکی ایالات متحده می‌بیند.

✴️ با این حال از آنجایی که بسیاری از این کشورها به تجارت با آمریکا وابسته هستند، تهدیدهای ترامپ می‌تواند پیامدهای جدی برای اقتصاد آنها داشته باشد. این نگرانی به ویژه برای کشورهایی که بخش بزرگی از تجارت خود را با آمریکا انجام می‌دهند مانند چین و هند، می‌تواند قابل توجه باشد. با این حال ترس یا نگرانی در چنین مواردی می‌تواند بیشتر به عنوان توجه به پیامدهای اقتصادی و سیاسی تعبیر شود تا ترس محض. بریکس ممکن است به دنبال راه‌هایی برای مقابله یا تطبیق با سیاست‌های ترامپ باشد، نه فقط ترس از آنها.

✳️ در مجموع، تلاش بریکس برای دلارزدایی از نگرانی‌های اقتصادی، سیاسی و استراتژیک ناشی می‌شود اما موانع سیاسی و نبود جایگزین قوی، مانع پیشرفت سریع این روند است. بریکس تاکنون در ایجاد سازوکارهای مالی مانند بانک توسعه جدید (NDB) و ترتیبات ذخیره ارزی احتیاطی (CRA) موفق بوده است. افزایش همکاری‌ها در زمینه‌های مختلف می‌تواند به تحقق اهداف بیشتر منجر شود. اما موفقیت بریکس برای کنار گذاشتن دلار به عوامل مهمی بستگی دارد که شاید در شرایط کنونی مهیا نباشند.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/بن-بست-بریکس

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ ابقای شیخ

“احمد جنتی” دبیر شورای نگهبان ماند


♦️در حالی که شورای نگهبان یکی از مهم‌ترین نهادهای تصمیم‌گیر کشور با ماموریت‌هایی چون تطبیق مصوبات مجلس با شرع و قانون اساسی، نظارت بر انتخابات و تفسیر قانون اساسی است، انتخاب دوباره اعضای هیأت رئیسه آن برای یک سال آینده نشان داد که ساختار این شورا همچنان بر ثبات چهره‌های کهنه‌کار خود تکیه دارد. در میانه‌ موج گمانه‌زنی‌ها درباره تغییر نسل در شورای نگهبان، اعضای این شورا یکی از باسابقه‌ترین چهره‌های خود را برای یک سال دیگر در رأس هرم تصمیم‌گیری خود ابقا کرد.

✴️ روند انتخاب هیأت رئیسه بر اساس مواد ۲۳ و ۲۴ آیین‌نامه داخلی شورای نگهبان صورت می‌گیرد و نشان‌دهنده تثبیت الگوی پیشین مدیریت این نهاد است. اما ابقای دوباره آیت‌الله احمد جنتی، در آستانه ۹۹ سالگی، با واکنش‌هایی نیز مواجه شده است. پرسشی که در محافل سیاسی و رسانه‌ای تکرار می‌شود این است که آیا زمان آن نرسیده که این نهاد کلیدی از نیروهای تازه‌نفس‌تر بهره‌مند شود؟

بازآرایی محدود با چهره‌های نیمه‌آشنا

هرچند گمانه‌زنی‌ها بر این بود که با پایان دوره عضویت سه فقیه و سه حقوقدان، شورای نگهبان وارد مرحله‌ای تازه شود اما روند تغییرات اخیر نشان داد که تحول عمده‌ای در بدنه شورا رخ نداده است. هفته گذشته رئیس قوه قضائیه نیز ۶ حقوقدان شامل ذبیح‌الله خدائیان، بهزاد پورسید، محمدرضا صارمی، محمدرضا صابر، غلامرضا مولابیگی و هادی طحان‌نظیف را به مجلس دوازدهم معرفی کرد تا سه نفر از آنان به عضویت شورا درآیند.

✳️ دوره کنونی شورای نگهبان (دوره هشتم) از سال ۱۴۰۱ آغاز شده و تا سال ۱۴۰۷ ادامه خواهد داشت. در حال حاضر اعضای فقیه شورای نگهبان عبارت‌اند از: آیت‌الله احمد جنتی (دبیر)، آیت‌الله سیدمحمدرضا مدرسی‌یزدی، آیت‌الله مهدی شب‌زنده‌دارجهرمی، آیت‌الله علیرضا اعرافی، آیت‌الله سیداحمد خاتمی، آیت‌الله سیداحمد حسینی‌خراسانی و اعضای حقوقدان: عباسعلی کدخدایی، سیامک ره‌پیک (قائم‌مقام دبیر)، هادی طحان‌نظیف (سخنگو)، سیدبهزاد پورسید، غلامرضا مولابیگی و خیرالله پروین. حال این پرسش پیش می‌آید که با توجه به نقش شورای نگهبان در تأیید صلاحیت‌ها، آیا تداوم چهره‌های ثابت می‌تواند در انتخابات پیش رو، نشانه‌ای از حفظ مسیر گذشته تلقی شود؟

تأخیر در مسیر تحولات بنیادین؟

دبیر شورای نگهبان، که توسط خود اعضا انتخاب می‌شود، نقشی کلیدی در هماهنگی فعالیت‌ها و تعاملات این نهاد با سایر قوا دارد. آیت‌الله جنتی با سوابق متعدد در ساختار جمهوری اسلامی از جمله عضویت و ریاست مجلس خبرگان رهبری، دبیر شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، رئیس ستاد امر به معروف و نهی از منکر، امام جمعه موقت تهران و قاضی دادگاه انقلاب، یکی از با سابقه‌ترین مسئولان جمهوری اسلامی به‌شمار می‌رود.

❇️ در نتیجه آیا تداوم حضور چهره‌ای نزدیک به ۹۹ سال در رأس شورای نگهبان، نشانه‌ای از ثبات است یا بی‌تحرکی در ساختار تصمیم‌گیری؟ چرا ترکیب هیأت رئیسه شورای نگهبان به‌رغم تحولات در دیگر نهادهای حکومتی، دستخوش تغییر نمی‌شود؟ آیا وقت آن نرسیده که معیارهای انتخاب اعضای شورای نگهبان با نیازهای جدید جامعه همگام شود؟

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/ابقای-شیخ

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ ایده ایران

اگر دولت، ایده ایران را حفظ کند، مصالح و منافع ملی حفظ خواهد شد

🖌 روح‌الله اسلامی؛ دانشیار علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد

♦️ایران راهبرد است به این معنا که ایران دارای روحی قدسی است که همیشه دارای اندیشه و فرهنگ است. آن طور که پژوهشگری به نام هانری کربن از ایران به عنوان ارض ملکوت یاد می‌کند. روح ایرانی در قالب ایده ایران از دوره باستان تا کنون تداوم داشته است. اگر دولت کشور، ایده ایران را حفظ کند، راهبرد معنا پیدا می‌کند به این معنا که مصالح و منافع ملی کشور حفظ خواهد شد.

1️⃣ ۱. تنهایی راهبردی ایران: ایران در طول تاریخ تنها بوده است. همان‌طور که محی‌الدین مصباحی نوشته است در دوران مختلف مرزهای طبیعی ایران، خاکریزهای دفاعی کشور بوده است. ایران در بزنگاه‌های تاریخی تنها بوده و متحد راهبردی ندارد. متحد راهبردی ایران، ملت ایران هستند و هر گاه مردم به مثابه ملت؛ دولت کشور خود را حفظ کرده‌اند در مقابل تهاجم‌ها ایستاده‌اند.

2️⃣ ۲. قدرت را تنها با قدرت می‌توان مهار کرد: صلح و امنیت تنها با التماس و خواهش به دست نمی‌آید. کشور به توان اقتصادی، زیرساخت‌های دفاعی و توان هجومی در زمانه بحران نیاز دارد. کشورها یا متحد راهبردی دارند و یا خود به حدی قدرتمند هستند که توانایی دفع تهدید را دارند.

3️⃣ ۳. از میهن باید دفاع کرد به نام یا به ننگ: گاهی اوضاع به سامان است و شرایط بر وفق مراد و سیاستمداران با نام و کنش‌های قهرمان‌گرایانه از کشور دفاع می‌کنند. در چنین شرایطی، سیاستمدار شانس دارد و نزد خلق خوش‌نام می‌شود. اما بسیاری مواقع، میهن تنهاست و به هر وسیله ممکن حتی بدنامی باید از کشور دفاع کرد.

4️⃣ ۴. سیاست آموزه شیر و روباه است: زمانی که به کشور ایران در میانه مذاکرات مورد حمله ترکیبی و تجاوز غیرقانونی و ضد حقوق بین‌الملل قرار گرفت، حق طبیعی کشور است که از خود دفاع کند. ایران با قدرت پاسخ داد و شجاعت لازم را نیروهای نظامی بازنمایی کردند. علاوه بر شجاعت، نیاز به سیاست به مثابه تدبیر یعنی به کار بردن مکاری و زیرکی است.

❇️ ایران به علت موقعیت جغرافیایی بدون حفاظ طبیعی همیشه مورد حمله در بزرگ‌ترین تهاجم‌های تاریخی از چنگیز تا صدام و اکنون نتانیاهو قرار گرفته است. در صد سال اخیر جنگ جهانی اول و دوم، تجاوز صدام و اکنون تجاوز رژیم صهیونیستی را تجربه می‌کند. در چنین شرایطی باید بیشترین هوشیاری را با ترکیب قدرت سخت و نرم به کار برد تا جان، مال، تمامیت ارضی، زیرساخت‌های دفاعی و اقتصادی و تاریخ و زبان و فرهنگ کشور را از دشمنان در امان نگه داشت.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/ایده-ایران

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ روز بی‌تراکنش
▫️اختلال در سامانه شاپرک، امکان خرید حضوری با کارت‌های بانکی را ناممکن کرد
▫️"سازندگی" به لزوم بهسازی شبکه بانکی پرداخته است

♦️دفاع از اخراج افغانی‌ها
تاکید رئیس‌جمهور بر خروج اتباع از ایران

♦️ابقای شیخ
"احمد جنتی" دبیر شورای نگهبان ماند

♦️مذاکره و ماشه
پیشنهاد "عراقچی" برای مذاکرات

♦️بن‌بست بریکس
مشکل "ترامپ" با اعضای بریکس

♦️مهار حریق
در پالایشگاه آبادان چه گذشت؟

♦️یادداشت روز: ایده ایران
اگر دولت، ایده ایران را حفظ کند، مصالح و منافع ملی حفظ خواهد شد
به قلم؛ روح‌الله اسلامی؛ دانشیار علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد

🔺در شماره ۲۰۲۰ روزنامه #سازندگی بخوانید

@Saazandeginews

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ نجواها و فریادها

“مهرزاد دانش”


♦️این روز‌ها انواع فراخوان‌های رسمی از طرف نهاد‌های دولتی و حکومتی برای ارائه آثار ادبی و هنری و فرهنگی درباره جنگ ۱۲ روزه اخیر منتشر می‌شود که تأکید عمده‌شان هم بر نکته‌هایی همچون همبستگی ملی یا همبستگی ملت و حاکمیت و اتحاد علیه دشمن و دفاع از وطن است. این روالی متداول است که در دوره‌های ملتهب این‌چنینی، دولت‌ها برای ثبت وجهه هنری اتفاقات و دعوت به کنش‌مندی مردم، برنامه‌هایی در قالب رقابت و عرضه تدارک ببینند.

❇️ از مهم‌ترین این چالش‌ها شعارزدگی یا فرصت‌طلبی فرهنگی است که طی آن آثاری تولید می‌شوند که به جای عمق و اصالت به دنبال جلب رضایت حامیان یا بهره‌برداری از موضوعات مورد سفارش نهاد حمایت‌کننده هستند.

✳️معمولاً برای گریز از این آفت، پیشنهاد‌هایی در نظر گرفته می‌شود. چند نمونه از این پیشنهاد‌ها به قرار زیر است:
1️⃣۱- تدوین معیار‌های دقیق و شفاف: در فراخوان، معیار‌های ارزیابی با تأکید بر اصالت، خلاقیت، عمق محتوایی و دوری از شعارزدگی مشخص شود. مثلاً تأکید شود، آثار باید مبتنی بر تجربه‌های واقعی، روایت‌های شخصی یا تحلیل‌های عمیق باشند.
2️⃣۲- تشکیل هیات انتخاب متنوع: از داورانی با تخصص‌های مختلف (ادبیات، تاریخ، جامعه‌شناسی، هنر) استفاده شود تا آثار را از زوایای مختلف بررسی کنند و بدین طریق از انتخاب آثار کاسبکارانه جلوگیری شود.

3️⃣۳- تمرکز بر روایت‌های محلی و انسانی: در فراخوان، نویسندگان تشویق شوند به جای کلی‌گویی به داستان‌های محلی، شخصیت‌های واقعی و تجربیات ملموس بپردازند. این کار، آثار را از شعارزدگی دور می‌کند.
4️⃣۴- تشویق آثار غیرمستقیم: به جای تأکید صرف بر موضوع مقاومت یا همبستگی ملی از هنرمندان دعوت شود، آثاری خلق کنند که به ‌طور غیرمستقیم به همبستگی ملی یا تأثیرات تجاوز اسرائیل بر زندگی مردم بپردازد. این رویکرد می‌تواند به خلق آثار عمیق‌تر منجر شود.

❇️ فراخوان‌ها به جای خود اما این ۱۲ روز نشان داد، مردم برای واقعه‌نگاری از احساسات مختلف در مواجهه با پدیده‌هایی این‌چنینی منتظر بخشنامه و مسابقه و فراخوان نمی‌مانند و بسیار جلوتر و خوش‌ذوق‌تر و واقع‌بینانه‌تر از برخی نهاد‌های رسمی به نگارش و ثبت و خلق و رسانه‌پردازی مشغولند و حاصل این روند، بسی جامع‌تر و حقیقت‌انگارتر از برنامه‌های دیگر است. اگر داستانی از میان این روایت‌ها نگاشته شود، فیلمی بر مبنای آنها اقتباس شود و نمایشی با حال‌وهوای آنها روی صحنه رود، می‌توان نجواهای صادقانه و بی‌پیرایه مردم را از دوره‌ای ملتهب در مقطعی سرنوشت‌ساز از تاریخ ایران در روایت و تصویر و بازآفرینی ماندگار کرد تا زیر فریادهای شعاری و کاسبکارانه دفن نشوند.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/نجواها-و-فریادها

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ رفتار متناقض غرب

اروپا باید درک کند که ایران تحت هیچ شرایطی در برابر فشار، تن به گفت‌وگو نخواهد داد

🖌 سیدحسین مرعشی؛ دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران

♦️اولین نکته‌ای که اتحادیه اروپا باید به آن توجه کند، این است که استفاده از «مکانیسم ماشه» از اساس مورد تردید حقوقی است. کشورهایی که در دوره ریاست‌جمهوری پیشین آمریکا نتوانستند در برابر خروج یک‌جانبه این کشور از برجام ایستادگی کنند، اکنون چگونه می‌توانند مدعی اجرای بندهای این توافق باشند؟ سوال این است که آیا چنین کشورهایی اصلاً حق قانونی برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه را دارند یا خیر؟ اروپایی‌ها تاکنون هیچ اقدام ثبت‌ شده و معناداری در چارچوب برجام انجام نداده‌اند که بتوانند به استناد آن، توجیهی برای فعال‌سازی این سازوکار ارائه دهند. بنابراین اگر هیچ تعهد عملی از سوی آنها به ثبت نرسیده بر چه مبنای حقوقی چنین اقدامی انجام می‌گیرد؟ این اولین ابهام جدی در رفتار اخیر اروپایی‌هاست.

◀️ از سوی دیگر نباید فراموش کرد که عامل اصلی بی‌ثباتی در منطقه، رفتار غیرقابل مهار اسرائیل است. تجاوزات آشکار این رژیم به خاک ایران و کشورهای منطقه، خاورمیانه را به سمت بی‌ثباتی کامل سوق می‌دهد. اروپایی‌ها باید بدانند که حمایت از اسرائیل نه‌تنها کمک به صلح نیست بلکه باعث گسترش درگیری و خشونت هم می‌شود.

⏹️ پیشنهاد ایران برای تبدیل مذاکرات دوجانبه با آمریکا به گفت‌وگوهای چهارجانبه بین ایران، اروپا، آمریکا و جهان عرب در همین راستا مطرح شده است. در نهایت، اگر اروپا خواهان نقش‌آفرینی سازنده در منطقه است باید از سیاست‌های دنباله‌رو و دوگانه فاصله بگیرد و به یک رویکرد جامع و منصفانه بازگردد. تجربه سال‌های اخیر نشان داده که ادامه مسیر اشتباه به ضرر منافع همه طرف‌ها خواهد بود.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/رفتار-متناقض-غرب

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ لجبازی با چه‌ کسی؟
اعلام نام "شیخ‌کاظم صدیقی" به عنوان خطیب و امام جمعه دیروز تهران با واکنش گسترده چهره‌های سیاسی و فعالان رسانه‌ای روبه‌رو شد. بسیاری این اقدام را ضد اتحاد ملی دانستند و خواستار عدم حضور او تا تعیین‌ تکلیف پرونده پسر و عروسش که به جرم فساد اقتصادی در بازداشت هستند، شدند. اما شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور، توجهی به این انتقادات نکرد و صداوسیما نیز خطبه‌ها را به صورت مستقیم پخش کرد

♦️توصیه عراقچی، هشدار اروپا
گفت‌وگوی تلفنی وزیر امور خارجه ایران با تروئیکای اروپایی

♦️جولانی در منگنه
حمله اسرائیل به سوریه

♦️نجواها و فریادها
"مهرزاد دانش"

♦️بی‌آبی و کم‌آبی
قطعی چندساعته آب در برخی نقاط تهران

♦️سرمقاله: رفتار متناقض غرب
اروپا باید درک کند که ایران تحت هیچ شرایطی در برابر فشار، تن به گفت‌وگو نخواهد داد
به قلم؛ سیدحسین مرعشی؛ دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران

🔺در شماره ۲۰۱۹ روزنامه #سازندگی بخوانید

@Saazandeginews

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ درایت دیپلمات‌ها

۳۸سال از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ گذشت. ایران در چه شرایطی قطعنامه را پذیرفت؟


♦️در سحرگاه یکی از داغ‌ترین روزهای تابستان ۱۳۶۷ رادیو ایران جمله‌ای را پخش کرد که گویی صدای توقف تاریخ بود:«جمهوری اسلامی ایران قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت.» تصمیمی سخت اما سرنوشت‌ساز. تصمیمی که از دل جنگ، راهی به سوی صلح گشود. ۳۸ سال پیش، جنگی ۸ ‌ساله که بیش از یک میلیون شهید، مجروح و جانباز و آواره برجای گذاشته بود با یک اعلامیه رادیویی متوقف شد. خبر که منتشر شد، مردم متحیر بودند.

❇️ جمهوری اسلامی تازه یک دهه از عمر خود را پشت سر می‌گذاشت و در این ۱۰ سال فراز و نشیب‌های مختلفی را تجربه کرد. جلوتر که آمدیم بین نیروهای خط امام، لیبرال‌ها، چپ‌های اسلامی و محافظه‌کاران نزاعی درون حکومتی شکل گرفت و اساسا کشور به دو دسته سیاسی نیروهای خط امام که عموما چپ‌های انقلابی بودند و محافظه‌کاران که اصولگرایان بودند، تقسیم شد.

چرا جنگ پایان یافت؟

در سال‌های پایانی جنگ ایران و عراق، دیپلمات‌های ایرانی در صحنه‌های پنهان و آشکار تلاش کردند تا راهی برای پایان جنگ بیابند. دیپلمات‌های ایران با درک واقعیات میدانی و انسانی به این نتیجه رسیده بودند که ادامه درگیری شاید ممکن نباشد. سیاسیون گزارش‌هایی در دست داشتند که از متن اقتصاد و جامعه بیرون می‌آمد. مذاکرات نه فقط در چارچوب سازمان ملل بلکه در نشست‌های پشت درهای بسته و دیدارهای غیررسمی میان نمایندگان دو کشور انجام می‌شد.

✳️ اظهارات شهید غلامعلی رشید، فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا نیز که در برنامه «محرمانه» تلویزیون بیان شد و عوامل پذیرش قطعنامه را برشمرد، جالب است. او گفته بود: «تعداد لشکرهای دشمن از ۱۵ لشکر زمان حمله به ۶۰ لشکر افزایش یافته بود و ۷ لشکر زرهی و مکانیکی داشت که نه اسرائیل، نه هند، نه آلمان، نه فرانسه هیچ‌کدام نداشتند و تنها ورشو و ناتو پیش از آن داشتند، درحالی که ما ۸ لشکر خود در زمان آغاز جنگ را به ۱۰ لشکر افزایش داده بودیم و سپاه هم با ۱۲ لشکر به کمک آمده بود.

✴️ در ۲۹ تیر ۱۳۶۷ و در سالگرد کشتار خونین مکه، امام خمینی پیامی خطاب به ملت ایران صادر کرد که در بخشی از آن به قطعنامه اشاره شده بود: «و اما در مورد پذیرش قطعنامه که حقیقتاً مساله بسیار تلخ و ناگواری برای همه به خصوص برای من بود، این است که من تا چند روز قبل معتقد به همان شیوه دفاع و مواضع اعلام شده در جنگ بودم و مصلحت نظام و کشور و انقلاب را در اجرای آن می‌دیدم؛ ولی به واسطه حوادث و عواملی که از ذکر آن فعلًا خودداری می‌کنم و به امید خداوند در آینده روشن خواهد شد و با توجه به نظر تمامی کارشناسان سیاسی و نظامی سطح بالای کشور، که من به تعهد و دلسوزی و صداقت آنان اعتماد دارم، با پذیرش قطعنامه و آتش‌بس موافقت نمودم… خداوندا، این دفتر و کتاب شهادت را همچنان به روی مشتاقان باز و ما را هم از وصول به آن محروم مکن.

🔰میزان رشد از متوسط ۱.۶ درصد در دوره قبل به بیش از ۵ درصد رسید. بر اقتصاد بازار آزاد تأکید کرد؛ قیمت‌ها، نرخ ارز و کنترل دولت تدریجی آزاد شد. برنامه‌های زیرساختی گسترده‌ای را از جمله گسترش جاده‌ها، توزیع بیشتر برق‌رسانی، ساخت سدها و بیمارستان‌ها و زیرساخت‌ها و… و از همه مهم‌تر نوسازی مناطق جنگ‌زده را اجرا کرد.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/درایت-دیپلمات-ها

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ اینترنت خواص

مطابق با مصوبه شورای عالی فضای مجازی، دسترسی آزاد به اینترنت، محدود به گروهی خاص می‌شود!


♦️در نشست روز ۲۴ تیرماه شورای عالی فضای مجازی با حضور سران سه قوه و مقامات بلندپایه، آیین‌نامه اجرایی «کمیته تسهیل فعالیت کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال» به تصویب رسید. این مصوبه که بنا بر گزارش‌های خبری با رأی اکثریت اعضا تأیید شده به دنبال رفع مشکلات کسب‌وکارهای اینترنتی آسیب‌دیده در جریان جنگ اخیر طراحی شده است. اما بلافاصله پس از تصویب، رسانه‌ها خبر دادند که در واکنش به این مصوبه، برنامه‌ای برای اینترنت تفکیکی یا طبقاتی در دستور کار قرار گرفته است.

❇️ در همین راستا، سخنگوی دولت نیز رسماً از ایده‌ای مشابه حمایت کرد. فاطمه مهاجرانی در نشست خبری روز ۲۴ تیر گفت: «در حقیقت دولت با آزادی اینترنت موافق است اما اگر خبرنگاری نیاز داشته باشد که اینترنت او آزادتر باشد باید به او داد». وی این دسترسی تفکیک شده به خبرنگاران را تحت عنوان «اینترنت آزادتر» توصیف و تأکید کرد، دولت حق عموم مردم به اینترنت آزاد را به رسمیت می‌شناسد. با این حال او روز بعد منکر طرح اینترنت طبقاتی شد.

✳️ در سال ۱۳۹۸ نیز در جریان اعتراضات آبان و پس از حادثه سرنگونی هواپیمای اوکراینی، اینترنت عموم قطع شد،اما به عده‌ای از خبرنگاران و مسؤولان، امکان فعالیت در شبکه‌های اجتماعی (مانند توئیتر) داده شد. اکنون دولت چهاردهم نیز اعلام کرده که اینترنت «آزادتر» ویژه‌ای به خبرنگاران اختصاص خواهد داد. کارشناسان نگران‌اند که این روند، اجرای طرح اینترنت طبقاتی را نه به صورت محدود و آزمایشی،بلکه در مقیاس گسترده‌تر دنبال کند.

قانونی نیست!

حق دسترسی آزاد به اطلاعات یکی از اصول شناخته‌شده حقوق بشر و قانون اساسی ایران است. حقوق‌دانان تأکید می‌کنند که «اینترنت طبقاتی قانونی نیست». در قوانین داخلی هیچ مجوزی وجود ندارد که گروهی از شهروندان را از داشتن اینترنت عادی محروم کرده و گروه دیگری را از آن منتفع کند. اصل ۲۲ قانون اساسی ایران، حق دسترسی به اطلاعات را تضمین کرده و اصل ۳۵ نیز حق خدمات عمومی بدون تبعیض را بیان می‌کند؛ این اصول به روشنی با اینترنت طبقاتی در تعارض است.

توزیع رانت و شکاف دیجیتال

توزیع نابرابر اینترنت به گروهی خاص با چالشی بزرگ همراه است؛ این طرح در حقیقت نوعی بازتوزیع اینترنت است که «شیوه‌ آن دست گروه‌های خاص است». در این نظام، عده‌ای نامشخص تعیین می‌کنند چه کسانی و با چه سرعت و پهنای‌ باندی به اینترنت دسترسی داشته باشند. مجوزهای دسترسی نیز بر اساس معیار شفاف و مشخصی داده نمی‌شود و احتمال بازار سیاه دسترسی به اینترنت افزایش می‌یابد. کسانی که از این امتیاز محروم مانده‌اند، ناچار می‌شوند با بهای بیشتری برای دستیابی به اینترنت «با کیفیت بالا» هزینه کنند.

عادی‌سازی فیلترینگ و فاصله مرکز- حاشیه

یکی از مهم‌ترین نقدها این است که اینترنت طبقاتی نه‌تنها برای اکثریت سودی ندارد بلکه «راه رشد و پیشرفت را می‌بندد». رشد فناوری در عمل با «عادی و روزمره شدن مصرف اینترنت و دسترسی آسان مردم» تسهیل می‌شود. اینترنت آزاد و یکسان برای همه یکی از راه‌های کاهش فاصله مراکز و نقاط پیرامونی کشور است و می‌تواند، شکاف دسترسی به امکانات توسعه را کاهش دهد. اما در مقابل، اینترنت طبقاتی خود شکاف دیجیتال را تعمیق می‌کند؛ کسانی که در گروه ویژه نیستند، یا اساساً به اینترنت سطح بالا دسترسی ندارند یا باید هزینه بیشتری بپردازند.

چالش‌های فنی و امنیتی

یکی دیگر از جنبه‌های نگران‌کننده اینترنت طبقاتی، پیامدهای فنی و امنیتی آن است. رسانه‌ها گزارش کرده‌اند که در سامانه اینترنت طبقاتی، دسترسی افراد مشروط به احراز هویت و ثبت هویت می‌شود. این پیش‌شرط، راه را برای رصد و کنترل فعالیت‌های کاربران هموار می‌کند و حریم خصوصی آنها را به شدت به خطر می‌اندازد. از سوی دیگر، برخی کارشناسان فنی هشدار داده‌اند که ایجاد دو شبکه موازی سبب می‌شود، گروهی از کاربران تبدیل به «بستر عبور ترافیک» شوند و سیستم آنها در عمل برای عبور بی‌رویه ترافیک اینترنت استفاده شود.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/اینترنت-خواص

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ خطر بازگشت تحریم‌ها و ضرورت انسجام  ملی

نگاهی صریح به تهدید مکانیسم ماشه و
گریزی در فضای سیاسی کشومسئولیت

♦️درک کلی از آنچه به‌ عنوان «مکانیسم ماشه» شناخته می‌شود کاملا روشن است. مکانیسمی که در صورت فعال شدن، می‌تواند دوباره همان قطعنامه‌هایی ر که پیش‌تر علیه ما در سازمان ملل متحد صادر شده بود را احیا کند. قطعنامه‌هایی که در عمل به بازگشت تمام‌قد تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران منجر می‌شود.

باید با شفافیت گفت که هر مصوبه‌ای علیه ما در شورای امنیت به ثبت برسد، خواه در ظاهر خنثی باشد یا نه، در عمل بهانه‌ای می‌شود برای اعمال فشارهای بیشتر. دشمنان ما در جهان منتظر چنین مستمسکی هستند. آنها نه منتظر حسن‌نیت ما می‌مانند، نه به وعده‌های کلامی دل می‌بندند بلکه فقط به دنبال مجوزهای حقوقی‌اند تا فشارهای خود را توجیه‌پذیر جلوه دهند. حال عده‌ای در کشور به ‌راحتی دم از جنگ یا رویارویی می‌زنند بدون آنکه عواقب سخنان خود را بسنجند یا مسئولیت آنها را بپذیرند. کسی هم نیست که این افراد را به مسئولیت‌پذیری و درک شرایط فعلی کشور فرا بخواند.

♦️این مساله دیگر از دایره اختلاف‌نظرهای معمول سیاسی خارج شده و وارد حوزه‌ای خطرناک شده است؛ حوزه‌ای که در آن هرج و مرج فکری، ریشه‌ انسجام اجتماعی را می‌خشکاند. در برابر این وضعیت، پرسش اصلی باید متوجه کسانی باشد که انسجام ملی را هدف گرفته‌اند. باید پرسید: چه چیزی به شما گفته‌اند؟ چه دلیلی برای این رفتار دارید؟ چرا بر خلاف نظر رهبری و حتی برخلاف اجماع نمایندگان بر تفرقه و آشفتگی اصرار دارید؟ این پرسش‌ها ساده‌ هستند اما پاسخ به آنها عملاً امکان‌پذیر نیست. زیرا بسیاری از این افراد، یا نمی‌خواهند پاسخ دهند یا به‌کل مسئولیتی برای سخنان و رفتار خود قائل نیستند. در کشور ما نوعی رخوت و بی‌تفاوتی نسبت به مسئولیت‌های عمومی ایجاد شده است. گویی هر کسی می‌تواند هر چه می‌خواهد بگوید بدون آنکه نگران عواقب گفته‌هایش باشد.

♦️مادامی که برخی بدون مسئولیت و آگاهی به تصمیم‌گیری‌های حساس ورود می‌کنند، وضعیت از آنچه هست وخیم‌تر خواهد شد. امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند عقلانیت، وحدت و مسئولیت‌پذیری در فضای عمومی و سیاسی کشور هستیم. این سه اصل باید مبنای هر تحلیل و تصمیمی قرار گیرد. هرکس که به واقع به آینده ایران می‌اندیشد، نمی‌تواند در برابر خطرات پیش‌رو سکوت کند، یا بدتر از آن با بی‌توجهی به انسجام و امنیت ملی به بحران‌ها دامن بزند. مسیر آینده را نه با شعار بلکه با تعهد، آگاهی و انسجام باید ساخت.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
.

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ فصل تغییرات ملموس
"علی‌اکبر ولایتی"، مشاور رهبری در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: حفظ انسجام ملی مورد تاکید مقام معظم رهبری می‌تواند شامل تغییر برخی رویکردهای اجتماعی حاکمیت و محور قرار دادن رضایت مردم شود، به‌گونه‌ای که برای آنها ملموس باشد. مردم خود را اثبات کردند و اکنون نوبت مسئولین است. شیوه‌های منقضی شده، دیگر پاسخگوی جامعه پس از جنگ نخواهد بود

♦️اینجا مرگ توزیع می‌شود!
قحطی و کشتار روزانه ساکنان غزه

♦️حمله به عراقچی
صداوسیما علیه وزیر امور خارجه

♦️دیدار در استانبول
مذاکره نمایندگان ایران و اروپا

♦️خطر فرابنفش
تعطیلی گسترده به دلیل گرما و بی‌آبی

♦️پدیده نشت گاز
انفجار در رشت

♦️یادداشت روز: خطر بازگشت تحریم‌ها و ضرورت انسجام ملی
نگاهی صریح به تهدید مکانیسم ماشه و مسئولیت‌گریزی در فضای سیاسی کشور
به قلم؛ سیدمصطفی هاشمی‌طبا؛ عضو شورای عالی مشورتی حزب کارگزاران سازندگی ایران

🔺در شماره ۲۰۲۲ روزنامه #سازندگی بخوانید

@Saazandeginews

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ نزاع بر سر زنگزور

تصمیم “علی‌اف” برای بازگشایی “کریدور زنگزور”


♦️الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان در دیدار با شرکت‌کنندگان در سومین مجمع جهانی رسانه‌ای شوشا، اظهاراتی در مورد تکمیل بخش آذربایجانی کریدور زنگزور مطرح کرده که نشان از عزم این کشور برای بازگشایی این مسیر با وجود مخالفت ارمنستان و ایران دارد. او در دفاع از تصمیم خود برای اجرایی کردن کریدور زنگزور که مدعی شد که وضعیت ژئوپلیتیکی در منطقه ما نیز در حال تغییر است و در عین حال سایر مسیرهای ترانزیتی نیز مفیدتر می‌شوند. با نگاهی به همه این پتانسیل‌ها، ما پتانسیل کریدور زنگزور را در مرحله اولیه ۱۵ میلیون تن بار تخمین می‌زنیم. به گزارش خبرگزاری آپا، علی‌اف همچنین اظهار کرد که این اتفاق در مرز ما با ارمنستان و ایران در حال رخ دادن است و در بهار سال آینده، ساخت بخش آذربایجانی این راه‌آهن به پایان خواهد رسید.

❇️ رئیس جمهوری آذربایجان همچنین گفت که وقتی صحبت از حمل‌ونقل ریلی و جاده‌ای می‌شود این موضوع نه تنها به اتصال بخش اصلی آذربایجان به جمهوری خودمختار نخجوان مربوط می‌شود بلکه از نظر حمل‌ونقل بین‌المللی نیز منطقی است و کریدور زنگزور بسیاری از کشورها را به هم متصل خواهد کرد. آذربایجان به طور فعال در حمل‌ونقل و لجستیک سرمایه‌گذاری زیادی می‌کند و در سال‌های اخیر، میلیاردها دلار در ایجاد بزرگ‌ترین بندر تجاری بین‌المللی در دریای خزر سرمایه‌گذاری شده و در حال حاضر اقدامات برای حمل‌ونقل ۲۵ میلیون تن بار در حال انجام است.

مخالفت پاشینیان با باکو

اظهارات جدید علی‌اف در مورد اتمام ساخت بخش آذربایجانی کریدور زنگزور و هرگونه بازگشایی آن در حالی مطرح شده که (هفته گذشته) نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان در نشست خبری خود ضمن تایید پیشنهاد آمریکا مبنی بر مدیریت احتمالی کریدور حمل‌ونقلی میان بخش اصلی جمهوری آذربایجان و منطقه نخجوان که از طریق خاک ارمنستان عبور می‌کند به موضوع کریدور زنگزور هم اشاره کرد. پاشینیان صراحتاً اعلام کرد که هیچ مذاکره‌ای در این ‌باره بدون در نظر گرفتن اصول تمامیت ارضی و حاکمیت ارمنستان نمی‌تواند، صورت گیرد و هر موضوعی تنها بر اساس اصول تمامیت ارضی، حاکمیت و صلاحیت قضایی جمهوری ارمنستان بررسی می‌شود. او همچنین یادآور شد که ارمنستان تاکنون پیشنهادهای متعددی از کشورهای دوست دریافت کرده و همچنان نیز این روند ادامه دارد و مردم ارمنستان به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم به نحوی از این پیشنهادها مطلع می‌شوند.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/نزاع-بر-سر-زنگزور

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ چشم‌انداز مبهم تولید

آینده بنگاه‌های تولیدی پس از جنگ ۱۲روزه چیست و چه بر سر آن‌ها می‌آید؟


♦️در قلب کارگاه‌های خاک‌گرفته و کارخانه‌های نیمه‌جان، صدای چرخ‌دنده‌های تولید هر روز ضعیف‌تر می‌شود. تورم رو به افزایش، مثل خوره، قدرت خرید مردم و توان بنگاه‌ها را می‌بلعد. تحریم‌ها، چون دیواری نفوذناپذیر، راه مواد اولیه و بازارهای جهانی را سد کرده‌اند. قطعی‌های برق و گاز، خطوط تولید را به سکوت مرگبار کشانده و سایه جنگ و تنش‌های ژئوپلتیک، امید به سرمایه‌گذاری را خاموش کرده است. شاخص تولید صنعتی به پایین‌ترین سطح در ۸۱ ماه گذشته سقوط کرده و صدها واحد تولیدی در آستانه ورشکستگی‌اند. اگر اصلاحات فوری در نظام بانکی، انرژی و سیاست‌گذاری رخ ندهد، کارگاه‌های خسته صنعتی ممکن است برای همیشه به خواب روند و اقتصاد ایران را در گردابی عمیق‌تر فرو ببرند.

✳️ چنانکه شرح داده شد، بنگاه‌های تولیدی این روزها با چالش‌های متعددی مواجه‌اند که حیات و پایداری آن‌ها را تهدید می‌کند. تورم رو به افزایش هزینه‌های تولید را افزایش داده و قدرت خرید مصرف‌کنندگان را کاهش داده است. تحریم‌های بین‌المللی دسترسی به بازارهای جهانی، مبادلات تجاری و نقل‌وانتقال مالی را محدود کرده و فشار مضاعفی بر بنگاه‌ها وارد می‌کند. شوک‌های ارزی و کاهش ارزش ریال، برنامه‌ریزی مالی را دشوار کرده و هزینه‌های تأمین مواد اولیه را بالا برده است. بی‌ثباتی اقتصادی و نااطمینانی در سیاست‌گذاری‌ها، چشم‌انداز فعالیت بنگاه‌ها را تیره کرده و سرمایه‌گذاری بلندمدت را غیرممکن می‌سازد.

چشم‌انداز تولید

چشم‌انداز تولید در بنگاه‌های صنعتی در حالی‌ که آینده به میزان زیادی ابهام دارد، سخت به نظر می‌رسد. در حال حاضر روند تولید در تحت تأثیر عوامل متعدد داخلی و خارجی، مسیری پیچیده و پرچالش را طی می‌کند. از یک سو، گزارش‌های بانک مرکزی نشان‌دهنده رشد ۳.۱ درصدی تولید ناخالص داخلی در سال ۱۴۰۳ است که عمدتاً متکی به بخش‌های نفت، خدمات و کشاورزی بوده با رشد ۴.۶ درصدی نفت و ۳.۶ درصدی کشاورزی به دلیل افزایش تولید و صادرات. با این حال، این رشد عمدتاً به افزایش قیمت‌ها وابسته است تا تولید واقعی زیرا تورم بالا حدود ۴۲ درصد طبق پیش‌بینی بانک جهانی، قدرت خرید را کاهش داده و رشد اسمی را تحت‌الشعاع قرار داده است. تحریم‌های بین‌المللی، محدودیت‌های بانکی و مشکلات نقل‌وانتقال مالی، دسترسی به مواد اولیه و بازارهای صادراتی را دشوار کرده و ظرفیت تولید بسیاری از بنگاه‌ها را کاهش داده است. شاخص مدیران خرید بخش صنعت در خرداد ۱۴۰۴ به ۴۲.۱ رسید که پایین‌ترین سطح در ۸۱ ماه اخیر است و نشان‌دهنده رکود عمیق، به‌ویژه در صنایعی مانند خودروسازی با کاهش ۲۶.۸ درصدی تولید در مقایسه با سال گذشته است.

❇️ در شرایط کنونی با وجود تورم بالا، تحریم‌ها، بحران انرژی و تنش‌های ژئوپلتیک، برخی صنایع به دلیل ویژگی‌های خاص خود یا انطباق با نیازهای بازار می‌توانند سودآوری نسبی را حفظ کنند. به طور مشخص، صنایع کوچک و متوسط با تمرکز بر بازارهای محلی و تولید کالاهای مصرفی کم‌هزینه می‌توانند با چابکی و انعطاف‌پذیری، سودآوری خود را حفظ کنند. این صنایع با تکیه بر تقاضای داخلی، مزیت‌های رقابتی مانند منابع ارزان یا بازارهای صادراتی منطقه‌ای و توانایی انطباق با شرایط بحرانی، شانس بیشتری برای سودآوری در دل بحران‌ها دارند، مشروط بر اینکه بتوانند چالش‌های نقدینگی، انرژی و تحریم را مدیریت کنند.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/چشم-انداز-مبهم-تولید

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ دور تند دیپلماسی

“علی لاریجانی” به دیدار “ولادیمیر پوتین” رئیس‌جمهور روسیه رفت. اگرچه از محتوای این جلسه، خبری مخابره نشد، اما تلاش‌های دیپلماتیک برای دورکردن سایه جنگ از ایران افزایش یافته است. خبرها حاکی است؛ دیپلمات‌های ایران و سه کشور اروپایی نیز هفته آینده دیدار خواهند کرد


♦️دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین (عصر یک‌شنبه) اعلام کرد که علی لاریجانی، مشاور رهبری با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در کاخ کرملین دیدار کرده و در طول این ملاقات، نماینده ایران ارزیابی خود را از اوضاع در خاورمیانه و پیرامون برنامه هسته‌ای ایران ارائه داد. پسکوف در این خصوص اعلام کرد که طرف روس مواضع شناخته شده‌ای را با هدف تثبیت اوضاع در منطقه و حل‌وفصل سیاسی مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران ابراز کرد. او همچنین گفت که در دیدار پوتین و لاریجانی، طرف روس مواضع خود را در مورد تنظیم سیاسی مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران بیان کرد.

✴️ نخست تغییر نام خیابان خالد اسلامبولی در منطقه ۶ تهران به شهید سیدحسن نصرالله و دوم انتصاب مجتبی فردوسی‌پور به عنوان رییس جدید دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در قاهره است. او سفیر پیشین ایران در اردن و کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه در چند سال اخیر مدیریت بخش غرب‌آسیا و شمال آفریقای مرکز مطالعات سیاسی و بین‌الملل وزارت امور خارجه را به عهده داشته است.

مذاکره با تروئیکا، به زودی

اگر نمودار سیر تحرکات دیپلماتیک ایران در سطوح مختلف را مشاهده کنیم به خوبی می‌بینیم که نه تنها قبل از جنگ ۱۲ روزه بلکه حین به خصوص پس از آن، دستگاه دیپلماسی کشورمان و سایر سطوح عالی سیاسی در حال فعال کردن و استفاده بیشتر از اهرم دیپلماتیک و رایزنی‌ هستند. به عنوان مثال سفر علی لاریجانی به مسکو و دیدار وی با پوتین نشان از ضرورت تبادل نظر تهران با متحدان خود دارد. حتی در سطح پارلمانی هم (یک‌شنبه) شاهد آن بودیم که هیاتی از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با مقامات ارشد سیاسی و امنیتی عراق دیدار و گفت‌وگو داشتند.

✳️ این منبع دیپلماتیک آلمانی به خبرگزاری فرانسه گفته است که ایران هرگز نباید اجازه دستیابی به سلاح اتمی را داشته باشد و به همین دلیل است که آلمان، فرانسه و انگلیس برای رسیدن به یک راهکار دیپلماتیک بادوام و قابل راستی‌آزمایی برای برنامه هسته‌ای ایران به طور فشرده در چارچوب تروئیکای اروپا همکاری می‌کنند. او همچنین اعلام کرده که اگر طی تابستان به هیچ راهکاری دست پیدا نکنیم، سازوکار ماشه یکی از گزینه‌های تروئیکای اروپا خواهد بود.

❇️ عراقچی همچنین اخیراً در گفت‌وگو با سی.جی.تی.ان چین در مورد هرگونه مذاکرات آتی با ایالات متحده گفته بود که باید اراده واقعی طرف مقابل را ببینیم؛ اراده‌ای برای رسیدن به یک راه‌حل برد-برد. برنامه هسته‌ای ما صرفاً برای مقاصد صلح‌آمیز است و ما صددرصد نسبت به این موضوع اطمینان داریم. ما هیچ مشکلی نداریم که این اطمینان را با دیگران نیز به اشتراک بگذاریم؛ اما این تنها از طریق مذاکره ممکن است. او در ادامه مصاحبه خود با تلویزیون دولتی چین گفت که این مساله نیازمند اراده‌ای جدی و واقعی از سوی طرف مقابل است؛ باید گزینه نظامی کنار گذاشته شود، رو به جلو حرکت کنیم و به‌دنبال یک راه‌حل از مسیر مذاکره باشیم.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/دور-تند-دیپلماسی

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ مهار حریق

در پالایشگاه آبادان چه گذشت؟


♦️ظهر دیروز روابط عمومی شرکت پالایش نفت آبادان در اطلاعیه‌ای از وقوع حریق در واحد ۷۵ این پالایشگاه خبر داد. در این حادثه یک نفر از کارکنان پالایشگاه، جان خود را از دست داد. سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور اعلام کرد که آتش‌سوزی «تحت کنترل است و علت اصلی حادثه پس از پایان کامل عملیات اطفای حریق مشخص خواهد شد». حسین ظفری با اشاره به وقوع حادثه در ظهر شنبه افزود که پس از اطلاع از آتش‌سوزی، نیروهای عملیاتی آتش‌نشانی، امدادی و مدیریت بحران به سرعت به محل اعزام شده و با «سرعت کامل مشغول عملیات اطفا» هستند.

◀️ حادثه امروز پالایشگاه آبادان در حالی رخ داده که این پالایشگاه، دهه‌ها فعالیت در حوزه نفت و فرآورده‌های نفتی را در کارنامه خود دارد و بارها مورد توجه و بهره‌برداری‌های جدید قرار گرفته است. یکی از مهم‌ترین حادثه‌ها در این پالایشگاه مربوط به اواخر سال ۹۰ است؛ پس از مراسم افتتاح یک واحد جدید تولید بنزین با حضور رئیس‌جمهور وقت، انفجار و آتش‌سوزی مهیبی در یکی از بخش‌های پالایشگاه روی داد. گزارش‌ها حاکی است که تنها دقایقی پس از افتتاح به دلیل یک مشکل فنی ناگهانی «بخشی از پالایشگاه دچار حریق شد»؛ برخی منابع تعداد کشته‌ها را ۱ تا ۴ نفر و مجروحان را ۲۳ نفر اعلام کردند. آتش‌گرفتن واحد تازه تأسیس منجر به پخش دود غلیظ بر فراز شهر آبادان شد و رسانه‌ها آن را «بدترین حادثه پس از جنگ تحمیلی» در این پالایشگاه خواندند.

⏺️ عموماً کارشناسان ایمنی صنعت نفت بر این نکته تأکید دارند که منابع متعدد اشتعال‌زا و مشکلات نگهداری تجهیزات فرسوده، پالایشگاه‌ها را به واحدهایی پرخطر تبدیل می‌کند. سیستم‌های حفاظتی از آتش در پالایشگاه‌ها باید طوری طراحی و اجرا شود که فوراً در برابر کوچک‌ترین نشت یا شعله‌ای واکنش نشان دهد. چنانچه پیش از این نیز اشاره شد، «عوامل مختلفی از جمله جرقه‌های الکتریکی، شعله‌های باز و سطوح داغ» می‌تواند موجب آتش‌سوزی شود. به همین دلیل در حادثه‌های پالایشگاهی، معمولا پس از مهار حریق، به مرور علت‌هایی مانند نشتی خطوط لوله یا پمپ‌ها، خرابی شیرآلات، نقص سیستم‌های کنترل و حتی تهدیدات طبیعی مانند صاعقه شناسایی و گزارش می‌شود.

⏹️ افزون بر پیگیری ابعاد فنی این اتفاق، مقامات تاکید کرده‌اند پس از بررسی دقیق، جزئیات مربوط به علت دقیق آن به اطلاع افکار عمومی خواهد رسید. در نهایت، سابقه حوادث مشابه در این پالایشگاه نشان می‌دهد که پیشگیری و آمادگی برای اطفای سریع حریق در تاسیسات نفتی از اولویت‌های همیشگی مدیران صنعت نفت و خدمات ایمنی کشور است.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/مهار-حریق

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ مذاکره و ماشه

پیشنهاد “عراقچی” برای مذاکرات


♦️مواضع اروپایی‌ها در مورد ایران و تاکید آنها بر مکانیسم ماشه از موضوعاتی است که این روزها در عرصه دیپلماسی دائماً بدان پرداخته می‌شود و می‌توان آن را هم در سطح دیپلماتیک و هم عرصه رسانه‌ای به چشم دید. در این خصوص سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه در گفت‌وگو با سی.جی.تی.ان (CGTN) که کانال انگلیسی زبان شبکه دولتی چین به حساب می‌آید مجدداً بر هرگونه توافق مذاکره شده، تاکید کرده است. عراقچی طی سفر به چین برای شرکت در اجلاس شانگهای در بخشی از این مصاحبه با او در پاسخ به این سوال که چرا ایران هنوز به زمان بیشتری نیاز دارد تا درباره امکان از سرگیری مذاکرات هسته‌ای با ایالات متحده تصمیم‌گیری کند، گفت که اگر هنوز قانع نشده‌ایم به این دلیل است که باید اراده واقعی طرف مقابل را ببینیم؛ اراده‌ای برای رسیدن به یک راه‌حل برد- برد.

شاهد نتیجه خروج آمریکا از برجام هستیم

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به توافق برجام تصریح کرد: ما این مساله را در سال ۲۰۱۵ انجام دادیم؛ با کشورهای موسوم به ۱+۵ مذاکره کردیم، به توافق رسیدیم و آن توافق نهایی شد.

امکان «توافق مذاکره شده» وجود دارد

عراقچی همچنین درباره اینکه آیا امکان بازگشت به یک «توافق مذاکره‌شده» وجود دارد یا خیر، اظهار کرد که این امکان وجود دارد اما همان‌طور که گفته شد این مساله نیازمند اراده‌ای جدی و واقعی از سوی طرف مقابل است؛ باید گزینه نظامی کنار گذاشته شود، رو به جلو حرکت کنیم و به‌دنبال یک راه‌حل از مسیر مذاکره باشیم. فکر می‌کنم ،حمله اخیر به تأسیسات ما اثبات کرد که راه‌حل نظامی برای برخورد با برنامه هسته‌ای ایران وجود ندارد.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/مذاکره-و-ماشه

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ دفاع از اخراج افغانی‌ها

تاکید رئیس‌جمهور بر خروج اتباع از ایران


♦️رئیس‌جمهور، مسعود پزشکیان دیروز در اظهاراتی که در حاشیه جلسه هیات دولت بیان شد ضمن دفاع از سیاست بازگرداندن مهاجران غیرقانونی افغانستانی بر ضرورت انجام این روند با احترام و آرامش تأکید کرد. او در عین حال با لحنی انتقادی نسبت به «دلسوزی‌های انتخابی برخی از فعالان» هشدار داد و گفت:«نمی‌توان ادعا کرد که کاری در چنین سطح و کمیتی بدون اشکال است… اما ادعای حقوق بشر کسانی که در برابر کشتار زنان و کودکان سکوت کردند، جای تعجب دارد».

🔰 آمار رسمی منتشرشده از سوی وزارت کشور نشان می‌دهد که از ابتدای امسال تاکنون حدود ۸۰۰ هزار مهاجر افغان از ایران خارج شده‌اند. به گفته‌ اسکندر مؤمنی، وزیر کشور، بیش از ۷۰ درصد این افراد (معادل حدود ۵۶۰ هزار نفر) به‌صورت داوطلبانه کشور را ترک کرده‌اند.

✴️ از نگاه دولت، دلایل این سیاست هم امنیتی و هم اقتصادی است. در جریان جنگ ۱۲ روزه با رژیم صهیونیستی، برخی گزارش‌ها از دستگیری مهاجران مشکوک به جاسوسی منتشر شد. وزیر کشور هشدار داد که ممکن است برخی از مهاجران، به‌ویژه تازه‌واردان، با اهداف خرابکارانه وارد کشور شده باشند. در کنار این نگرانی‌ها، فشار اقتصادی حضور گسترده مهاجران غیرقانونی نیز مورد اشاره مقامات قرار گرفته است. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت با بیان اینکه «خدمات عمومی یارانه‌ای بدون مشارکت مالیاتی در اختیار این جمعیت قرار دارد»، گفت که ساماندهی مهاجران برای حفظ تعادل منابع ملی ضروری است.

پیامدهای اقتصادی؛ خلأ کارگر در بازار ساخت‌وساز

بازگشت گسترده مهاجران،‌ آثار اقتصادی متناقضی به‌دنبال دارد. در بازار مسکن نیز حضور افغان‌ها به صورت قابل توجهی، تقاضای اجاره در مناطق حاشیه‌ای شهرها را افزایش داده بود. گزارش ایسنا می‌نویسد، ورود «گسترده و بی‌ضابطه» مهاجران افغانستانی- که عمدتاً به دنبال کار و سرپناه به ایران آمده‌اند- به تدریج واحدهای ارزان‌قیمت حاشیه‌ای را از دسترس خانوارهای ایرانی خارج کرد و به افزایش اجاره‌بها انجامید .

✳️ افزون بر بازار مسکن، بخش‌هایی مانند کشاورزی، خدمات شهری و حتی صنعت نیز دچار اختلال شده‌اند. در بسیاری از مزارع جنوب خراسان، سیستان و بلوچستان، فارس و خوزستان، مهاجران افغان سهم بزرگی در عملیات کشت، برداشت و بسته‌بندی محصولات داشتند. با خروج ناگهانی آنها، برخی کشاورزان ناچار به رهاسازی محصولات یا استخدام نیروی غیرمتخصص داخلی با دستمزد بالاتر شده‌اند.

❇️ کارشناسان اقتصادی پیشنهاد می‌کنند که دولت هم‌زمان با اجرای این سیاست نسبت به آموزش، جذب و جایگزینی نیروی کار داخلی اقدام کند و مشوق‌هایی برای کارفرمایان در نظر بگیرد تا خلأ ایجاد شده در بازار نیروی کار را پر کنند. در غیر این صورت، ممکن است پیامدهای منفی اقتصادی این تصمیم، منافع بلندمدت آن را تحت‌الشعاع قرار دهد.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/دفاع-از-اخراج-افغانی-ها

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ روز بی‌تراکنش

▪️اختلال در سامانه شاپرک، امکان خرید حضوری با کارت‌های بانکی را ناممکن کرد
▪️”سازندگی” به لزوم بهسازی شبکه بانکی پرداخته است


♦️دیروز بخش بزرگی از شبکه بانکی قطع بود، تعدادی از خودپردازها کار نمی‌کردند، پیامک‌ واریز و برداشت ارسال نمی‌شد و در برخی موارد حتی پوزها از کار افتاده بود. مردم سرگردان بودند و نمی‌دانستند چگونه پول خود را دریافت و پرداخت کنند. دیروز بسیاری گرفتار این وضع شده بودند و من لحظه‌ای به این فکر کردم که اگر نظام بانکی از کار بیفتد، زندگی و کسب‌وکارشان چه وضعی پیدا می‌کند؟ این یک واقعیت است که بدون نظام پرداخت و بدون بانک‌ها، زندگی همه ما دچار مشکلات زیادی می‌شود و اصولاً تصور زندگی بدون شبکه بانکی کارآمد بسیار دشوار است.

❇️ اکنون‌که کشور از سوی دشمنان درگیر تهدیدات مختلف است باید هوشیار بود و شبکه نظام بانکی را تقویت کرد. زیرا کسی نمی‌داند که اگر روزی نظام بانکی هک شود و خدمات بانکی مدرن از کار بیفتد چه رخ خواهد داد. یک توقف ناگهانی در معاملات روزمره و خرید مایحتاج اولیه مثل غذا و سوخت به معضل تبدیل می‌شود چون فروشگاه‌ها نمی‌توانند، پرداخت‌های غیرنقدی را پردازش کنند و موجودی نقدی‌شان هم به ‌سرعت ته می‌کشد.

✳️ وابستگی شدید به سامانه‌های محدود و فقدان پشتیبان‌های مستقل منطقه‌ای باعث می‌شود، کوچک‌ترین اختلال دامنه‌ای ملی پیدا کند. تجربه‌ قطعی‌های سراسری در یکی دو سال اخیر نشان داده که گاهی یک اختلال ساده در سوئیچ شتاب یا شبکه شاپرک می‌تواند، میلیون‌ها نفر را هم‌زمان دچار اختلال کند. در کشوری که بخش عمده‌ای از خریدوفروش‌های روزمره، پرداخت قبوض، خدمات درمانی و حتی پرداخت حقوق بازنشستگان از مسیرهای الکترونیکی انجام می‌شود باید با تمام قوا مقابل این اتفاق ایستاد و نگذاشت به یک بحران ملی تبدیل شود. حتی یک اختلال کوتاه‌مدت در عملکرد پوزها و خودپردازها کافی است تا مردم را به صف‌های بانکی، فروشگاه‌ها و پمپ ‌بنزین‌ها بکشاند.

✅ نظام بانکی ایران باید علاوه بر تمرکز بر سرعت و گستردگی خدمات بر تاب‌آوری در برابر بحران‌ها نیز تمرکز کند.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/روز-بی-تراکنش

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ بی‌آبی و کم‌آبی

قطعی چندساعته آب در برخی نقاط تهران


♦️با ادامه‌ موج گرما در پایتخت، قطعی‌های چندساعته آب در مناطق مختلف تهران امان مرد را بریده‌ است. گزارش‌ها حاکی است این قطعی‌ها عمدتاً مناطق جنوبی و حاشیه شهر را در بر گرفته؛ برای مثال ساکنان شهرک‌های باقرشهر و کهریزک از قطعی‌های ۸ ساعته آب در طول شب گلایه کرده‌اند. اهالی معترض‌اند که هیچ اطلاع‌رسانی قبلی درباره زمان یا مدت این قطعی‌ها ارائه نشده و تأمین آب شرب روزانه‌شان مختل شده است. بسیاری از مشترکان این مناطق اعلام کرده‌اند برای تأمین آب مصرفی ناچار به تهیه تانکر و پمپ آب شده‌اند؛ درحالی که مسئولان هنوز برنامه رسمی زمان‌بندی قطع آب ارائه نکرده‌اند.

خشکسالی و افت منابع آب

مساله اصلی این بحران، خشکسالی حاد ۵ ‌ساله اخیر در تهران است. مطابق آمار رسمی، امسال تهران پنجمین سال متوالی خشکسالی را پشت سر می‌گذارد و از ابتدای سال آبی جاری تنها حدود ۱۵۳ میلی‌متر بارندگی ثبت شده که ۴۴ درصد کمتر از میانگین بلندمدت است. حتی فصل بهار و ذوب برف نیز کمک چندانی نکرده؛ بارش اردیبهشت امسال ۹۱ درصد از مقدار معمول خود کمتر بوده است. شرایط حاکی است که سال ۱۴۰۴ یکی از خشک‌ترین سال‌های ۶۰ سال گذشته است.

شرایط سخت زندگی

همزمان با بحران منابع آب، گرمای تابستان و نوسانات شبکه برق نیز شرایط زندگی را دشوار کرده است. بسیاری از ساکنان جنوب تهران گزارش می‌دهند که هر بار قطع برق رخ می‌دهد به‌دلیل عدم فعالیت پمپ‌ها عملاً آب نیز قطع می‌شود. برای نمونه، یکی از ساکنان شهرک گلستان باقرشهر می‌گوید، برنامه قطع برق برای او پیامک می‌شود اما در عمل وقتی برق قطع می‌شود چون پمپ آب وجود ندارد، «فشار آب محله ما بسیار کم است و اگر پمپ نداشته باشیم عملاً آب نداریم»؛ او تأکید می‌کند، مسئولان به مردم گفته‌اند فقط افت فشار دارد اما این وضعیت «قطعی کامل» است.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/بی-آبی-و-کم-آبی

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ توصیه عراقچی، هشدار اروپا

گفت‌وگوی تلفنی وزیر امور خارجه ایران با تروئیکای اروپایی


♦️در چند هفته گذشته، زاویه مواضع کشورهای اروپایی در قبال ایران و برنامه هسته‌ای، شیب تندتری به خود گرفته و اساساً شاهد نوعی از «هجوم دیپلماتیک» به تهران از سوی آنها هستیم. در این راستا سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه پنج‌شنبه‌شب گفت‌وگویی با همتایان انگلیسی، آلمانی و فرانسوی خود همچنین کایا کالاس، مسئول سیاست‌ خارجی اتحادیه اروپا داشت و در این زمینه در حساب ایکس خود نوشت: «دیشب یک کنفرانس ویدیویی مشترک با وزرای خارجه سه کشور اروپایی (E3) و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا داشتم و در آن نکات زیر را به‌روشنی بیان کردم: این ایالات متحده بود که از توافقی که طی دو سال و با هماهنگی اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۵ حاصل شده بود، خارج شد- نه ایران؛ و این آمریکا بود که در ژوئن امسال میز مذاکره را ترک کرد و به‌جای آن گزینه نظامی را برگزید- نه ایران».

⏹️ دیپلمات‌های ارشد اروپایی روز پنج‌شنبه به همتای ایرانی خود اعلام کردند که در صورت عدم پیشرفت تهران در توافق هسته‌ای، مصمم به اعمال مجدد تحریم‌های سازمان ملل هستند. براساس اعلام وزارت امور خارجه فرانسه، دیپلمات‌های انگلیس، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا به وزیر امور خارجه ایران اعلام کرده‌اند که اگر پیشرفت ملموس در مذاکرات هسته‌ای صورت نگیرد، آنها مصمم به فعال سازی مکانیسم بازگشت خودکار تحریم‌ها تا پایان تابستان جاری هستند.

چرا رویکرد اروپا هجومی شد؟

اگر مجموع اظهارات دیوید لمی وزیر امور خارجه انگلیس، ژان نوئل بارو وزیر امور خارجه فرانسه، یوهان واده فول وزیر امور خارجه آلمان و کایا کالاس مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفت‌وگو با عباس عراقچی که در قالب یک بیانیه منتشر شده را مورد نظر قرار دهیم به وضوح می‌بینیم که اروپایی‌ها با اعمال فشار سعی می‌کنند، ایران را به بازگشت بدون تأخیر به مسیر دیپلماتیک متقاعد کنند تا به توافقی در مورد برنامه هسته‌ای ایران دست یابند.

◀️ این در حالی است که اواخر هفته گذشته ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه در حاشیه نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا صراحتاً اعلام کرد که اگر تا پایان ماه آگوست، پیشرفت ملموسی درباره برنامه هسته‌ای صورت نگیرد، اروپایی‌ها اسنپ‌بک را اجرا خواهند کرد.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/توصیه-عراقچی،-هشدار-اروپا

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ لجبازی با چه‌ کسی؟

اعلام نام شیخ‌کاظم صدیقی به عنوان خطیب و امام جمعه دیروز تهران با واکنش گسترده چهره‌های سیاسی و فعالان رسانه‌ای روبه‌رو شد. بسیاری این اقدام را ضد اتحاد ملی دانستند و خواستار عدم حضور او تا تعیین تکلیف پرونده پسر و عروسش که به جرم فساد اقتصادی در بازداشت هستند، شدند. اما شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور توجهی به این انتقادات نکرد و صداوسیما نیز خطبه‌ها را به صورت مستقیم پخش کرد


♦️چه ضرورتی پشت تصمیم بازگشت کاظم صدیقی به امامت نماز جمعه وجود داشت؟ آیا این تصمیم با مصلحت کشور و وحدت ملی هماهنگ بود، یا نشانه‌ای از نادیده ‌گرفتن افکار عمومی؟ بازگشت بدون توضیح کاظم صدیقی به امامت نماز جمعه تهران در حالی از شبکه خبر صداوسیما به‌صورت زنده پخش شد که افکار عمومی هنوز در شوک پرونده قضایی منتسب به فرزند و عروس او قرار دارد. اقدامی که نه تنها تلاشی برای مدیریت افکار عمومی نبود بلکه با پخش زنده از رسانه ملی، به شکلی غیرمستقیم این پیام را مخابره کرد که در برابر خواست جامعه و حساسیت‌های اجتماعی، سکوت یا حتی لجاجت در پیش گرفته شده است.

✴️ حال سوال دیگری که مطرح می‌شود این است، آقایان پیمان جبلی و وحید جلیلی، چرا رسانه ملی، به‌ویژه شبکه خبر، با وجود حساسیت‌های گسترده، تصمیم به پخش زنده این خطبه‌ها گرفت؟ آیا صداوسیما در این ماجرا به رسالت رسانه‌ای خود وفادار ماند یا به ابزار تایید یک انتخاب پرسش‌برانگیز بدل شد. آن هم در شرایطی که رهبری بر ضرورت اتحاد عظیم ملی تأکید کرده‌اند، آیا انتخاب چهره‌ای پرحاشیه برای تریبون وحدت با آن رهنمودها، سازگار است؟

سیلی از انتقاد در پی یک بازگشت بدون توضیح

عبارت «لجبازی» واژه‌ای است که چندین بار در واکنش‌ها به این اتفاق تکرار شد. در گزارش‌های غیررسمی و شبکه‌های اجتماعی نیز از مسئولانی چون وحید جلیلی (معاون سیاسی سازمان صداوسیما) و پیمان جبلی (رئیس سازمان صداوسیما) به ‌عنوان کسانی یاد شد که با پخش زنده این مراسم در واقع بر آتش این بحران دمیدند.

✳️ او با اشاره به توئیتی قدیمی‌تر از عزت‌الله ضرغامی بر این نکته تأکید کرد که حتی صدیقی خود نیز پیش‌تر تمایلی به اقامه نماز جمعه در این شرایط نداشته است: «خودشان هم چنین نظری داشتند». منظور همان توئیتی قدیمی‌تر از سیدعزت‌الله ضرغامی است که با انتشار عکسی دو نفره از خود و صدیقی نوشته بود: امروز مهمان جناب حاج آقای صدیقی بودم. خدمتشان پیشنهاد دادم تا تعیین‌تکلیف پرونده قضایی فرزندشان اقامه امامت جمعه نکنند. خودشان هم چنین نظری داشتند.

صدیقی، نماز جمعه و شکاف با افکار عمومی

از سوی دیگر ماجرا افرادی چون علیرضا معزی، دبیر پیشین شورای اطلاع‌رسانی دولت صراحتاً این بازگشت را در تقابل با پیام رهبری درباره «اتحاد عظیم ملی» دانسته و نوشته است: «انتخاب آقای صدیقی برای امامت نماز جمعه‌ این هفته… چیزی فراتر از دهن‌کجی به مردم است؛ اخطار مدعیان هسته سخت است به اصل نظام». اظهارنظری که بازتاب گسترده‌ای در فضای رسانه‌ای داشت و این گمانه را تقویت کرد که حضور صدیقی نه یک تصمیم عادی بلکه نوعی علامت‌گذاری سیاسی از سوی نهادهای خاص است؛ پیامی که گویا قرار است، بگوید: «ما به افکار عمومی وقعی نمی‌نهیم». همچنین منتقدان بار دیگر یادآور شدند که تریبون نماز جمعه نباید به محل خودنمایی یا تسویه‌حساب‌های جناحی تبدیل شود.

❇️ به اعتقاد تحلیلگران در مجموع، ماجرای بازگشت بدون توضیح کاظم صدیقی به تریبون نماز جمعه صرفا یک تصمیم شخصی یا سازمانی نبود بلکه نمادی شد از تعارض دیرینه میان خواست عمومی و روندهای تصمیم‌گیری رسمی. نه سکوت در برابر انتقادها به معنای اقناع است و نه حضور در تریبون لزوماً نشانی از مشروعیت. آنچه در این میان مغفول ماند، سرمایه‌ای است به نام اعتماد عمومی. سرمایه‌ای که به‌آسانی فرسوده می‌شود و بازسازی آن، شاید سال‌ها زمان ببرد. شاید زمان آن رسیده که تصمیم‌گیران به‌ جای تأکید صرف بر حفظ ظواهر به درون جامعه نگاه کنند. جایی که مردم با تمام دلبستگی‌ها و دلخوری‌ها هنوز منتظر صدایی صادق و رفتاری مسئولی‌اند.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/لجبازی-با-چه-کسی؟

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

رهبر انقلاب در دیدار رئیس و مسئولان عالی قوه‌ قضائیه و رؤسای دادگستری‌های سراسر کشور:

⭕️ وظیفه همه، حفظ اتحاد ملی است
از همه ابزارهای لازم، همچون منطق و نیروهای نظامی برخورداریم. چه در میدان دیپلماسی و چه در میدان نظامی، هرگاه وارد شویم، با دست پر وارد خواهیم شد. بی‌صبری و پا به زمین کوبیدن و اعتراض به اینکه چرا فلان کار انجام نشد، مضر است. به میان کشیدن ایرادهای غیرلازم و جنجال روی مسائل کوچک، مضر است


♦️رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز گذشته در دیدار رئیس و مسئولان عالی قوه قضائیه و رؤسای دادگستری‌های سراسر کشور ضمن تحلیل کار بزرگ ملت ایران در جنگ تحمیلی اخیر و نقش بر آب شدن محاسبات و نقشه‌های متجاوزان، به اتحاد عظیم ملت ایران با همه اختلاف سلائق سیاسی و تفاوت وزن مذهبی برای دفاع از ایران عزیز اشاره و تأکید کردند: وظیفه همه حفظ این اتحاد ملی است.

◀️ رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه هم دوستان و هم دشمنان بدانند ملت ایران در هیچ میدانی به صورت طرف ضعیف حاضر نخواهد شد، افزودند: ما از همه ابزارهای لازم همچون منطق و نیروی نظامی برخورداریم بنابراین چه در میدان دیپلماسی و چه در میدان نظامی، هر گاه وارد شویم به توفیق الهی با دست پُر وارد خواهیم شد.

⏺️ رهبر انقلاب، ضربه متقابل ایران به حمله آمریکا را نیز ضربه‌ای بسیار حساس خواندند و افزودند: مرکز مورد تهاجم ایران، مرکز فوق‌العاده حساس آمریکا در منطقه بود و هر گاه سانسورهای خبری برطرف شود، مشخص خواهد شد که ایران چه ضربه بزرگی وارد کرده است. البته ضربه‌ای از این بزرگ‌تر هم می‌توان به آمریکا و دیگران وارد کرد. آیت‌الله خامنه‌ای بروز امر ملی در جنگ اخیر را بسیار مهم و مانع تحقق نقشه دشمن دانستند و افزودند: محاسبه و نقشه متجاوزان این بود که با حمله به برخی شخصیت‌ها و مراکز حساس ایران، نظام ضعیف خواهد شد و آنگاه با به میدان آوردن هسته‌های خفته مزدوران خود از منافق و سلطنت‌طلب تا اراذل و اوباش، می‌توانند با تحریک مردم و به خیابان کشیدن آنها، کار نظام را تمام کنند.

*️⃣ رئیس قوه قضائیه «به‌روزرسانی سند تحول قوه و پیشرفت‌های خوب در تحقق اهداف سند»، «تدارک اقدامات لازم برای اجرای قانون اسناد غیرمنقول»، «تعامل بهتر با دستگاه‌های اجرایی برای نظارت بر حسن اجرای قوانین»، «کاهش زمان رسیدگی به دعاوی»، «افزایش حل و فصل اختلافات از طریق صلح و سازش»، «حضور فعال مسئولان قضایی در بین مردم و مساجد» و «ارائه بیش از دو میلیون مشاوره حقوقی رایگان به مردم» را از اقدامات برجسته سال گذشته دستگاه قضایی برشمرد و افزود: در خصوص اقدام حقوقی علیه جنایتکاران و رژیم خبیث صهیونیستی در دادگاه کیفری بین‌المللی، کاری مؤثر با همکاری وزارت امور خارجه و دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی در حال انجام است.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/وظیفه-همه،-حفظ-اتحاد-ملی-است

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

⭕️ چکاندن ماشه

برای جلوگیری از تاثیرات حقوقی-سیاسی اسنپ‌بک چه اقدامی انجام دهیم؟

🖌 کوروش احمدی؛ دیپلمات پیشین

♦️وزیر خارجه فرانسه ضرب‌الاجلی برای فعال کردن سازوکار ماشه تا پایان ماه آگوست (۹ شهریور) اعلام کرده است. این اعلام در پی مذاکره تلفنی وزرای خارجه آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان در سه‌شنبه گذشته انجام شده که برخی ابعاد حقوقی و سیاسی این موضوع به شرح زیر است:

1️⃣ ۱. ضرب‌الاجل تعیین شده در قطعنامه ۲۲۳۱ برای مختومه شدن این قطعنامه که ۴ بند ۱۰ تا ۱۳ در آن مربوط به سازوکار ماشه است ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) تعیین شده است. ضرب‌الاجل پایان آگوست می‌تواند با این هدف باشد که کار در دوره ریاست ماهانه کره جنوبی در سپتامبر و تا قبل از ریاست روسیه در اکتبر تمام شود. (البته رئیس شورا در واقع دبیر شوراست و نقش محتوایی چندانی ندارد.)

2️⃣ ۲. مطابق بند ۱۱ قطعنامه، هر عضو برجام می‌تواند با اعلام تخلف شدید یک عضو دیگر (ایران) اقدام به فعال کردن سازوکار ماشه کند. در چنین صورتی ۳۰ روز بعد از اعلام رسمی چنین ادعایی و در صورتی که پیش‌نویس قطعنامه‌ای دایر بر اراده شورا بر ادامه تعلیق قطعنامه‌های ضدایرانی تصویب نشود، قطعنامه‌ها به طور خودکار و بدون نیاز به رأی‌گیری اعاده می‌شوند و حق وتو کاربردی ندارد. آمریکا در آگوست ۲۰۲۰ به رغم اینکه با خروج از برجام دیگر عضو برجام نبود، تلاش کرد تا سازوکار ماشه را فعال کند.

3️⃣ ۳. با تصمیم کنونی سه کشور اروپایی که عضو رسمی برجام محسوب می‌شوند، اکنون سازوکار ماشه به ابزاری برای اعمال فشار در مذاکرات احتمالی با ایران تبدیل شده است. این سازوکار بعد از آنکه ایران در جریان مذاکرات برجام اصرار بر لغو قطعنامه‌های ضد ایرانی شورای امنیت داشت در قطعنامه ۲۲۳۱ تعبیه شد.

4️⃣ ۴. در قبال امکان غربی‌ها برای توسل به سازوکار ماشه، ایران نیز سازوکار خودش را به دست آورد و بعد از خروج آمریکا از برجام و ناتوانی اروپا در تامین منافع اقتصادی ایران، اقدام به فعال کردن آن ذیل بند ۳۶ برجام کرد. بر این پایه ایران یک سال بعد از خروج آمریکا و ناتوانی اروپا که به رغم مخالفت سیاسی با خروج آمریکا اما قادر به تامین منافع اقتصادی ایران نشده بود، اقدامات جبرانی خود را مرحله به مرحله شروع کرد به نحوی که طی دوره ۱۰ ساله بعد از برجام، توان غنی‌سازی ایران به ۱۰ برابر دوره قبل از برجام ارتقا یافت.

5️⃣ ۵. قطعنامه‌های فصل هفتمی ضد ایرانی برخلاف تحریم‌های یک جانبه آمریکا، بین‌المللی و چندجانبه و الزام‌آور برای همه کشورهاست. این تحریم‌ها توسط شورای امنیت می‌توانند یک توجیه حقوقی را برای تحریم‌های یکجانبه و احتمال اعاده تحریم‌‌های اتحادیه اروپا که بعد از برجام لغو شدند، فراهم کنند.

6️⃣ ۶. راه اصولی و عملی جلوگیری از احیای قطعنامه‌ها، تمرکز بر دیپلماسی و مذاکره در فرصت باقی‌مانده است. با توجه به برخی اختلاف نظرات بین اروپا، آمریکا و اسرائیل و نیز امکان قدری تعدیل در مواضع طرف‌ها، امکان توافق همچنان وجود دارد. پرداختن به برخی مسائل جنبی مثل مساله اوکراین و زندانیان اروپایی می‌تواند، کار را تسهیل کند. البته همچنان اهرم اصلی، یعنی تحریم‌ها، در دست آمریکاست.

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/چکاندن-ماشه

Читать полностью…

روزنامه‌ سازندگی

اینترنت خواص
مطابق با مصوبه شورای عالی فضای مجازی، دسترسی آزاد به اینترنت، محدود به گروهی خاص می‌شود!

رهبر انقلاب در دیدار رئیس و مسئولان عالی قوه‌ قضائیه و رؤسای دادگستری‌های سراسر کشور:
♦️وظیفه همه، حفظ اتحاد ملی است
از همه ابزارهای لازم، همچون منطق و نیروهای نظامی برخورداریم. چه در میدان دیپلماسی و چه در میدان نظامی، هرگاه وارد شویم، با دست پر وارد خواهیم شد. بی‌صبری و پا به زمین کوبیدن و اعتراض به اینکه چرا فلان کار انجام نشد، مضر است. به میان کشیدن ایرادهای غیرلازم و جنجال روی مسائل کوچک، مضر است

♦️درایت دیپلمات‌ها
۳۸سال از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ گذشت. ایران در چه شرایطی قطعنامه را پذیرفت؟

♦️یادداشت روز: چکاندن ماشه
برای جلوگیری از تاثیرات حقوقی-سیاسی اسنپ‌بک چه اقدامی انجام دهیم؟
به قلم؛ کوروش احمدی؛ دیپلمات پیشین

🔺در شماره ۲۰۱۸ روزنامه #سازندگی بخوانید

@Saazandeginews

Читать полностью…
Subscribe to a channel