در این کانال برنامه های دانشفر پروفسور زرتشت ستود پخش میشود . . . اَئیریَنِم خُوَرنو یَزَمَیده ★ فر ایران را میستایم کویَنِم خُوَرنو یَزَمَیده ★ فر پادشاهی ایران را میستایم
شاهنشاه #مهرداد_دوم اشکانی شاهنشاه #ایرانزمین 🙏🫡
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
نام گفتگو: ریشه های شکل گیری پانترکان یا مغول پرستان
🔅 کیفیت ویدیو : 256x144
لینک یوتیوب برنامه با کیفیت بالاتر
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
The translation movement ( Arabic: حركة الترجمة ) is a generalized name for the activity of translators of ancient (primarily ancient Greek ) works into Arabic , which unfolded in the Baghdad " house of wisdom " in the 820s. Through translations, the reception of ancient knowledge in the Islamic world took place .
Abu Daud cites a legend about a dream that the Caliph al-Mamun once had [ 1 ] : Aristotle himself appeared to him and opened the ruler's eyes to the fact that his works did not contradict Islam in any way . Allegedly, after this dream, al-Mamun ordered all the works of the ancient thinker to be translated into Arabic [ 2 ] .
The translators were mainly Christians of various denominations who had a good command of the Syriac language [ 3 ] (such as Hunayn ibn Ishaq ). The work of the translators was generously paid by the Abbasids . Since many of the ancient Greek classics had already been translated into Syriac by that time, texts were often translated into Arabic from Syriac.
Among the Baghdad Aristotelians were not only Muslims, but also Christians, Zoroastrians and Jews. The translation movement irritated the Islamic orthodox, but it was patronized by high-ranking Arabized Persians. They considered Persia to be the seat of all knowledge that had been “stolen” from the Magi by the Greeks when Persia was conquered by Iskander . They interpreted the work of the translators as a return of what had been lost by their ancestors [ 2 ] [ 4 ] .
Of all the heritage of classical antiquity, the Arabs were most interested in mathematics and medicine , astrology and astronomy , Euclid and Ptolemy , that is, applied knowledge. Literary works, including the Iliad and the Odyssey , were practically not translated. Plato's dialogues were known only from condensed retellings.
The translation movement became the key to all further intellectual development of the Arab Caliphate . The first libraries in the Islamic world were created to store translated works . Thanks to the work of translators, Arabic scientific terminology was formed. The acquired knowledge (primarily medical) was developed and enriched by scientists living in various corners of the Arab world.
After the fall of Toledo in 1085, a second translation movement began in Castile : the works of ancient authors were intensively translated from persian and Arabic into Latin , often through Jewish intermediaries. These translations served as the intellectual fuel for the Renaissance in Europe. The originals of some ancient works are still known only in translations from Persian and Arabic.
مسئله الحسن
این مسئله در ۱۵۰ میلادی توسط بطلمیوس طرح شده بود و ابن هیثم نخستین کسی بود که آنرا پس از قریب ۷ سده در مسیر تحقیقات خود بر روی جهت نور در یک کره حل کرد.
مسئله از این قرار است که نور را به کدام نقطه از سطح یک کره (یا دایره) پرتاب کنیم تا انعکاس آن (که طبق قانون انعکاس با زاویه مساوی رخ میدهد) به نقطه مورد نظر ما برخورد کند. این مسئله را در بیلیارد نیز طرح کردهاند که توپ را به کجا بزنیم تا انعکاس آن به توپ حریف برخورد کند.
ابن هیثم برای حل مسئله مجبور شد به حل معادلات درجه چهارم و ایجاد نوعی حساب انتگرال روی بیاورد.[۲۳][۲۴]
محاسبات ابن هیثم بقدری پیچیده و طولانی بودند که برای فهم آنها لازم شد چند سده بعد به کمک روشهایی که دکارت ابداع کرد دوباره به آنها رجوع کنند تا آنها را بفهمند.[۲۵]
سر انجام در ۱۹۶۵ میلادی جک الکین یک روش ریاضی برای حل مسئله پیدا کرد.[۲۶]
مسئله الحسن که توسط ابن هیثم حل شد
معادلات کوشی-ریمان
وی برای نخستین بار معادلات کوشی-ریمان را در ریاضیات مطرح کرد.[۲۷]
قانون کتانژانتها
قانون کتانژانتها نخستین بار توسط ابن هیثم در سده نهم میلادی مطرح شد.[۲۸]
مهندسی
وی برای حل مشکل سیل رود نیل اعزام شد و در آنجا طرحی را برای تأسیس یک سد در محل کنونی سد اسوان ریخت که البته در آن زمان غیر عملی بود و او پروژه را ترک کرد[۲۹]
کتابشناسی
المناظر
مقالة فی التحلیل والترکیب
میزان الحکمة
تصویبات علی المجسطی
مقالة فی المکان
التحدید الدقیق للقطب
رسالة فی الشفق
کیفیة حساب اتجاه القبلة
المزولة الأفقیة
شکوک علی بطلیموس
مقالة فی قرسطون
إکمال المخاریط
رؤیة الکواکب
مقالة فی تربیع الدائرة
المرایا المحرقة بالدوائر
تکوین العالم
مقالة فی صورة الکسوف
مقالة فی ضوء النجوم
مقالة فی ضوء القمر
مقالة فی درب التبانة
کیفیات الإظلال
مقالة فی قوس قزح
الشکوک فی الحرکة المتعرجة
التنبیه علی ما فی الرصد من الغلط
ارتفاعات الکواکب
اتجاه القبلة
نماذج حرکات الکواکب السبعة
نموذج الکون
حرکة القمر
مقالة مستقصاة فی الاشکال الهلالیة
الحرکة المتعرجة
رسالة فی الضوء
رسالة فی المکان
تأثیر اللحون الموسیقیة فی النفوس الحیوانیة[۳۰][۳۱]
اختلاف منظر القمر
أصول المساحة
أعمدة المثلثات
المرایا المحرقة بالقطوع
شرح أصول إقلیدس
رسالة فی مساحة المسجم المکافی
خواص المثلث من جهة العمود
القول المعروف بالغریب فی حساب المعاملات
قول فی مساحة الکرة
الجامع فی أصول الحساب
کتاب فی تحلیل المسائل الهندسیة
یادبودها
سیارک شماره ۵۹۲۳۹ به افتخار این دانشمند ۵۹۲۳۹ ابن هیثم نامگذاری شده است.
سال ۲۰۱۵ که سال جهانی نور نامگذاری شده بود مصادف با هزارمین سالگرد کتاب المناظر نیز بود که توسط یونسکو از خدمات ابن هیثم تجلیل شد.[۳۲][۳۳][۳۴]
یک دهانه آتشفشانی در کره ماه، Alhazen (نام لاتین ابن هیثم) نامگذاری شده است.[۳۵][۳۶]
دهانه الهازن (Alhazen) در ماه - تصویربرداری شده توسط آپولو ۱۷
دهانه الهازن (Alhazen) در ماه - تصویربرداری شده توسط آپولو ۱۷
جستارهای وابسته
مجموعهای از گفتاوردهای مربوط به ابن هیثم در ویکیگفتاورد موجود است.
اتاقک تاریک
دوربین عکاسی
فیزیک نور
ابوعلی محمد بن حسن بن هیثم بصری[۲] به اختصار ابن هیثم (۳۵۴–۴۳۰) ریاضیدان، اخترشناس و فیزیکدان .[۳][۴][۵][۶][۷][۸] از او به عنوان «پدر نورشناسی مدرن» یاد میشود.[۹][۱۰] او مشارکت عمدهای در اصول نورشناسی و بینایی داشته است. تأثیرگذارترین اثر وی یعنی المناظر (زبان عربی: کتاب المناظر، کتاب نورشناسی) در طول سالهای ۱۰۱۱–۱۰۲۱ میلادی نوشته شده است.[۱۱] او همچنین دربارهٔ فلسفه، الهیات و پزشکی نیز نوشته است.[۱۲]
به دید برخی پژوهشگران ابن هیثم نخستین دانشمند جهان است که سرعت صوت را محاسبه کرده است. ابن هیثم با معیار متعارف اندازهگیری طول در زمان خود، که واحد ذرع بود، سرعت نور و دور کره زمین را محاسبه کرد. وی نخستین کسی است که ۷۰۰ سال پیش از نیوتن به بررسی ویژگیهای نور پرداخت.
ابن هیثم ۵ سده پیش از دانشمندان رنسانس روش علمی را که مبتنی بر آزمایش است، پایه گذاشت.[۱۳][۱۴][۱۵][۱۶][۱۷]
زندگی
نظریه ابن هیثم دربارهٔ نور
در حدود ۳۵۴ قمری (۹۶۵ میلادی) در بصره زاده شد. در ۱۰۲۰ م در دوران خلیفه الحاکم (۹۸۵–۱۰۲۱ میلادی) به مصر رفت تا جریان نیل را تنظیم کند هنگامی که به ممکن نبودن این کار پی برد، با وجود خشم خلیفه، کار را رها کرد تا اینکه پس از مرگ خلیفه، دوباره به قاهره برگشته و با رونویسی کتابهای علمی تا پایان عمر به گذران زندگی پرداخت.[۱۸]
ابن هیثم بر آن بود که تنها راه رسیدن به حق دانشی است بر پایهٔ امور حسی و عقلی — یعنی طبیعیات و الهیات و منطق.
او در بصره منصب دیوانی داشت، و به جنون تظاهر کرد تا برکنارش کنند و بتواند به علم بپردازد. او سپس به مصر و نزد الحاکم فرمانروای فاطمی آنجا رفت. در مصر، ابن هیثم در صدر گروهی از مهندسین در خصوص نیل و تنظیم جریان آن پژوهش کرد ولی به این نتیجه رسید که این کار ممکن نیست. خلیفه از این نتیجه عصبانی گشت و ابن هیثم را به جای یک منصب علمی به کار دیوانی برگمارد. ابن هیثم پذیرفت ولی دوباره به جنون تظاهر کرد، که خلیفه او را در خانهاش زندانی، اموال وی را مصادره و کسی را به عنوان قیم او منصوب کرد. پس از مرگ الحاکم دیگر به جنون تظاهر نکرد و آزاد شد و اموالش را پس گرفت. باقی عمر مشغول نوشتن کتب علمی بود.[۲]
وی را بطلمیوس دوم یا «فیزیکدان» نیز خواندهاند. در سدههای میانه در اروپا الهازن خوانده میشد. ابن هیثم تفاسیر روشنگری در آثار ارسطو، بطلمیوس و اقلیدوس، ریاضیدان یونانی دارد. عمدتاً در قاهره زندگی کرده و در همانجا در سن ۷۶ سالگی درگذشت.
کارها
ابن هیثم پدر علم فیزیک نور و آغازکننده تحولاتی است که بعدها به ساخت دوربین عکاسی، دوربین سینما و پروژکتور پخش فیلم منجر شد. ابن هیثم تلاش زیادی در شناخت فیزیک نور انجام داد. او رسالهای دربارهٔ نور نوشت و ذرهبین را ساخت. به نسبت زاویه تابش و زاویه انکسار پی برد و اصول تاریکخانه را شرح داد و در مورد قسمتهای مختلف چشم بحث کرد. رسالهٔ نور ابن هیثم نفوذ زیادی در اروپا گذاشت. کارهای وی توسط کمالالدین فارسی پیگیری شد. بیش از بیست اثر بازمانده از ابن هیثم ویژه مسائل نجومی است.
شهرت ابن هیثم در نجوم بیشتر به سبب تألیف رسالهای است به نام مقاله فی هیئته العالم. ظاهراً این رساله از آثار جوانی او است، زیرا در آن از «پرتوی که از چشم خارج میشود» سخن گفته است و ماه را جسمی صیقلی توصیف کرده که نور خورشید را «باز میتاباند».
این دو نظر را وی در المناظر و مقاله فی ضوء القمر رد کرده است این رساله تنها نوشته نجومی ابن هیثم است که در سدههای میانه به باختر راه یافته است. آبراهام هبرایوس آن را به سفارش آلفونسوی دهم، شاه کاستیل (درگذشته: ۱۲۸۴ میلادی) به اسپانیایی ترجمه کرد و این ترجمه را مترجم ناشناسی (تحت عنوان کتاب جهان و آسمان) به لاتینی درآورد. در این رساله ابن هیثم ثابت میکند که اگر ماه مانند آینهای رفتار کند، لازم میآید که سطحی از ماه که نور خورشید را به زمین باز میتاباند کوچکتر از سطحی باشد که ما میبینیم، پس نتیجه میگیرد که ماه نور عرضی خود را در دریت مانند اجسام منیر، یعنی از همه سطح خود و در همه جهات گسیل میدارد، این نظر با استفاده از یک ذاتالثقبتین نجومی ثابت میشود.
آثار
درة التاج لغرة الدباج (یکی از مهمترین آثار علامه قطبالدین میباشد که دانشنامهایست فلسفی به معنای «علمالعلوم». کتاب درةالتاج (۷۰۵–۶۹۳) پس از کتاب شفای ابن سینا مهمترین کتاب جامعی است که در فلسفه تألیف شدهاست و بهطور کلّی دوازده رشته از علوم و از آن جمله موسیقی را در برمیگیرد.
نهایة الأدراک فی درایة الأفلاک (به عربی، در زمینهٔ نجوم و هیئت، دارای چهار مقاله: مقدّمات، هیئت اجرام، زمین و مقادیر اجرام. همچنین دارای مطالب جدیدی دربارهٔ مکانیک، زمینشناسی، هواشناسی، نور و مباحثی دربارهٔ نظرات کیهانی ابن هیثم و ابوبکر محمّد بن احمد خرقی)
تحفة الشاهیه (به عربی، در نجوم و هیئت)
ترجمهٔ فارسی کتاب اصول اقلیدس در هندسه
اختیارات مظفری (به فارسی، در نجوم و هیئت)
رسالة فی حرکة الدرجة فی النسبة بین المستوی و المنحنی (منسوب به علّامه، در هیئت و ریاضی)
شرح کتاب حکمة الاشراق از شهابالدین سهروردی (از این روست که او را فیلسوف اشراقی دانستهاند.)
تحفة السعدیه (شرحی بر کتاب قانون در طب از ابن سینا)
شرح کتاب مفتاح العلوم از سکاکی (مفتاح المفتاح)
شرح کتاب مختصر الأصول از ابن حاجب (در فقه)
رساله در تحقیق عالم مثال (دربارهٔ عالم مثال، معاد جسمانی و کیفیت آخرت)
رسالهٔ فعلت فلاتلم (در هیئت)
شرح کتاب روضة الناظر از خواجه نصیر طوسی
اجوبة المسائل (در طرح چند پرسش و ابهام فلسفی)
آثار مشکوک منسوب به قطبالدین شیرازی
مقبره شیرازی در چرنداب تبریز
علّامه قطبالدین رسالات و تألیفات دیگری نیز دارد که در منسوب کردن برخی از این آثار به علامه در نظر مورخان جای شبهه و ابهام است و از آن میان میتوان به رسالات زیر اشاره نمود:
حاشیه بر کتاب الکشاف عن الحقایق التنزیل از زمخشری
فتح المنان فی تفسیر القرآن
خریدة العجایب
رسالة فی بیان الحاجة الی الطب و آداب الاطباء و وصایائهم
شرح کتاب نجات ابن سینا
شرح اشارات ابن سینا
مشکلات التفاسیر یا مشکلات القرآن
مشکل الاعراب
شرح الاسرار از شهابالدین سهروردی
التبصرة فی الهیئة
کمالالدین فارسی یا کمال الدین حسن بن علی بن حسن فارسی یا ابوحسن محمد بن حسن، زاده ۱۲۶۷ (میلادی) و درگذشته ۱۳۱۸ (میلادی)، دانشمند، ریاضیدان و فیزیکدان برجسته ایرانی[۱][۲] باستانی پاریزی با استناد به سیدجلال طهرانی وی را زاده پاریز میداند و هر دو او را کمالالدین فاریزی (پاریزی) گفتهاند.[۳]
کمالالدین فارسی ریاضیدان و فیزیکدان برجسته ایرانی سهم عمدهای در گسترش نظریه اعداد و فیزیک نور داشتهاست.[۴] وی یکی از نخستین مهندسان و فیزیکدانان ایرانی است که نظریات مهندسی ابن هیثم پیشنهاددهنده ساختن سد اسوان- را تشریح کرده و بر آن تکمله نوشته است.[۳]
آثار کمال الدین فارسی در زمینه فیزیک نوری، زاده پرسشهایی بود که او در مورد بازتابش نور در ذهن داشت. کنکاش و مطالعه در کتاب فیزیک نوری اثر ابن هیثم، پیشنهادی سازنده از قطب الدین شیرازی به کمال الدین فارسی بود که او را در رسیدن به دستاوردهای علمیش کمک کرد. کتاب معروف او در علم فیزیک نور به نام تنقیح المناظر میباشد. کمال الدین فارسی برای کسب دانش به سرزمینهای مختلف مسافرت کرد. او روزگاری طولانی در اصفهان نزد ابن خوام (عبدالله بن محمد بن عبد الرزاق عماد الدین بغدادی) دانش ریاضیات را فراگرفت و اثر معروفش در این زمینه را که اساس القواعد فی اصول الفوائد نام داشت، عرضه کرد. او این کتاب را در توضیح رساله الفوائد البهائیه فی قواعد الحسابیهنوشته ابن خوام نوشتهاست. کمال الدین فارسی همچنین نزد قطب الدین شیرازی شاگردی کرده و دانشنویسه تنقیح المناظر را با رهنمودهای او و به اسم او خلق کردهاست. کمال الدین فارسی از علوم جمال الدین صاعد بن محمد سغدی ترکستانی نیز بهره برده و کتاب البصائر فی اختصار تنقیح المناظر را بهدرخواست او و به اسم او نوشته و در رساله تنقیح المناظر، از او به عنوان استاد نام بردهاست.
ستاره شناسان نامداری مثل عماد الدین کاشانی و غیاث الدین جمشید کاشانی در آثار ایضاح المقاصد و مفتاح الحساب از کمال الدین فارسی به نیکی نام بردهاند. کمال الدین فارسی در دانش فیزیک به دانش پرسپکتیو به خصوص به نورشناسی یا فیزیک اپتیک توجه خاصی نشان دادهاست و در دانش ریاضی به هندسه به خصوص به موضوعات وابسته به زوایا توجه داشته و پژوهشهایی دراین مورد داشتهاست.
کمالالدین فارسی در آثار خود نور را چنین تشریح کردهاست:
نوری که از ماده درخشان ساطع میشود، حقیقتاً از جنس گرما و آتش میباشد، چون اگر نور خورشید را به آیینه کاو بتابانیم، در یک نقطه متمرکز شده و اگر در آن موضع، جسم اشتعالزا باشد، شروع به سوختن میکند. بعدها کریستیان هویگنس و ماکسول نیز این نظریه را بازگو کردند.
کمالالدین فارسی علامهای است که برای نخستین بار در اثبات تئوریهای خویش، از اصول و نظریههای هندسه در فیزیک نور بهره برد. این عمل در آن وقت بسیار نو بود و در فعالیتهای پژوهشی ارزش فراوانی داشت. همچنین کمالالدین فارسی، ابداعکننده تاریک خانه و تاباندن نور از روزنه و منفذ بود که در ۲۷۰ سال بعد از آن، رنه دکارت دانشمند اهل فرانسه آن را دوباره انجام داد.
کمالالدین فارسی نخستین دانشمندی بود که تئوری خطای چشم را توضیح داد و برای حل این موضوع، استفاده از عدسیهای گوناگون را ارائه کرد. این تئوری جالب و بینظیر باعث شد که پس از آن در سده نوزده میلادی در قواعد عکاسی و ساخت تلسکوپها و میکروسکوپها از عدسیها استفاده شود
نام گفتگو: هویت ایرانی در مقابل هویت اسلامی، گفتگو با زرتشت ستودِ
کیفیت ویدیو : 256x144
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
Gottfried Wilhelm Leibniz (1646–1716), the German polymath and philosopher, did not explicitly reference Persian scholars such as Al-Khwarizmi or Omar Khayyam in his known writings. However, his mathematical work, particularly in developing calculus, was indirectly influenced by earlier Persian mathematicians.
Leibniz's synthesis of algebra, geometry, and the concept of infinitesimals into the formalism of calculus drew upon mathematical concepts that had been significantly shaped by medieval mathematics. Notably, Khwarizmi's foundational work in algebra and Karaji's theory of polynomials provided essential building blocks for the algebraic symbolism and algorithms (Cartesian algebra) that Leibniz employed. These earlier contributions, transmitted through Latin translations, played a role in shaping the mathematical landscape that Leibniz and his contemporaries built upon.
While there is no direct evidence of Leibniz engaging with Persian literature or philosophy, his broader intellectual pursuits included a keen interest in non-European cultures.
In summary, although Leibniz did not directly cite Persian scholars like Al-Khwarizmi or Omar Khayyam, including those by Persian mathematicians, indirectly influenced his work through the transmission of knowledge to Europe.
You're referring to Fibonacci, the Italian mathematician, and his potential connection to Iranian polymaths.
*Fibonacci's Influences*
Fibonacci's work, particularly his book "Liber Abaci," was influenced by various mathematical traditions, including:
1. *Arabic mathematics*: Fibonacci traveled to North Africa and learned from Arabic mathematicians, who had preserved and built upon ancient Greek and Indian mathematical knowledge.
2. *Ancient Greek and Indian mathematics*: Fibonacci's work also reflects the influence of ancient Greek mathematicians like Euclid and Indian mathematicians like Aryabhata.
*Iranian Polymaths*
Some notable Iranian polymaths who contributed to mathematics and science include:
1. *Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi*: A renowned mathematician and astronomer who wrote influential works on algebra and arithmetic.
2. *Ibn Sina (Avicenna)*: A philosopher and polymath who made significant contributions to various fields, including mathematics, medicine, and philosophy.
*Connection to Fibonacci*
While there isn't direct evidence that Fibonacci learned specifically from Iranian polymaths, it's likely that he was influenced by the mathematical traditions that had been transmitted through the Middle East and North Africa. Al-Khwarizmi's works, for example, had a significant impact on the development of mathematics in the Islamic world and beyond, which may have indirectly influenced Fibonacci's work.
اینطوریاست که ایرانی بیچاره فکر میکنه کشورها بخاطر حکمرانان فوق العاده شان کشور شدند. بادکوبه، فاکستان، ترکستان کشورند؟!
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
شما تصور میکنید ازبکستان و ترکمنستان هم کشورند و آنجا هم زبان و فرهنگ خودشان را دارند. ایرانی که سطح آگاهیش از آنچه رسانه به خوردش میدهد بالاتر نیست مرده مردم است که از تاریخ و فرهنگش دست شسته و به کنار گذاشته
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
نام برنامه : گفتگو با دکتر زرتشت ستوده اردبیلی پیرامون آیین ایرانی زرتشت
لینک یوتیوب این برنامه
🔅 کیفیت ویدیو : 256x144
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
در زمان شاپور اول مردمانی به نام تورگان در ایران مینشستند و اینها ایرانی هستند. بعد از ساسانیان ملتی که از خاور سرازیر شدند را از سرگشتگی ترک چینی خواندند. نظامی فراوان گفته ترک چینی. ترکان آن زمان زبانشان دگرگون نشده بود و این نام کاملا ایرانی است
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، در مصاحبه با اسکای نیوز تایید کرد که کشورش به مدت سه دهه از گروههای تروریستی و شبهنظامیان فعال در کشورهای منطقه پشتیبانی کرده است.
وزیر دفاع پاکستان این سخنان را در پاسخ به پرسشی از یلدا حکیم، مجری اسکای نیوز، بیان کرد که از خواجه آصف پرسید: «آیا قبول میکنید پاکستان در حمایت، پشتیبانی، آموزش و تامین مالی گروههای تروریستی سابقهای طولانی دارد؟» او گفت: «خب، ما این کارهای کثیف را به مدت سه دهه برای ایالات متحده انجام دادیم؛ همچنین برای غرب، از جمله بریتانیا.»
خواجه آصف افزود: «این یک اشتباه بود و اکنون از تبعات آن آسیب میبینیم.»
دولتهای مختلف پاکستان در سه دهه گذشته به حمایت از گروههای تروریستی و افراطی، از جمله پناه دادن به طالبان و تسلیح این گروه، متهم شدهاند. البته بیشتر مقامهای رسمی پاکستان این اتهامها را رد میکردند و اکنون خواجه آصف نخستین مقام دولت شهباز شریف است که اذعان میکند این کشور در «حمایت، تجهیز، پشتیبانی و آموزش» گروههای تروریستی نقش داشته است.
➖➖➖
👇
@Zartosht_Setodeh
نیکالای خانیکوف، دانشمند و شرقشناس نامدار روسی ۷۰ سال قبلتر از چاپ رساله #کسروی، به زبان پیشین مردم #آذربایجان یعنی پهلوی آذری اشاره کرده است.
وی چندین سفر تحقیقاتی به ایران داشت و همچنین بین سالهای ۱۸۵۴ تا ۱۸۵۷ میلادی سرکنسول روسیه در #تبریز بود.
#پاینده_ایران
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
⛔️نمونههایی از تحریفات تاریخی در کتاب درسی "تاریخ آذربایجان" کلاس پنجم، چاپ سال ۲۰۲۰ در باکو
▫️در صفحات ۶۲ تا ۶۶ کلاس پنجم از تبریز و اردبیل، بهعنوان خاک باکو یاد شده است.
▫️در صفحات ۸۱ تا ۸۴ شاه اسماعیل صفوی، پادشاه بزرگ ایرانی به عنوان پادشاه باکو نامیده شده است.
▫️در صفحات ۸۲ تا ۹۲ نادرشاه، پادشاه بزرگ ایرانی، بهعنوان شاه باکو معرفی شده است.
▫️معرفی #ستارخان، بزرگمرد ایرانی مخالف استبداد و استعمار به عنوان رهبر قیام آذربایجانیها علیه ایران در صفحات ۱۳۲و ۱۳۳ صورت گرفته است.
▫️در صفحات ۱۶۹ تا ۱۷۱ استاد شهریار، شاعر بزرگ پارسیگوی، به عنوان فردی ضد ایرانی معرفی می شود.
#آذربایجان #تبریز #باکو #جمهوری_جعلی_باکو
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
Science in a Golden Age - Al-Khwarizmi: The Father of Algebra
علم در عصر طلایی خوارزمی، پدر هندسه
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
https://en.wikipedia.org/wiki/Graeco-Arabic_translation_movement
Читать полностью…از این رو وی آسمان را متشکل از مجموعهای از پوستههای کروی (با افلاک) هم مرکز فرض کرده است که برهم مماسند و درون یکدیگر میچرخند، در داخل ضخامت هر پوسته، که نماینده فلک یکی از سیارات است، پوستههای هم مرکز و خارج از مرکز و کرات کامل دیگری وجود دارد که به ترتیب با افلاک خارج از مرکز و افلاک تدویر متناظرند. همه پوستهها و کرهها سر جای خود و به گرد مرکز خود میچرخند، و از ترکیب آنها حرکت ظاهری سیاره که طبق فرض روی استوای فلک تدویر قرار دارد، پدید میآید. ابن هیثم با توصیف دقیق همه حرکتهایی که در کار میآیند، در واقع گزارشی کامل و روشن و غیر فنی از نظریه بطلمیوس دربارهٔ سیارات ارائه میکند، و همین نکته راز محبوبیت رساله او را آشکار میکند.[نیازمند منبع] ایراد ابن هیثم به حرکت پنجم ماه که در فصل پنجم از مقاله پنجم مجسطی بیان شده، بسیار آموزنده است. این اشکال کاملاً از نوع برهان خلف است، زیرا «ثابت میکند» که چنین حرکتی از لحاظ فیزیکی محال است. بطلمیوس فرض کرده بود که هنگام حرکت فلک تدویر ماه بر فلک حامل خارج مرکز آن قطری که از اوج تدویر میگذرد (هنگامی که، مرکز فلک تدویر بر اوج فلک حامل است) طوری میچرخد که همیشه در امتداد نقطهای در روی خط اوج و حضیض است (این نقطه را «نقطه المحاذات» میگویند)؛ به طوری که مرکز دائرةالبروج در وسط خطی است که این نقطه را به مرکز فلک حامل وصل میکند. این فرض ایجاب میکند که وقتی فلک تدویر یک دور کامل روی فلک حامل خود میچرخد، قطر آن به تناوب، در دو جهت مخالف بچرخد. اما ابن هیثم میگوید که چنین حرکتی را تنها یک کره ایجاد میکند، که به تناوب در دو جهت مختلف میچرخد، یا دو کره که یکی بیحرکت میماند و دیگری در جهت خاص خود میچرخد. چون فرض جسمی با این اوصاف ممکن نیست، بنابراین ممکن نیست که قطر فلک تدویر در امتداد آن نقطه مفروض باشد.
ابن هیثم یک تصویر را هم فرافکن (projection) کرده است. وی دستگاهی ساخته بود که تصویر را بازمیتابانده است، بدین گونه نخستین سنگ بنای سینما گذاشته شد.
ابن هیثم نخستین دانشمند جهان است که سرعت صوت را اندازه گرفت است. او با معیارهای متعارف اندازهگیری در زمان خودش، که واحد ذرع بود، سرعت نور را محاسبه کرد و دور کرهٔ زمین را اندازه گرفت.
وی نخستین کسی است که به بررسی خواص نور پرداخت. ابن هیثم رنگها را واقعی و متمایز از نور دانست و گفت که اجسام رنگین نور خود را در خط مستقیم در همهٔ جهات میپراکنند. رنگها همیشه با نور حضور دارند، در آن آمیختهاند و بدون آن هرگز به چشم نمیآیند.[۱۹]
روش علمی
ابن هیثم نخستین دانشمند در عصر خود بود که برای بررسی تئوریهای خود، از شواهد عملی استفاده میکرد؛ چرا که در آن دوران فیزیک همانند علم فلسفه با تجربهٔ عملی همراه نبود. وی نخستین دانشمندی بود که ضرورت وجود شواهد تجربی برای پذیرش یک تئوری را عنوان کرد. در واقع کتاب اپتیک وی نقد کتاب المجسطی بطلمیوس بود.
این کتاب پس از هزار سال به عنوان منبعی توسط استادان این علم تدریس و معرفی میشود. برخی از مورخان این علم بر این باورند که قانون اِسنل در اپتیک در واقع نشأت گرفته از تحقیقات ابن سهل و ابن هیثم میباشد.
ذره بین
وی نخستین کسی است که ذره بین را اختراع کرد که در نهایت منجر به اختراع عینک توسط راجر بیکن که آثار او را مطالعه میکرد شد.
اتاق تاریک
شرح اصول اتاقک تاریک و اختراع ذرهبین از کارهای برجستهٔ اوست که در نهایت منجر به ساخت دوربین عکاسی گردید.[۲۰]
او ابزاری را به نام جعبه تاریک (camera obscura) را برای بررسی خورشیدگرفتگی به کار برده بود. این ابزار در زمان جنگهای صلیبی به اروپا راه یافت. اتاقک تاریک، عبارت بود از جعبه یا اتاقکی که فقط بر روی یکی از سطوح آن روزنهای ریز، وجود داشت. عبور نور از این روزنه باعث میشد که تصویری نسبتاً واضح اما به صورت وارونه در سطح مقابل آن تشکیل شود.
این وسیله به شدت مورد توجه نگارگران قرار گرفت و همهٔ نگارگران بهویژه نگارگران ایتالیایی سدهٔ شانزدهم از آن برای طراحی دقیق چشماندازها و دیدن دورنمایی صحیح بهره میبردند، به این ترتیب که کاغذی را بر روی سطح مقابل روزنه قرار میدادند و تصویر شکل گرفته را ترسیم میکردند. این تصاویر بسیار واقعی و از ژرفانمایی (پرسپکتیو) صحیحی برخوردار بود.
برهان خلف
ابن هیثم نخستین کسی بود که روش برهان خلف یعنی اثبات ممکن نبودن نقیض یک گزاره را برای اثبات آن گزاره ابداع نمود.[۲۱]
ریاضیات
جمع هندسی
جمع هندسی
ابن هیثم روشی هندسی برای یافتن مجموع یک ریسه از اعداد پیدا کرد که امروزه در مدارس خیلی معمول است. وی دریافت که حاصل ضرب یک عدد در عدد بعدی آن مساوی با دوبرابر مجموع اعداد از یک تا آن عدد است.[۲۲]
مسعود بن مصلح کازرونی) (زاده ۶۳۳ – درگذشته ۷۱۰ ه.ق) یکی از علمای ایرانی قرن هفتم و اوایل قرن هشتم هجری است که نقش مهمی در گسترش حکمت و فلسفه، علوم طبیعی، پزشکی و هنر داشتهاست. وی فرزند مولانا ضیاءالدین مسعود بن مصلح کازرونی پزشک معروف و از مشایخ صوفیه بود که در سال ۶۳۳ قمری در کازرون پا به عرصه وجود نهاد.[۱][۲]
قطبالدین علاوه بر شاگردی در نزد پدر از محضر بزرگانی چون کمالالدین ابوالخیر بن مصلح کازرونی، شمسالدین محمد بن احمدالحکیم الکیشی، شرفالدین زکی بوشکانی، خواجه نصیر طوسی، نجمالدین کاتبی، علامه قطبالدین مؤیدالدین عرضی و کمال کوفی بهره فراوانی یافت تا آنجا که علاوه بر پزشکی، بر علوم دیگری چون ریاضی، فلسفه، علوم ادبی، دینشناسی، موسیقی، نواختن رباب و سرودن شعر، بازی شطرنج و فنون شعبدهبازی به چیرگی شگفتانگیزی دست یافت. او مدتی در شهرهای سیواس و ملطیه به شغل قضاوت اشتغال یافت و در زمانی دیگر از طرف تکودار، ایلخان مغول به سمت سفارت، همراه اتابک پهلوان به مصر نزد ملک قلادون الفی اعزام شد. آرامگاه وی در مقبرةالوزرای چرنداب تبریز است.
علامه در اندک زمانی در علوم معقول و منقول سرآمد فضلای عصر خود بود و در طول مدت حیات خود بیش از بیست اثر به فارسی و عربی از خود باقی گذاشت.
قطبالدین شیرازی در علم موسیقی و فیزیک از سرآمدان زمان خود بودهاست. اگرچه قطبالدین را نمیتوان شاگرد صفیالدین ارموی -نظریهپرداز موسیقی قرن هفتم- دانست؛ ولی او را باید بدون شک نخستین شارح کتب صفیالدین ارموی قلمداد کرد. قطبالدین بخش مفصلی از کتاب دائرةالمعارف چندجلدی خود به نام درةالتاج را به موسیقی اختصاص داده و در آنجا به تشریح نظریات صفیالدین ارموی، مخصوصاً مطالبی که در «رسالة الشرفیة» بیان شده، پرداختهاست.
در سال ۱۳۹۰ هزار و دویست و پنجاهمین سالگرد تولد قطبالدین شیرازی از طرف ایران و سازمان یونسکو جشن گرفته شد.[۳]
آرای قطب الدین شیرازی در علم هیئت
مدل افلاک ماه
شکل ۱ - الگوی افلاک قطب الدین شیرازی برای ماه
مدل افلاک شیرازی در کتاب «نهایة الإدراک فی درایة الأفلاک» برای ماه که در شکل ۱ دیده میشود، نسبت به مدل افلاک بطلمیوسی ۲ فلک اضافه دارد، یکی فلک مدیره و دیگری فلکی برای خنثی کردن چرخش وضعی اضافهای که توسط فلک مدیره به چرخش تدویر افزوده میشود، هر چند شیرازی در کتاب «التحفةالشاهة» این فلک را حذف میکند و در عوض سرعت تدویر را تغییر میدهد. با اینکه برای اولین بار مؤیدالدین عُرضی از مدل مدیره استفاده کرده بود، ولی به لزوم وجود چنین فلکی که حرکت اضافهٔ تدویر را خنثی کند، توجه نکرده بود.
بنابراین تعداد افلاک مدل شیرازی برای ماه شش فلک است، بدین قرار:
۱. فلک جوزهر به مرکز عالم O.
۲. فلک مایل به مرکز عالم و مایل از دائرةالبروج به اندازهٔ ۵ درجه.
۳. فلک خارج مرکز یا حامل: منطقهٔ این فلک در صفحهٔ مایل قرار دارد.
۴. فلک مدیره: شعاع این فلک rm = 1/2 e و با سرعت ωm = ωc میچرخد.
۵. فلک حافظه: این فلک، هممرکز با تدویر است و با سرعت ωc- میچرخد.
۶. فلک تدویر: سرعت این فلک برابر با ۴ ؛۱۳- ωp = ωa = است.
بنابراین مرکز تدویر C روی مسیری شبه دایره به مرکز Dp و با سرعت یکنواخت نسبت به O میچرخد. تفاوت مدل شیرازی و بطلمیوس، چنانکه خودش متذکر میشود، در دو نکته خلاصه میشود: افزودن دو فلک مدیره و حافظه، و تغییر خروج از مرکز حامل به نصف مقدار قبلی. البته همانطور که گفته شد این مدل در تحفه تصحیح شده و فلک حافظه از آن حذف شدهاست.[۴][۵]
The giant sequoia cross-section displayed in Hintze Hall at the Natural History Museum in London features inscriptions marking significant historical events aligned with the tree's growth rings. These annotations serve to contextualize the tree's age by correlating its growth with notable moments in human history. Among the names inscribed is that of Abd al-Rahman al-Sufi, a renowned Persian astronomer from the 10th century.
NatSCA
Al-Sufi is best known for his seminal work, The Book of Fixed Stars, completed around 964 CE, which provided detailed descriptions and illustrations of the stars and constellations. By including his name on the tree's growth rings, the museum highlights the global nature of scientific advancement and acknowledges significant contributions from various cultures throughout history.
This method of marking the tree's rings with historical events offers visitors a tangible connection between natural history and human achievements, illustrating the vast timescale over which both have unfolded.
If you're interested in exploring this exhibit further, the Natural History Museum's official website provides additional information and resources: Natural History Museum – Giant Sequoia Exhibit.
Sources
I prefer this response
ChatGPT
Response 2
The giant sequoia cross-section displayed in the Natural History Museum in London is not only a testament to the tree's immense age and size but also serves as a chronological record of significant historical events. Each growth ring corresponds to a year in the tree's life, and markers are placed to denote notable occurrences throughout history. One such marker bears the name of Abd al-Rahman al-Sufi, a renowned Persian astronomer from the 10th century.
Who Was Abd al-Rahman al-Sufi?
Abd al-Rahman al-Sufi (903–986 CE), also known in the West as Azophi, was a pivotal figure in the field of astronomy during the Islamic Golden Age. His most famous work, The Book of Fixed Stars, combined Greek astronomical knowledge with his own observations, leading to more accurate star charts and descriptions. He was among the first to document the Andromeda Galaxy, referring to it as a "small cloud," and his contributions significantly influenced both Islamic and European astronomy.
Why Is His Name on the Sequoia Tree?
The inclusion of al-Sufi's name on the sequoia's growth rings serves to contextualize the tree's age by aligning it with human history. By marking the year 964 CE—the approximate date when al-Sufi completed The Book of Fixed Stars—visitors can appreciate that this monumental scientific achievement occurred while the tree was still growing. This method of annotation transforms the tree into a living timeline, bridging natural history with human accomplishments.
The Significance of the Tree's Timeline
The sequoia slice, originating from a tree that was over 1,300 years old when felled in 1891, provides a unique perspective on the passage of time. By correlating its growth rings with historical events, the exhibit offers an engaging way to visualize the longevity of natural life and its intersection with human history. The presence of al-Sufi's name among other historical markers underscores the global and interdisciplinary nature of human achievement.
This approach not only highlights the tree's impressive lifespan but also serves as an educational tool, illustrating the continuum of history and the interconnectedness of natural and human timelines.
نام گفتگو: آزادگی و خِرَد، بُنیاد کیش پهلوی مزدیسنی | بخش دوم
🔅 کیفیت ویدیو : 256x144
1⃣لینک یوتیوب این برنامه بخش نخست
2⃣لینک یوتیوب این برنامه بخش دوم
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
Gottfried Wilhelm Leibniz (1646–1716), the German polymath and philosopher, did not explicitly reference Persian scholars such as Al-Khwarizmi or Omar Khayyam in his known writings. However, his mathematical work, particularly in developing calculus, was indirectly influenced by earlier Islamic mathematicians.
The Glorious Quran and Science
Leibniz's synthesis of algebra, geometry, and the concept of infinitesimals into the formalism of calculus drew upon mathematical concepts that had been significantly shaped by medieval Islamic mathematics. Notably, Al-Khwarizmi's foundational work in algebra and Al-Karaji's theory of polynomials provided essential building blocks for the algebraic symbolism and algorithms (Cartesian algebra) that Leibniz employed. These earlier contributions, transmitted through Latin translations, played a role in shaping the mathematical landscape that Leibniz and his contemporaries built upon.
The Glorious Quran and Science
While there is no direct evidence of Leibniz engaging with Persian literature or philosophy, his broader intellectual pursuits included a keen interest in non-European cultures. For instance, he studied Chinese philosophy and corresponded with Jesuit missionaries in China, reflecting his appreciation for diverse intellectual traditions.
Wikipedia
In summary, although Leibniz did not directly cite Persian scholars like Al-Khwarizmi or Omar Khayyam, the mathematical advancements of the Islamic Golden Age, including those by Persian mathematicians, indirectly influenced his work through the transmission of knowledge to Europe.
فاکستان چه کشوریه؟
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
جمهوریای که انگلیس روی بخشی از خراسان ایران ساخت چند دهه است که بمب اتم دارد ولی ثبات سیاسی نه. تمام نخست وزیران این جمهوری که مسلمان افراطی هستند یا ترور شدند یا مثل این آخری دستگیر و زندان شدند. شاخص دموکراسی هیچ تکان نمیخورد، صفر مانده است. مثل ترکمنستان روی خاک خراسان
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
مک دون یعنی پسر آب، مکران یعنی فرزندان ایرانیان، استانی از ایران بوده که از دست رفته و شده پاکستان. سلجوق یعنی ویرانگران کوچک، اینها که آمدند بلوچها از خراسان به سیستان کوچ کردند
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
✍️افشای تاریخی وزیر دفاع پاکستان: سه دهه جنایت با همکاری غرب
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
who created the pantorkism
ChatGPT said:
Pan-Turkism is a political and cultural movement that emerged in the late 19th century, aiming to unite all Turkic-speaking peoples across Eurasia. Rather than being the creation of a single individual, it developed through the contributions of several key figures.
Key Figures in the Development of Pan-Turkism
İsmail Gaspirali (1851–1914): A Crimean Tatar intellectual, Gaspirali is often regarded as a foundational figure in Pan-Turkism. He promoted the idea of "unity in language, thought, and action" among Turkic peoples and founded the influential newspaper Tercüman in 1883, which became a platform for disseminating Pan-Turkist ideas.
Yusuf Akçura (1876–1935): A Tatar intellectual and political thinker, Akçura authored the seminal essay "Three Types of Policy" (Üç Tarz-ı Siyaset) in 1904. In this work, he advocated for Turkish nationalism over Ottomanism or Islamism, influencing the direction of Pan-Turkist thought.
1914-1918-Online (WW1) Encyclopedia
Ziya Gökalp (1876–1924): A prominent Turkish sociologist and writer, Gökalp played a crucial role in shaping Pan-Turkist ideology within the Ottoman Empire. He emphasized the importance of cultural unity among Turkic peoples and integrated Pan-Turkist ideas into the broader framework of Turkish nationalism.
science.jrank.org
+11
1914-1918-Online (WW1) Encyclopedia
+11
Encyclopedia Britannica
+11
Oxford Reference
+4
1914-1918-Online (WW1) Encyclopedia
+4
Politika Akademisi
+4
European Influence
Arminius Vámbéry (1832–1913): A Hungarian orientalist and traveler, Vámbéry is credited with popularizing the concept of Pan-Turkism in Europe. His works on Turkic cultures and languages helped introduce and spread Pan-Turkist ideas beyond the Ottoman and Russian Empires
نامگذاری سرزمین غصب شده اران به آذربایجان در قالب یک پرسش و پاسخ خنده دار با یک مرد عامی بیسواد انجام شد
➖➖➖
کانال اصلی
@Zartosht_Setodeh
کانال آرشیو
@ASPS_KFP
Tork o Mongol hamiše jenâyatkâr budeand .
Читать полностью…