shahinsepanta | Unsorted

Telegram-канал shahinsepanta - 🌿 کانال شاهین سپنتا

296

Subscribe to a channel

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 درایگاه نماد اصفهان در دانشنامه اصفهانیکا👇

https://isfahanica.org/entry/%d9%86%d9%85%d8%a7%d8%af-%d8%a7%d8%b5%d9%81%d9%87%d8%a7%d9%86/

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

✅ سپنتا، شاهین. "ضرورت ساماندهی به حضور اتباع افغانستانی در ایران"، هفته‌نامه صدا، ش۲۳۷، ۲۸ تیرماه ۱۴۰۴ش.

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

انجمن فرهنگی افراز اصفهان با همکاری گروه فرهنگی ایرانشهر، نهمین نشست شاهنامه‌خوانی در سال ۱۴۰۴ (ادامه داستان فریدون و منوچهر...) را در تاریخ یکشنبه بیست و دوم تیرماه برگزار کرد.

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

✅ ضرورت ساماندهی به حضور اتباع افغانستانی در ایران

✍ شاهین سپنتا

بی‌گمان اکثریت افغانستانی‌هایی که سالها در ایران حضور داشتند، مردمانی پاک، زحمت‌کش، سخت‌کوش، هم‌تبار، هم‌زبان و هم‌فرهنگ ما هستند و ایرانیان نیز طی چند دهه گذشته بر همین بنیان میزبانان خوبی برای آنها بوده‌اند.

اما، جابجایی جمعیت انبوه حتی اگر مردمان بومی در درون یک استان، منطقه یا کشور باشند، بدون تامین زیرساخت‌های مدنی، بهداشتی، آموزشی و... می‌تواند به شدت مخاطره‌آمیز باشد، و چنانچه این جابجایی انبوه جمعیت از اتباع کشورهای دیگر و بدون ضابطه انجام شود، مخاطرات بیشتری نیز به همراه خواهد داشت.

اگرچه در جریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، بازگشت اجباری گروهی از  اتباع افغانستان، بنا به ضرورت‌های امنیتی صورت گرفت، اما به‌نظر می‌رسد که شرایط و ضوابط ورود، اسکان و اشتغال اتباع افغانستانی در ایران نیازمند ساماندهی و بازنگری است. 
👈 در این راستا، نگارنده چند پیشنهاد ارائه می‌کند، به امید اینکه توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گیرد، جنبه قانونی پیدا کند، و ورود بی‌رویه آنها را ضابطه‌مند کند:

۱- اتباعی که به عنوان نیروی کار وارد کشور می‌شوند باید دارای مدارک هویتی و گذرنامه معتبر باشند.

۲- در بدو ورود به ایران، برای هریک از اتباع، تعیین هویت زیست‌سنجی(بیومتریک) از طریق انگشت‌نگاری و کنترل شبکیه چشم و چهره‌نگاری انجام و ثبت خواهد شد.

۳-  اتباع متقاضی کار باید فاقد هرگونه سوء‌پیشینه در کشور مبدأ و در ایران، و هرگونه عضویت در نهادهای امنیتی یا نظامی کشور مبدأ و یا سایر کشورها باشند.

۴- هریک از اتباع متقاضی کار در ایران باید پیش از اشتغال، از طریق ثبت‌نام در سامانه یکپارچه‌ای که به همین منظور طراحی خواهد شد، با توجه به تحصیلات، مهارت و نوع توانمندی‌های فردی، شغل مورد نظر خود را ثبت نمایند.

۵- کارفرمایان ایرانی با مراجعه به سامانه مذکور، فرد یا افراد مورد نیاز خود را انتخاب، و به عنوان کفیل قانونی فرد متقاضی کار،  مسوولیت قانونی، مالی و اقامت متقاضی را در محدوده شغلی، به مدت معین برعهده خواهندگرفت.

۶- - روادید (ویزا) کاری صرفا برای نیروی کار مجرد(بدون همسر، یا بدون حضور همسر)، مرد، بین سنین ۱۸ تا ۴۰ به مدت محدود ۳ ماه صادر خواهدشد و در صورت اعلام نیاز کتبی کارفرما در سامانه مذکور، هر ۳ تا ۶ ماه یکبار امکان تمدید دارد.

۷- نیروی کار مجرد، در مدت اشتغال به کار، حق ازدواج و تشکیل خانواده در ایران نخواهد داشت. نیروی کار متاهل نیز حق انتقال اعضای خانواده خود را در طی مدت کار به ایران نخواهد داشت.

۸- محدوده اشتغال و اسکان اتباع متقاضی کار، در بدو ورود متناسب به نوع شغل، با هماهنگی کارفرما (کفیل قانونی) تعیین شده، و صرفا در موارد خاص و با کسب مجوز از مراجع ذیربط امکان تردد به خارج از محدوده مذکور فراهم خواهد شد.

۹- شرایط اتباعی که طی سال‌های گذشته در ایران زندگی و اشتغال داشته‌اند، مورد بررسی مجدد قرار خواهد گرفت، مردان مجرد یا متاهل(بدون حضور همسر و فرزندان) طبق موارد مندرج در بندهای بالا، اجازه اشتغال مجدد خواهند داشت.

۱۰- اتباعی که  پیش از خروج از کشور در ایران مشغول به تحصیلات دانشگاهی بوده‌اند، روادید دانشجویی دریافت نموده و پس از اتمام تحصیلات چنانچه مهارت فراگرفته آنها مورد نیاز کشور باشد، اجازه اقامت و اشتغال خواهند داشت و در غیر این صورت به کشور خود بازخواهند گشت.

۱۱- پیشنهاد می‌شود، اتباع متقاضی کار در ایران صرفا از یک ملیت خاص نباشند و بجز اتباع افغانستانی، از اتباع تاجیکستانی، پاکستانی، بنگلادشی، هندی، آفریقایی و ... نیز می‌توان به عنوان نیروی کار فعال استفاده کرد. این شیوه از تشکیل کلنی‌های همگن پیشگیری می‌نماید.

۱۲- اتباع شاغل، طبق قانون درصدی از دستمزد ماهانه خود را به عنوان مالیات بر درآمد به دولت پرداخت خواهند کرد. بخشی از درآمد مذکور، توسط نهادهای ذیربط جهت تامین نیازهای بهداشت و درمان اتباع شاغل و یا تحصیل اتباع دانشجو هزینه خواهد شد تا بار مضاعف بر نهادهای درمانی و آموزشی کشور وارد نشود.

۱۳- در صورت ارتکاب کوچکترین جرم یا قانون‌شکنی توسط اتباع شاغل در ایران، مجوز اقامت آنها لغو، به کشور مبدأ بازگردانده و حق اشتغال مجدد در ایران از خاطی سلب خواهد شد./.
@SHAHINSEPANTA

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🎵 نام ترانه: ای ایران ایران !

◀️ خواننده: محمد نوری

✅ بهترین ترانه‌هایی که برای ایران اجرا شده در ایران‌ترانه:

@irani_taraneh

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 هشتمین نشست شاهنامه‌خوانی در سال ۱۴۰۴، در روز ۸ تیرماه، به کوشش گروه فرهنگی ایرانشهر و انجمن فرهنگی افراز برگزار شد.
@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 ۱۹خردادماه، سالروز درگذشت دکتر پرویز ورجاوند (۱۱ اردی‌بهشت۱۳۱۳- ۱۹خرداد۱۳۸۶)، ایران‌بان، باستان‌شناس و سخنگوی جبهه‌ملی‌ایران است. دکتر ورجاوند برای همه جوانان ایران‌گرای هم‌دوران من، نماد خردورزی، ایران‌دوستی، کوشندگی، مهرافروزی و بزرگ‌منشی بود.  یادش گرامی و راهش سبز.

🌿 نگاره یکم و‌ دوم : دکتر پرویز ورجاوند و شاهین‌سپنتا، دانشگاه کاشان، سخنرانی و‌ میزگرد مشترک در همايش يك روزه دفاع از ميراث فرهنگي پاسارگاد در برابر تهديدات سد سيوند روز شنبه ۱۲ آذرماه ۱۳۸۴ به همت دانشكده معماری دانشگاه كاشان و با حضور دانشجويان علاقه‌مند به فرهنگ و تاريخ ايران زمين.

🌿 نگاره سوم: دکتر پرویز ورجاوند و شاهین‌سپنتا، پلنوم جبهه‌ملی ایران، هشتم آبا‌ن‌ماه ۱۳۸۲(پلنوم اللهیار صالح)، سرای زنده‌یاد مهندس نظام‌الدین موحد، تهران.

🌿 نگاره چهارم: دکتر پرویز ورجاوند و شاهین‌سپنتا، جشن یلدا ۱۳۸۲ به میزبانی انجمن کاوه‌آهنگر، همدان.

🌿 نگاره پنجم: زنده‌یاد دکتر پرویز ورجاوند، زنده‌یاد مرتضی ثاقب‌فر، (پژوهشگر و مترجم) و شاهین سپنتا، همدان، ۱۳۸۲.

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 شهرداد میرزایی که به تازگی فرهنگ‌ چندجلدی پیشه‌ها را روانه بازار کتاب کرده است، در نگارش برخی مداخل فرهنگ پیشه قصابی، به جدول تطبیق اصطلاحات دام و دامپزشکی ... که پیشتر تهیه و تدوین کرده بودم، ارجاع داده است.‌
@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 یادنگاره‌ای از همایش روز نکوداشت فردوسی و باشندگی نامدارانی چون دکتر مهدی نوریان، دکتر بهرام پروین گنابادی، دکتر علیرضا خواجه‌احمد‌عطاری، دکتر فرزانه میرزاخانی، مهندس مصطفی جیحونی، مهندس مظفر احمدی و آقایان خسرو احتشامی، محمد‌علی موسوی‌فریدنی، حشمت‌الله انتخابی، و هنرمند نوخاسته آرمیتا جوادیان.
📸 ۲۶ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴
@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 سی‌و‌نهمین نشست شاهنامه‌خوانی را با همکاری انجمن افراز و گروه فرهنگی ایرانشهر برگزار کردیم.
در این نشست، دوستان مهربان و گرامیم در افراز و ایرانشهر، زادروزم را با مهر فراوان شادباش گفتند؛ و من زبان سپاس‌گویی از این همه مهربانی دوستان را نداشتم و از این روی شرمسارم.
اما خدا را سپاس‌مندم که توانستیم به فرخندگی خوانش شاهنامه فردوسی، جرگه‌ای پُر مهر از دوستداران فرهنگ ایران را گردهم آوریم؛ و من از ژرفنای دل به داشتن یکایک چنین دوستانی بر خود می‌بالم.
@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

درود بر همه دوستداران اصفهان

برای انتشار کتاب «نماد اصفهان» به یک یا چند نفر پشتیبان مالی به صورت سرمایه‌گذاری یا پیش‌خرید کتاب نیازمندیم.

این کتاب در ۲۷۲ صفحه، با مطالب تازه درباره هزار سال تاریخ اصفهان و بیش از ۳۰۰ عکس رنگی تاکنون منتشر نشده درباره نماد اصفهان (بر سردر بازار قیصریه) با مقدمه دکتر رضا عبداللهی، دکتر مهدی کیوان و آقای حشمت‌الله انتخابی و چکیده انگلیسی منتشر خواهد شد.
@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🔊 فایل صوتی

نشست بیست دوم #پویش_فکری_توسعه

با عنوان «حقوق حیوانات و توسعه»

18 مهر ۱۳۹۸


جلسه قبل اینجا


با حضور:
محسن رنانی
محمد درویش
شاهین سپنتا
فتح‌الله سلطانی
شادی فروغی
مرتضی درخشان
مهنوش مانی
امیرحسین پوره
اصلان قودجانی
مینا اعتضادی
سیمین مشکواتی


چکیده صحبت‌های دکتر رنانی – جلسه حقوق حیوانات و توسعه
در ارتباط حقوق حیوانات و توسعه بایستی گفت که برخورد با حیوانات می‌تواند از شاخص‌های توسعه‌یافتگی باشد. @sokhanranihaa شاخص‌های بسیار متنوعی برای توسعه‌یافتگی معرفی شده، از شاخص‌های توسعه انسانی تا توسعه سیاسی و غیره، اما گاهی می‌شود تمام این شاخص‌ها را در یک شاخص بسیار ساده خلاصه کرد.
به عنوان یک شاخص ساده و فراگیر که می‌تواند عمق توسعه رو در بیشتر حوزه‌ها، هم تحولات فکری، فرهنگی و روانی در جامعه و هم تحول در سطوح فردی، خانوادگی نشان دهد شاخص چگونگی برخورد با ضعیف‌ترین حلقه‌ها یا ضعیف‌ترین گروه‌های آن جامعه است. ضعیف‌ترین گروه‌های جامعه را می‌توان به چهار دسته اقلیت‌ها، کودکان، زندانیان و حیوانات تقسیم کرد. نحوه برخورد با این چهار گروه به عنوان بی‌دفاع‌ترین گروه‌های جامعه که هیچ حمایتی از آنها نیست و قدرت به عریان‌ترین شکل خود بر این گروه‌ها قابل اعمال است شاخصی است برای محاسبه میزان توسعه‌یافتگی. هر چه جامعه‌ای توسعه‌یافته‌تر باشد این اعمال قدرت عریان بر این چهار گروه کمتر است.
این شاخص یعنی نحوه برخورد با ضعیف‌ترین گروه‌های یک جامعه ریشه‌ای فرهنگی دارد، بدرفتاری با زندانیان، برخورد با اقلیت‌ها، ستم و اجبار به کودکان و آزار حیوانات که در بین این چهار گروه حیوانات بی‌دفاع‌ترین هستند و حتی مورد ظلم سه گروه اخیر نیز هستند همه ریشه در فرهنگ جامعه دارد. اگر کودکان حیوانات را آزار می‌دهند انعکاس همان اجبار و ستمی است که بر کودکان رفته است.

براین اساس می‌توان گفت اگر روزی رسید که سگی در میدان انقلاب تهران در ظهر و اوج ترافیک توانست بدون نگرانی بخوابد و خوابش ببرد ما در مسیر توسعه قرار گرفته‌ایم. این امر نشان دهنده این است که تحولی در نظام سیاسی رخ داده، تحولی در جامعه رخ داده و تحولی در خانواده رخ داده است. به همین سادگی تمام شاخص‌های توسعه ختم می‌شود به صلح، صلح با خویش، صلح با جامعه، صلح با حکومت، صلح با طبیعت و صلح با حیوانات.
به صورت خلاصه می‌توان گفت که همه شاخص‌های توسعه خلاصه می‌شود در یک شاخص ساده یعنی برخورد با ضعیف‌ترین گروه‌‌های جامعه و در این میان مهم‌ترین شاخص، برخورد با حیوانات است. اگر به امنیت حیوانات رسیدیم می‌توانیم بگوییم که در مسیر توسعه قرار گرفته‌ایم.
مطالعه بیشتر اینجا


🆔 @sokhanranihaa
🆔 @sokhanranihaa
🆑کانال سخنرانی ها
🌹

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 دهمین نشست شاهنامه‌خوانی در سال ۱۴۰۴ (ادامه داستان فریدون و منوچهر...) به‌کوشش انجمن فرهنگی افراز اصفهان با همکاری گروه فرهنگی ایرانشهر در تاریخ یکشنبه بیست و نهم تیرماه برگزار شد.
@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

✅ برگرفته از برگه شاهین‌سپنتا در شبکه ایکس، بازتاب‌دهنده دیدگاه‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی.

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

✅ برگرفته از برگه شاهین‌سپنتا در شبکه ایکس، بازتاب‌دهنده دیدگاه‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی.

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🎵 نام ‌ترانه: ای ایران، ایران

◀️ خواننده: محمد نوری

✅ بهترین ترانه‌ها برای ایران، در ایران‌ترانه:
@irani_taraneh

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

‍ 🏹 جشن تیرگان فرخنده باد!

✍️ شاهین سپنتا

در گاهشماری ایرانی، سیزدهمین روز هر ماه و چهارمین ماه هر سال به نام «تیر» خوانده می‌شود و به فرخندگی هم‌نامی روز و ماه به نام ایزد تیر و بزرگداشت جایگاه آن در اندیشه ایرانیان، روز سیزدهم تیرماه «جشن تیرگان» یا «تیرو جشن» برگزار می‌شود.

در منابع ایرانی، برای برگزاری جشن تیرگان سه انگیزه اصلی را برشمرده‌اند که هریک ناظر بر تعریفی از واژه «تیر» است:

نخست: اختر یا ستاره تیر
دوم: اپاختر یا سیاره عطارد یا تیر
سوم: تیر که از کمان رها کنند.

یک) تیرگان و ستاره تیر: «تیر» یا «تِشتر» در فارسی، همان «تیشتر» در پهلوی و «تیشتریه» در اوستاست که نام ایزدستاره‌ای سپید و درخشنده است. تیر یا تشتر که درخشان‌ترین ستاره آسمان شبانه ‌است در استوره‌های ایرانی، ایزد باران و ترسالی است و سرود ستایش و داستان پرشور نبرد او با دیو خشکسالی یا «اَپوش» در«تیریشت» اوستا آمده است. به خجستگی ایزد باران و ترسالی، آب‌پاشی از آیین‌های شاد این جشن است که آن را به نام‌ جشن «آبریزگان» یا «آب‌پاشان» نیز مشهورکرده است.

دو) تیرگان و سیاره تیر: سیاره تیر یا عُطارِد نزدیک‌ترین سیاره به خورشید است و به علت نزدیکی این سیاره به خورشید و از طرفی فاصله کمی که با زمین دارد صبح‌های زود، قبل از طلوع خورشید در آسمان می‌درخشد به همین دلیل آن را «ستاره صبح» نام نهاده‌اند و چون اندکی پس از غروب خورشید در آسمان دیده می‌شود، آن را «ستاره غروب» نیز نامیده اند. بر این پایه، به واسه حضور نزدیک و ملموس این سیاره در زندگی روزانه مردم، در فرهنگ‌ ملل مختلف جلوه‌ای استوره‌ای یافته است. نام اروپاییِ این سیاره Mercury است و مرکوری در استوره‌های یونان و روم، خدای سخن‌وری و نویسندگی است. در ادبیات فارسی و عرب نیز تیر یا عطارد را «دبیر فلک» یا «تیر فلک» گفته‌اند و به سخن دیگر، تیر «نویسنده فلک» است.
بیرونی در آثارالباقیه روایت می‌کند نام دیگر این روز تیر است که همان عطارد است که ستاره نویسندگان است و در این روز هوشنگ پادشاه پیشدادی برادر خود را بزرگداشت و او را در شمار «دهقنه» درآورد و از مردم و ملوک و دهقانان و موبدان و ... خواست که لباس کاتبی بپوشند.
به سخن دیگر، هوشنگ در چنین روزی همه طبقات جامعه را به فراگرفتن نوشتن فراخواند و دهقنه یا آیین دهقانی را در بین دهقانان گسترد. بیرونی، دهقنه را «عمارت دنیا و زراعت» معنی می‌کند که به تعبیر امروزی تلاش برای آبادانی سرزمین و کشاورزی بر بنیان دانش است. به سخن دیگر دهقنه یا آیین دهقانی، شیوه دهقان‌ها یا دهگان‌ها شد و افزون بر کشاورزی، نوشتن آموختند و در آبادانی شهر و روستا کوشیدند و نگاهبان فرهنگ، جشن‌ها، سنت، باورهای کهن، و روایات ایرانی بودند و فرزندان خود را نیز آشنا با فرهنگ ایرانی پرورش دادند. مسعودی، طبری و مسکویه نیز برآمدن دهقانان را از دوره پیشدادی دانسته‌اند که در طول تاریخ امتداد یافته است و به گواهی ارداویراف‌نامه و کارنامه اردشیر بابکان، دهقانان در دوران ساسانی از جایگاه مهمی دربین طبقات اجتماعی برخوردار بودند.

سه) تیرگان، و تیر و کمان: بیرونی در «آثارالباقیه»، حماسه پرتاب تیر توسط «آرش ‌کمان‌گیر» و از جان‌فشانی او برای تعیین مرز ایران و توران را در روز تیرگان می‌داند. بیرونی تاکید می‌کند که روز پرتاب تیر آرش روز سیزدهم ماه بوده است که آن روز را «تیرگان کوچک» نامیدند و تیر پس از یک شبانروز یعنی در روز چهاردهم ماه یا «گوش‌روز» در مرز توران فرود آمد که آن روز را «تیرگان بزرگ» نام نهادند. به یادبود حماسه آرش کمان‌گیر و پرتاب تیر از فراز دماوند، سیزدهم تیرماه «روز ملی دماوند» نام گرفته است که چون در این روز مرزهای ایران گسترده و پاینده شد، می‌توان این روز را «روز ملی یکپارچگی سرزمینی ایران» نیز دانست.

مچ‌بند تیروباد، یکی از شادمانه‌های جشن تیرگان است که در سالهای اخیر رایج شده است. این مچ‌بندهای نخی با ۷ نخ در ۷ رنگ رنگین‌کمان و ۷ گره، در روز تیر (۱۳تیرماه) بر مچ بسته می‌شود و در روز باد (۲۲تیرماه) باز شده و به باد سپرده می‌شود. تا یاد آرش که همه توانش را با دستانش به کار گرفت و کمان را برکشید و تیر را به ایزد باد سپرد تا مرز ایران گسترده و پهناور بماند، در یادها زنده بماند.

در سال ۱۳۸۱، انجمن قلم ایران با تاثیر از استوره تیرگان و تیر فلک، این روز را به عنوان «روز قلم» پیشنهاد کرد که به تصویب شورای فرهنگ عمومی رسید و چهاردهم تیرماه هرسال همزمان با «تیرگان بزرگ» به عنوان «روز قلم» در تقویم رسمی کشور ثبت شد.

@SHAHINSEPANTA
@JASHNHA2

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 در هنگامه نبرد میهنی با دشمن اهریمنی و زیر بمباران هوایی، به نشانه پایداری و پایبندی به آرمان‌های ایران بزرگ، به بازخوانی حماسه ملی شاهنامه فردوسی پرداختیم.
👈 ششمین و هفتمین نشست شاهنامه‌خوانی در سال ۱۴۰۴، در روزهای ۲۵ خردادماه و یکم تیرماه به کوشش گروه فرهنگی ایرانشهر و انجمن فرهنگی افراز برگزار شد.
@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 ۱۹ خرداد ۱۳۸۶ روز اندوهناکی بود. یادم نیست چگونه از خبر درگذشت دکتر پرویز ورجاوند با خبر شدم، اما بی‌درنگ با دوست خوبم علیرضا افشاری در تهران تماس گرفتم تا از نادرستی یا درستی خبر آگاه شوم. خیلی دلم می‌خواست علیرضا افشاری به من بگوید این خبر شایعه‌ای بیش نیست. اما متاسفانه خبر درست بود و دکتر ورجاوند سکته کرده بود.

علیرضا افشاری که در کتاب مستند و ارزشمند خود با نام "دفاع از تاریخ" شرح مبارزات مدنی کنشگران آن سال‌ها را برای نجات میراث فرهنگی دشت پاسارگاد ثبت کرده است، از آن روز تلخ و آن تماس تلفنی چنین یاد کرده است:

دفاع از تاریخ، علیرضا افشاری، نشر شورآفرین، ۱۳۹۴، ص ۵۲۴ و ۵۲۶.

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 متن سخنانم درباره زنده‌یاد ادیب‌برومند، شاعر ملی ایران، در آخرین شماره مجله تجربه، شماره ۴۰، خردادماه ۱۴۰۴، به فرخندگی ۱۰۱ سالگی زادروز او منتشر شده است.
@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 چهلمین نشست شاهنامه‌خوانی با همکاری گروه فرهنگی ایرانشهر و انجمن افراز برگزار شد.
در این نشست به خوانش ادامه داستان فریدون پرداختیم.
📸 ۴ خردادماه ۱۴۰۴
@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 یادروز خداوندگار زبان پارسی، ۲۵ اردی‌بهشت‌ماه، فرخنده باد!
@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 دیروز و امروز (۱۶ و ۱۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴) این امکان فراهم شد که نتیجه ۱۱ ماه فعالیت حرفه‌ای را در ۱۰ دقیقه گزارش برای همکاران بازگو کنم.
@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌿 سی و هشتمین نشست شاهنامه‌خوانی گروه فرهنگی ایرانشهر را با همکاری انجمن فرهنگی افراز، پس از قطع برق و در زیر نور موبایل برگزار کردیم. این همه شوق و علاقه دوستداران شاهنامه به راستی ستودنی است.
📸 ۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴

@shahinsepanta

Читать полностью…

🌿 کانال شاهین سپنتا

🌸 جشن اَردیبهشت‌گان، سوم اردیبهشت‌ماه فرخنده باد.

✍شاهین سپنتا 

واژه «اردیبهشت» در گات‌ها به صورت «اَشَه» آمده است. «اشه» یا «اَشا» به معنی «راستی» و درستی، هنجار و سامان هستی، و یا نظم آفرینش می‌باشد.

در اوستای نو، اردیبهشت به صورت «اَشَه‌‌وَهیشتَ» به معنی «بهترین اَشَه» یا «بهترین راستی» یکی از امشاسپندان (فروزهای پاک و جاوید اهورامزدا) است که خاستگاهش خرد اهورایی است.

در گاهشماری ایرانی، دومین ماه سال و سومین روز هر ماه به نام «اَردیبهشت» است؛ از این روی در اردیبهشت‌روز (سومین روز) از اردیبهشت‌ماه، به فرخنگی این همنامی، جشن اَردیبهشت‌گان از جشن‌های آتش برگزار می‌شود.

مسعود سعد سلمان، سراینده نامدارِ ایرانی، در دوازده قطعه، از ۱۲ ماه ایرانی و در سی قطعه، از نام روزهای ماه ایرانی یاد کرده است. چند بیت از این سروده‌ها درباره اردیبهشت‌ماه و اردیبهشت‌روز، چنین است:

  بهشت است گیتی ز اردیبهشت
حلال آمد ای مه، می اندر بهشت 

به شادی نشین هین و می خواه مِی
که بی مِی نشستنت زشت است زشت
***
اردیبهشت روز است، ای ماه دلستان
امروز چون بهشت برین است بوستان

زان باده که خرم ازو گشت عیش و عمر
زان باده که گردد ازو تازه طبع و جان 

بر بنیان یک باور کهن، امشاسپند اردیبهشت نگاهبان گیاهان روی زمین است و به یاری او بود که اهورامزدا هنگام آفرینش، گیاهان را برویانید. شاید بر این بنیان است که از اردیبهشتگان با نام دیگر «گلستان جشن» نیز نام برده‌اند.


🌸 بر این پایه، آیین های ویژه جشن اردیبهشت‌گان را چنین می‌توان بر شمرد:

گستردن خوان سبز به نشانه زمین سبز و نهادن گل‌های بهاری همچون مرزنگوش و یا گل سوری یا گل سرخ آتشی بر این خوان گسترده، افروختن آتش در آتشدان یا افروختن شمع و نهادن آتش فروزان بر خوان اردیبهشتگان، پوشیدن تن‌پوش سپید، نیایش فردی و همگانی و خواندن اردیبهشت‌یشت، شادمانی‌ همگانی و‌ گلگشت بهاری. پختن و خوردن کاله‌جوش از دیرباز در بهار رایج بوده است.

@shahinsepanta   
@jashnha2

Читать полностью…
Subscribe to a channel